20 Οκτ 2014
0 σχόλια

Βύρων Πολύδωρας: «Με νίκησαν αρχαιολόγοι και πολιτικοί…»

Ο Βύρων Πολύδωρας μιλάει «έξω από τα δόντια» αποκλειστικά στην «Πρωινή» για τον Επικούριο Απόλλωνα

Τι λέει για τα δικά μας «ελγίνεια» και την αδιαφορία για τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου»

“Είμαι ένας αιρετικός πολιτικός, εκτός συστήματος. Επιλογή μου είναι, δεν τους γουστάρω, δεν το γουστάρω αυτό το σύστημα…”


Καθώς το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται στο προσκήνιο, μετά τις γνωστές πρωτοβουλίες της Ουνέσκο, ένα άλλο ζήτημα της ίδιας ιστορικής και νομικής διάστασης που ενδιαφέρει τους Ηλείους, αναδύεται από τη λήθη.

Η ζωφόρος του ναού του Επικούριου Απόλλωνα είχε κι αυτή κλαπεί από τους Άγγλους με παρόμοια μέθοδο μ’ αυτήν του Έλγιν και βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, χωρίς όμως να συγκεντρώνει τα φώτα του ενδιαφέροντος.

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι ένας από τους Ηλείους που έχουν αγωνιστεί πολλαπλώς για την υπόθεση αυτή αλλά και για τη συνολική ανάδειξη του «Παρθενώνα της Πελοποννήσου».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής, είχε προσπαθήσει από διάφορες κυβερνητικές θέσεις να στρέψει το ενδιαφέρον της Πολιτείας στο μνημείο, αλλά όπως τονίζει σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στην «Πρωινή», δεν εισακούστηκε.

«Για μένα είναι μια πάρα πολύ πονεμένη ιστορία. Παλεύω μια ζωή αλλά χάνω όλες τις μάχες από τους αρχαιολόγους και τους πολιτικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Υπάρχουν δικονομικά προβλήματα»

«Έχω πάει δύο φορές στο Βρετανικό μουσείο. Δυστυχώς την ζωφόρο του Επικούριου Απόλλωνα την έχουν παρατημένη σ’ ένα πατάρι, στριμωγμένη στην κυριολεξία.

Πιστεύω ότι και η Ουνέσκο θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες ανάλογες μ’ αυτή για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Όμως, υπάρχουν κάποια δικονομικά προβλήματα που πιστεύω να επικαλεστούν οι Άγγλοι, όπως δύο διακρατικές συμφωνίες ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να εγείρει αίτημα επιστροφής άλλων αρχαιοτήτων εκτός των ‘‘Ελγινείων’’.

Ασφαλώς και τα γλυπτά του Επικούριου πρέπει να έρθουν πίσω αλλά πού είναι το μουσείο που θα πρέπει να τοποθετηθούν; Ας είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορεί να υπάρξει μουσείο στην ερημιά.

Προέχει η διαδικασία ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ολοκλήρωσης της αναστήλωσης, να μπορέσουμε να εκθέσουμε τα εκμαγεία, να κάνουμε ένα στέγαστρο διάφανο -και έχω αγωνιστεί γι’ αυτό, οι Ιάπωνες μου είχαν κάνει ένα κοστολόγιο για μια τέτοια διάφανη κατασκευή που μπορεί να στοίχιζε 3-4 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι λεφτά αυτά, μπροστά στον χορό των εκατομμυρίων του ΟΠΑΠ και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η τωρινή τέντα είναι σαν από σκηνικό του Χίτσκοκ».
Ο κ. Πολύδωρας, συνεχίζοντας, τονίζει: «Έχουμε χτίσει κοντά στο ναό δύο αίθουσες, ένα είδος μουσείου – εκθεσιακού χώρου, με προοπτική να εκθέσουμε εκεί τα εκμαγεία από τη ζωφόρο, που τώρα βρίσκονται σε κάποια αποθήκη στο μουσείο της Ολυμπίας.

Τα εκμαγεία αυτά τα είχαμε αποκτήσει με πρωτοβουλίες του Βασίλη Κορκολόπουλου. Ξοδεύτηκαν κάποια εκατομμύρια γι ’αυτές τις αίθουσες όμως δεν πρόκειται να τις λειτουργήσουν -είναι από τα έργα και τις ημέρες του Ελληνικού κράτους».

Του Χρήστου Βορλόκα
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην: eproini.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top