16 Δεκ 2014
0 σχόλια

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Αναλυτική αναφορά στη ληστεία του Μουσείου Ολυμπίας το 2012

συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ στην Ολυμπία, η έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου, παρουσίασε στους φορείς της περιοχής αλλά και στον κόσμο της Ολυμπίας το έργο της Εφορείας για την τελευταία τριετία.

Η κα Χατζή-Σπηλιοπούλου παρουσίασε, εκτενώς με φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες, από το ανασκαφικό έργο της εφορείας, τα αποτελέσματα, τις δράσεις, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί.


Αρχικά, αναφέρθηκε στην Διοικητική μεταβολή της πρώην Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που τώρα έχει μετονομαστεί σε Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, και έχει υπό την σκέπη της όλα τα πολιτιστικά «διαμάντια» του νομού.

Βέβαια, η διοικητική αυτή μεταβολή, μετέτρεψε την Εφορεία στη μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία της Ηλείας και πρόσθεσε στο δυναμικό της αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό.

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της κας Χατζή και των συνεργατών της αποδείχτηκε το ΕΣΠΑ, καθώς από κοινοτικά κονδύλια με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Εφορεία κατάφερε να  προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες για τη διασφάλιση της στατικότητας του αναλήμματος του Κρόνιου αλλά και των ευπαθών πρανών του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης.

Επίσης, και η αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου και η μετατόπιση της εισόδου για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς αξιοποιώντας τους ίδιους πόρους.

Η ληστεία του Μουσείου

Το γεγονός που, σημάδεψε όμως περισσότερο αυτά τα χρόνια την Εφορεία και προσωπικά την ίδια την Έφορο Αρχαιοτήτων, ήταν η ένοπλη ληστεία στο παλιό Μουσείο της Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου του 2012.

Εμφανώς συγκινημένη η κα Χατζή περιέγραψε τις στιγμές που έζησε εκείνες τις ημέρες, αλλά και την «αναστάσιμη» όπως είπε μέρα για εκείνη της επιστροφής των κλοπιμαίων πίσω στο Μουσείο.

 «Με πήραν τηλέφωνο μία και μισή το βράδυ και με ρώτησαν, το χρυσό δαχτυλίδι που εκλάπη ζυγίζει 9,9 γραμμάρια; Εκείνη τη στιγμή δε θυμόμουν.

Πήρα το γιο μου, ήρθαμε εδώ και ανοίξαμε όλα τα βιβλία. Όντως ζύγιζε 9,9 γραμμάρια. Μια συνάδελφος από την Πάτρα ,συνοδεία 3 αστυνομικών, μετά από μιάμιση ώρα, το έφεραν εδώ. Μου φάνηκε σα να πέρασαν μέρες. Προπορευόταν ένας άνδρας που κούτσαινε.

Είδα το δαχτυλίδι και έβαλα τα κλάματα». Αυτά ήταν τα λόγια της που συγκλόνισαν τους πάντες στην αίθουσα.

Αμέσως μετά, κάλεσε αυτόν τον άνδρα που κούτσαινε, που δεν είναι άλλος από τον Αθανάσιο Παπανικολάου υποδιευθυντή τότε της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών που χειρίστηκε την υπόθεση της ληστείας.

 Ο κ. Παπανικολάου, ήταν συγκλονιστικός στην ομιλία του, αφού παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια, με κάθε λεπτομέρεια, όλη την αστυνομική επιχείρηση, από τον εντοπισμό των δραστών, την επιχείρηση της σύλληψης, το διάστημα διαπραγμάτευσης αλλά και την πλήρη μυστικότητα της επιχείρησης, την οποία γνώριζαν μόνο τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Πατρών και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Όσα περιέγραψε ο κ. Παπανικολάου ήταν λες και γυρίστηκαν σε κάποια ταινία χολιγουντιανής παραγωγής, επαινώντας τον ηρωισμό, την ψυχραιμία και τη μεθοδικότητα των αστυνομικών που κατάφεραν να εντοπίσουν όλα τα αντικείμενα.

Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων τίμησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος,
 η βουλευτής Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου,
 ο αναπληρωτής Δήμαρχος Ολυμπίας   Γιώργος Δεββές,
 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος,
 ο προϊστάμενος Π.Κ Ολυμπίας Ανδρέας Γουργαριώτης,
 ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας,
 η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου,
 η Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωριτών. Τούλα Κυριακοπούλου,
 η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σάρενα» Τριανταφυλλιά Νιάρχου καθώς και πλήθος αρχαιολόγων.

Βασίλης Σφήνας
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top