31 Ιουλ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Ξεχάστηκαν τα χωριά του μαρτυρίου Μάκιστος και Αρτέμιδα

Επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. 

Επτά χρόνια μετά και τα μαρτυρικά χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα παραμένουν ξεχασμένα- σχεδόν εγκαταλελειμμένα με τους κατοίκους να συνεχίζουν να βιώνουν το δικό τους Γολγοθά.


Το Γενάρη του 2011 ο δρόμος που συνδέει τη Ζαχάρω με τα μαρτυρικά χωριά της Αρτέμιδας και της Μακίστου, τα οποία είχε κατακάψει η φωτιά και είχαν θρηνήσει δεκάδες νεκρούς , υπέστη καθίζηση.

Σε συνδυασμό με τις καθιζήσεις - κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στα εναλλακτικά οδικά δίκτυα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι (όπως στα χωριά Σμέρνα, Χρυσοχώρι, Μηλέα κ.α.), έχει δυσχεράνει αφάνταστα η ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων των δύο χωριών.

Ξεκινά η μελέτη

Τρεισήμισι χρόνια μετά (10 Ιουλίου 2014) και η εταιρεία «SIGMA ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε.-Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ» κλήθηκε από την διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, να προσέλθει για την υπογραφή του «Ιδιωτικού Συμφωνητικού» μελέτης του δρόμου.

Όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία εφημερίδα «ΜΑΚΙΣΤΙΑ» οι κάτοικοι των δύο χωριών περιμένουν να υπογραφεί και το πολυπόθητο «συμφωνητικό» προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη ωστόσο όπως επισημαίνεται στο άρθρο- παρέμβαση «Κάποιοι προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτό το έργο, θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα να διατεθούν τόσα χρήματα για δύο μικρά χωριά.

Κάποιοι άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να το πολεμούν για να κερδίσουν αυτοί τα χρήματα (6.000.000 ευρώ) από το Ταμείο Μολυβιάτη (αφού εμείς δεν θα είχαμε μελέτη...)».

Το έργο ωστόσο θεωρείται μείζονος σημασίας για τα δύο χωριά, και όχι μόνο, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος οδηγεί προς το «Αρχαίο Αίπυ» με το Αρχαίο Θέατρο, στον Οικισμό του Παλαιοχωρίου και από εκεί ενώνεται με την Πλατιάνα και το Χρυσοχώρι, ενώ παράλληλα ο δρόμος θα ενώνει Ανδρίτσαινα-Πλατιάνα και Άσπρα Σπίτια-Τρυπητή (Μπιτζιμπάρδι) Πλατιάνα μέσω της Μακίστου, προς τη θάλασσα της Ζαχάρως με ασφαλή και γρήγορο τρόπο.

Όπως τόνισε μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Αρτέμιδας Βασίλης Κυριακόπουλος δεν πρόκειται για έναν ακόμα δρόμο ο οποίος θα εξυπηρετεί μόλις δύο χωριά και τους λιγοστούς κατοίκους αυτών «Ο δρόμος ο οποίος υπάρχει αυτή τη στιγμή –χωματόδρομος- είναι ακατάλληλος και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Μία φορά την εβδομάδα από την Ζαχάρω φτάνει ένα μικρό λεωφορείο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Από τον δρόμο που περιμένουμε να κατασκευαστεί εξυπηρετούνται και άλλες περιοχές, ενώ θα ενώνει και την περιοχή της Ανδρίτσαινας- Πλατιάνας με την πόλη της Ζαχάρως.

Έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει οι εκπρόσωποι από το Παλαιοχώρι, το Χρυσοχώρι, την Μάκιστο, την Αρτέμιδα αλλά και από την Ζαχάρω να επιδιώξουμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα προκειμένου η μελέτη η οποία θα εκπονηθεί, να υλοποιηθεί άμεσα. Θα πρέπει όλοι να δείξουν το ενδιαφέρον τους έστω και τώρα τόσο για την Αρτέμιδα όσο και για την Μάκιστο».

 Ταμείο Μολυβιάτη

Η τραγωδία του 2007 δεν άφησε ασυγκίνητους Έλληνες και ξένους –καθώς οι εικόνες του θανάτου ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο- και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν χρήματα για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Στα δύο όμως χωριά Μάκιστο και Αρτέμιδα τα έργα ανέλαβαν οι Κύπριοι και η Μαριάνα Βαρδινογιάννη αντίστοιχα.

Από το ταμείο Μολυβιάτη οι πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Ζαχάρως έλαβαν κυριολεκτικά «ψίχουλα» και οι κάτοικοι αναρωτιούνται για το που τελικά πήγαν όλα εκείνα τα χρήματα αλλά και το πώς είναι δυνατόν να γίνονται έργα σε μη πυρόπληκτες περιοχές μέσω του συγκεκριμένου ταμείου.

Ακόμα και στην τελευταία κατανομή όπως τονίζεται στην τριμηνιαία εφημερίδα «ΜΑΚΙΣΤΙΑ», στο δήμο Ζαχάρως θα γίνουν λίγα έργα ενώ στα πλέον πυρόπληκτα χωριά της Μακίστου και της Αρτέμιδας δεν θα γίνει απολύτως τίποτα .

«Στα χωριά αυτά που χάθηκαν τα πάντα, που χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές δεν προγραμματίστηκε να φτιαχτεί ΤΙΠΟΤΑ!

Στα «Μαρτυρικά» αυτά χωριά, όπως συνηθίζουν ακόμα να τα αποκαλούν τα Μ.Μ.Ε. (τοπικά και Αθηναϊκά) δεν πάει δρόμος και δεν μιλάμε βέβαια για τους αγροτικούς δρόμους που είναι εγκαταλελειμμένοι.

Προγραμματίστηκαν όμως σε πολλούς άλλους Δήμους να διατεθούν χρήματα για Αγροτικούς δρόμους κ.λ.π., από το συγκεκριμένο κονδύλι» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top