22 Αυγ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: «Ποταμόσκυλο» στο φράγμα του Πηνειού!

Ποιος λέει πως το Φράγμα του Πηνειού, δεν έχει ζωή και μάλιστα ... παραμυθένια; Χθες στις όχθες του, βρέθηκε, δυστυχώς νεκρό, ένα πλάσμα βγαλμένο κυριολεκτικά, από τα παραμύθια, που το περιγράφουν εδώ και χρόνια οι ηλικιωμένοι. 

Το «ποταμόσκυλο», ή «χηνοπόταμος». Ένα περίεργο πλάσμα με όψη σκυλιού και μεμβράνες στα πόδια του για να μπορεί εύκολα να κινείται εντός του νερού.
Το καστανό αυτό ζώο, που σε μήκος ξεπερνούσε το ένα μέτρο, εντόπισε νεκρό στην όχθη του μικρού ποταμιού που καταλήγει στο φράγμα του Πηνειού, κτηνοτρόφος της περιοχής, ο οποίος μη γνωρίζοντας τι ακριβώς ήταν ενημέρωσε τους συγχωριανούς του για την ύπαρξή του.

Αμέσως το ζώο έγινε αντικείμενο συζήτησης σε όλη την περιοχή αφού τις τελευταίες δεκαετίες κανείς δεν είχε δει παρόμοιο πλάσμα παρά μόνο είχε ακούσει ιστορίες από τους ηλικιωμένους κατοίκους. Ιστορίες που φτάνουν στα όρια του παραμυθιού για το μικρό ζώο που έχει την όψη ενός σκύλου και μπορεί να κολυμπήσει με χαρακτηριστική ευκολία.

Το περίεργο ζώο που ισχυρίζονταν ότι έβλεπαν κατά καιρούς κάποιοι, κυρίως τις νύχτες, να κινείται μέσα στους καλαμιώνες και τα νερά, είναι τελικά υπαρκτό και θυμίζει σε όλους πως το φράγμα του Πηνειου χρήζει φροντίδας από την Πολιτεία αφού μπορεί και να φιλοξενεί ζώα που κανείς δεν γνωρίζει ούτε φαντάζεται. Να αναφέρουμε πως το «ποταμόσκυλο» είναι ιδιαίτερα σπάνιο και στην Ηλεία. Η χθεσινή είναι η δεύτερη παρουσία του τις τελευταίες δεκαετίες με την τελευταία του να έχει γίνει το 2007 στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου και Στροφυλιάς

Σαρκοφάγο θηλαστικό

Το «ποταμόσκυλο», ή «χηνοπόταμος» κατατάσσεται στα θηλαστικά της τάξης των σαρκοφάγων και ειδικότερα της οικογένειας που περιλαμβάνει το κουνάβι, τη νυφίτσα και τον ασβό, έχει κεφάλι πλατύ με πολύ κοντά αυτιά, σώμα μακρόστενο με κοντά πόδια, τα οποία φέρουν μεμβράνες, και μακριά ουρά.

Το μέγιστο μήκος του φτάνει το 1,20 εκατοστά (μαζί με την ουρά) για τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα. Το μέγιστο βάρος του φτάνει τα 17 κιλά. Το τρίχωμά του είναι κοντό και έχει καστανό χρώμα, εκτός από το στήθος, που είναι λευκό. Η βίδρα που βρέθηκε ήταν αρσενική και είχε μήκος 1,10 μ. Το υδρόβιο ζώο κινείται με μεγάλη άνεση και εκτός νερού και τρέφεται κυρίως με ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς (πουλιά, καβούρια κ.ά.). Κυκλοφορεί κυρίως τη νύχτα, ενώ την ημέρα αναπαύεται κρυμμένο στις όχθες.

Πηγή; protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top