23 Οκτ 2014
0 σχόλια

Κρέστενα-Ζαχάρω: «Πόλεμος» για το Βρεστό

Δεκτό το αίτημα της κοινότητας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων από το ΔΣ Ζαχάρως - Σφοδρή αντίδραση Μπαλιούκου

Μπορεί να αποτελέσει ένα χωριό και μάλιστα πάνω σε ορεινό όγκο σε μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα και με λιγοστούς κατοίκους, το μήλον της έριδας για δύο δήμους;


Στην Ηλεία μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της τοπικής κοινότητας Βρεστού του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Το μονομελές τοπικό συμβούλιο του χωριού έλαβε την απόφαση να καταθέσει σχετικό αίτημα «απόσχισής» του από το δήμο που ανήκει και να ενταχθεί στο δήμο Ζαχάρως.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές αλλά «πάγωσαν» προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή και να εξεταστεί το αίτημα από το υπουργείο στη συνέχεια.

Το τοπικό συμβούλιο του Βρεστού αποφάσισε να απευθύνει αίτημα στο δήμο Ζαχάρως για την μετακίνηση αυτή. Οι κάτοικοι στο συγκεκριμένο χωριό είναι πραγματικότητα πως πρακτικά εξυπηρετούνται καλύτερα και έχουν καλύτερη επαφή με την τοπική κοινωνία της Ζαχάρως παρά με της Ανδρίτσαινας ή της Κρέστενας.

Η Ζαχάρω απέχει 22 χιλιόμετρα και η Κρέστενα… 40. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως έκανε δεκτό το αίτημα αυτό της τοπικής κοινωνίας του Βρεστού και πλέον θα προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες  προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες για να προχωρήσει η επίσημη ένταξή της κοινότητας, όπως αναφέρει και η σχετική απόφαση.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε πως «ο λαός πρέπει να εξυπηρετηθεί. Δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης με το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αλλά εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η Ζαχάρω βρίσκεται πολύ πιο κοντά από την Κρέστενα για το χωριό αυτό και οι πολίτες έρχονται στην έδρα του δήμου μας για τις καθημερινές τους ανάγκες. Είχαμε πάρει απόφαση και πριν της εκλογές, αλλά το υπουργείο μας υπέδειξε να καθυστερήσουμε τις διαδικασίες γιατί τότε δεν ήταν εφικτή χρονικά η αλλαγή αυτή» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος εξήγησε πως κάτι τέτοιο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν προβλέπεται από το νομό 3852/2010 και μπορεί να υπάρξει μια τέτοια μετακίνηση υπό προϋποθέσεις μετά το 2016.

«Αν επείγονται, γιατί το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τέτοιες μετακινήσεις, ας περάσει ο δήμος Ζαχάρως από το ταμείο να καταβάλει την εξόφληση των οφειλών της τοπικής κοινότητας. Επίσης το Βρεστό οφείλει να μας πει τι θέλει ώστε να λάβουμε και εμείς την ανάλογη θέση σε ότι αφορά για τα έργο που έχουν προγραμματιστεί μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Μολυβιάτη.

Πραγματικά αν το θέμα τίθεται από την ίδια την κοινότητα, να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Εύχομαι στη Ζαχάρω και στο δήμαρχό της να βρει λύση στα προβλήματα που τον ταλανίζουν και να αφήσει τις περιοχές να προχωρήσουν χωρίς να διαταράσσονται από ανέξοδες υποθέσεις.

Εύχομαι στον Πανταζή Χρονόπουλο να προσφέρει στο Βρεστό, καλύτερη τύχη από αυτή που είχαν οι κάτοικοι στην Αρτέμιδα» είπε με αιχμηρό ύφος ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Του Γιάννη Σπυρούνη-jspirounis@gmail.com
Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top