16 Αυγ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Εορτάζει στις 23 Αυγούστου η Ιερά Μονή Σεπετού

Εορτάζει στις 23 Αυγούστου η Ιερά Μονή Σεπετού
Φώτο andritsena.gov
Την επιβλητική αυτή Ιερά Μονή μπορεί να την επισκεφθεί κανείς είτε ακολουθώντας τη διαδρομή από Ανδρίτσαινα, είτε από Αρχαία Ολυμπία και Δαφνούλα που είναι πιο δύσκολη αλλά και πιο εντυπωσιακή.

Είναι κτισμένη από τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε απόκρημνο βράχο πάνω ακριβώς από τον Τρίτωνα ποταμό, παραπόταμο του Αλφειού.


Πολλές απόψεις υπάρχουν για τη προέλευση της ονομασίας της Μονής.

Σεπτός = ρηματικό επίθετο του σέβομαι, ή από το σλαβικό "sopot" = καταρράκτης -υπάρχει στους πρόποδες του Μοναστηριού- ή από το "σε πετώ" = "σε χαρίζω".
Ιερά Μονή Σεπετού.1



Μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Μονής στους πιστούς της περιοχής τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και επίσης μεγάλη η προσφορά της στην Ελληνική Επανάσταση.

Το κρυφό σχολειό, που λειτουργούσε ως το 1821 τροφοδότησε τον τόπο με πολλούς πατριώτες, γνωστούς και άξιους καπετάνιους της Επανάστασης. Στην εικόνα της Παναγίας πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έδωσαν τον όρκο «Λευτεριά ή Θάνατος», ανάμεσά τους και ο πρωτοφιλικός Αλέξης Οικονόμου.

Στις 23 Αυγούστου 1915, ημέρα που πανηγυρίζει η Μονή, εκδηλώθηκε φωτιά, που αποτέφρωσε το ναό και τα κειμήλια. Μόνο η εικόνα της Παναγιάς της Σεπετιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, σώθηκε από τις φλόγες.

Η Μονή ανακαινίστηκε μετά τη πυρκαγιά και πήρε τη σημερινή της μορφή. Στους θησαυρούς της Μονής περιλαμβάνονται πολλές ακόμα αξιόλογες εικόνες, που κοσμούν το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού.
Ιερά Μονή Σεπετού,2

Δυστυχώς όμως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 κατέκαψαν πάλι τον περιβάλλοντα χώρο της Ι.Μονής και προκαλεί πραγματικά θλίψη η θέα του χώρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ierovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top