1 Ιουλ 2012
0 σχόλια

Ζαχάρω: Γνωρίζοντας το Φαράγγι της Αρήνης

Γνωρίζοντας το Φαράγγι της Αρήνης
Η Ηλεία έχει την τύχη να είναι από τους λίγους ευλογημένους Νομούς της Ελλάδας.

Μπορεί στις φονικές πυρκαγιές που ζήσαμε όλοι μας, να απώλεσε ένα μεγάλο μέρος του φυσικού της πλούτου, παρόλα αυτά  όμως, βλέπουμε ότι η ίδια της η φύση αντιστέκεται και αρχίζει να αναγεννάτε.

Διαθέτει πλούσιους τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι αφορούν τον πολιτισμό, την θρησκεία, την θάλασσα και το περιβάλλον, κάτι που αποδεικνύουν  κάθε καλοκαίρι οι αφίξεις των τουριστών και οι επιλογές τους. Πολλά μέρη του Νομού ωστόσο, παραμένουν  άγνωστα, τόσο στους ξένους επισκέπτες, όσο και στους ντόπιους κατοίκους του.

Καιρός είναι να γνωρίσουμε εκείνα τα μέρη της περιοχής μας, τα οποία παραμένουν άγνωστα, μια και η καλύτερη διαφήμιση του τόπου μας, γίνεται πρώτα από τους γηγενείς κατοίκους του και ύστερα από τον τουρισμό.

Μέσα από τις επιλογές που έχει ο ξένος επισκέπτης προκειμένου να περιηγηθεί, μπορεί να είναι και αυτή της εξερεύνησης φαραγγιών.

Σε πολλά κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπάρχουν οργανωμένες λέσχες που δραστηριοποιούνται μόνο με την επίσκεψη και την εξερεύνηση των φαραγγιών. 

Η δική μας ευκαιρία είναι, εφ΄ όσον ο Νομός Ηλείας  διαθέτει τέτοια δυνατότητα, να οργανωθεί κατάλληλα, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και αυτής της κατηγορίας.

Γράφοντας για φαράγγια, ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε ένα μάλλον άγνωστο φαράγγι, το φαράγγι της Αρήνης.

Η Αρήνη είναι ένα μικρό σε έκταση, αλλά  όμορφο χωριό που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ζαχάρως και απέχει από αυτήν μόλις 8 χιλιόμετρα.

Ιστορικά η Αρήνη συμμετείχε ενεργά στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, συμβάλλοντας με μία Ταξιαρχία, που συγκροτήθηκε με αρχηγό τον Ταξίαρχο Φώτη Μισιχρόνη, μαζί με άλλους αγωνιστές από τα γύρω χωρία.

Μετά το τέλος του αγώνα και για την ενεργό συμμετοχή της, της επεστράφη τιμητικά η Αρχαία της ονομασία. Έκτοτε λέγεται και πάλι Αρήνη. (Τουρκικά, ονομαζόταν Τσορβατζί).
 
Εκτός όμως από την ιστορία, η Αρήνη διαθέτει ένα εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι και οι Αρηναίοι είναι περήφανοι γι' αυτό.

Το φαράγγι της Αρήνης, βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από την Ζαχάρω, οδεύοντας προς το ομώνυμο χωριό και 2 χιλιόμετρα από την Αρήνη, οδεύοντας προς τη Ζαχάρω.

Με μήκος περίπου 4χιλιόμετρα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, θα γνωρίσει από κοντά τα τοπωνύμια που έχουν δοθεί σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος, θα διαβεί από τα στενά του περάσματα και θα θαυμάσει τις υπέροχες εικόνες που θα συναντήσει μπροστά του.

Θα δει το παλιό μυλαύλακο που οδηγούσε το νερό του ποταμιού, το οποίο διαπερνά τους 3 νερόμυλους της περιοχής που λειτουργούσαν παλιά και θα δει από κοντά την Γεράνεια λίμνη, στην οποία οι νέοι του χωριού τα παλιά τα χρόνια, έπαιρναν το πρώτο κολυμβητικό βάπτισμα.

Μέσα από αυτή τη στενή χαράδρα, δημιούργημα που μάλλον οφείλεται στη γεωλογική περίοδο, την οποία δημιουργούν οι δύο αντικριστοί λόφοι, ο λόφος Κομπόρι και ο λόφος Σπηλιά, περνά ο Άνιγρος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από το όρος Μίνθη και εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ελάτε να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας και να συμβάλουμε όλοι μας, ώστε να γίνουμε αρωγοί στην προώθηση και διαφήμιση του Νομού μας προς τα έξω, από τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες που αποκομίζουμε σε κάθε νέα ανακάλυψη που κάνουμε.

Για το λόγο αυτό, το φαράγγι της Αρήνης, ας γίνει το εναρκτήριο έναυσμα για τις εξερευνήσεις  των άγνωστων περιοχών του νομού μας και προτείνουμε σε όλους αυτό το καλοκαίρι, να το επισκεφτείτε και να το εξερευνήσετε μαζί με την παρέα σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από τον ιστότοπο www.arini.gr.

Γιώργος Δ. Δαλιάνης





Πηγή ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top