24 Αυγ 2014
0 σχόλια

Ανεξίτηλες οι μνήμες στην μαρτυρική Ηλεία…

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007, έμελε να ξημερώσει μία από τις πιο «μαύρες μέρες» στη νεότερη ιστορία της Ηλείας. 

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι η αποφράδα εκείνη Παρασκευή θα σημάδευε για πάντα την Ηλεία αλλά και τους κατοίκους της γεμίζοντας τους πόνο και απόγνωση.


Οι εικόνες καταστροφής και θανάτου έκαναν μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, ενώ η είδηση των θυμάτων στην μοιραία στροφή της Αρτέμιδας γέμισε κάθε Έλληνα πολίτη με θλίψη.

Σύσσωμος ο Ελληνισμός προσέφερε, από το υστέρημα του χρήματα, στο ταμείο ανασυγκρότησης (γνωστό ως Ταμείο Μολυβιάτη) προκειμένου να γίνουν ξανά, στο μέτρο του εφικτού, όλα όσα χάθηκαν από την φωτιά.

Ανασυγκρότηση στα χαρτιά

Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη (120.404.620,84 ευρώ), χρήματα που έδωσαν οι Έλληνες για τους Ηλείους οι οποίοι έζησαν μια τραγωδία, στην πλειοψηφία τους δόθηκαν για την κάλυψη άλλων αναγκών όπως ακριβώς συνέβη και με τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (118.324.384,80 ευρώ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «μεγαλόπνοο» σχέδιο ανασυγκρότησης του Νομού, με το πέρασμα των χρόνων ξεχάστηκε και η Ηλεία επτά χρόνια μετά την τραγωδία παραμένει ο «φτωχός συγγενής» στον οποίο όλοι γυρνούν την «πλάτη» επιδεικτικά.

Επτά χρόνια μετά και στον πυρόπληκτο Νομό μας , μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως η Ολυμπία Οδός και ο σιδηρόδρομος αναμένεται «να» δημοπρατηθούν, ενώ κανείς δεν τολμά να θέσει και πάλι το θέμα του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Επτά χρόνια μετά και ο δρόμος ο οποίος συνδέει τα «μαρτυρικά χωριά» Μακίστου και Αρτέμιδας με την Ζαχάρω μένει στις υποσχέσεις καθώς τώρα αναμένεται «να» ξεκινήσει η μελέτη του.

Όσο για τους κατοίκους της Αρτέμιδας και της Μακίστου θα θυμούνται για πάντα ότι χάρη στην Κυπριακή Κυβέρνηση και στον Όμιλο Βαρδινογιάννη –μπόρεσαν να αλλάξουν σελίδα στην ζωή τους- καθώς τα δύο χωριά κτίστηκαν σχεδόν από την αρχή.

Άννα Αγγελίδου - protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top