18 Δεκ 2014
0 σχόλια

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Καθαρίζουν για να μην πλημμυρίσουν

Σάκης Μπαλιούκος
Ποτάμια, ρέματα και χείμαρροι στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Παρεμβάσεις στον ποταμό Αλφειό και σε δεκάδες άλλους χείμαρρους, ρέματα και παραπόταμους, πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Το νέο νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα αυτή στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά με παράλληλο έλεγχο για τα αδρανή υλικά που συγκεντρώνονται από τους καθαρισμούς και τις διευθετήσεις.


 Με τις παρεμβάσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος των πλημμυρών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και κατοικημένες περιοχές, φαινόμενο που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ιδιαίτερα για τον ποταμό Αλφειό η παρέμβαση έγινε σε σημεία που τα φερτά και αδρανή υλικά μέσα στην κοίτη του, άλλαξαν την ροή του με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις οποίες και εξαφάνισε τον περσινό χειμώνα και ότι απέμεινε χρήζει προστασίας σήμερα.
 Με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι ακόμα στην αρχή του οι παρεμβάσεις που γίνονται τώρα, ίσως αποδειχθούν σωτήριες όταν η στάθμη των νερών σε ποτάμια, ρέματα και χείμαρρους ανέβει επικίνδυνα.

Ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος σε δηλώσεις του χθες ανέφερε πως η παρέμβαση γίνεται μετά από αποφάσεις συλλογικών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας αλλά και κυβερνητικής ανησυχίας.
 «Ο νόμος 4258/2014 περί οριοθέτησης υδατορεμάτων δίνει το «πράσινο φως» να φύγουν νησίδες και εμπόδια που δυσκολεύουν την ομαλή ροή των υδάτων, όπου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων.

 Η πολιτεία παρότι βρίσκεται σε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και να δώσει εκείνο που πρέπει στον πολίτη και στους φορείς. Δεν ζητάμε οικονομικά ζητήματα, αλλά εγκρίσεις και άδειες να παρέμβουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη, πάντα με έλεγχο. Πρέπει να φύγουν αδρανή, αμμοχάλικα, δέντρα, όποιο εμπόδιο μέσα στα ποτάμια και τα ρέματα και δεσμευόμαστε πως δεν θα φύγει ούτε ένα φορτίο χαλίκι για το εμπόριο. Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας.

 Εμείς θα ζητήσουμε χώρο για αμμοχαλικοληψία στα επικίνδυνα σημεία» είπε ο κ. Μπαλιούκος.

 Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στον ποταμό Σελινούντα, στον ποταμό Αχέροντα, στον Διάγων στην Τσεμπερούλα, στον Τρίτωνα, στο ρέμα του Σεπετού και συνεχίζονται στον Αλφειό ποταμό.
 «Είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια έχει προχωρήσει σχετικός διαγωνισμός και πιστεύω ότι θα υπάρχει άμεση εξέλιξη.

 Παρακολουθούμε τον καιρό και προχωρούμε με τις παρεμβάσεις μας. Έχουμε προμηθευτεί υλικά που πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε, όπως σάκοι που θα γεμίζουν με αδρανή αντί ογκόλιθων για να αποτρέψουμε την πίεση στις όχθες του Αλφειού, όπου αυτό απαιτείται» δήλωσε ο δήμαρχος.
 Να σημειώσουμε πως όλες οι κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας του εκάστοτε δήμου.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Πληροφορίες: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top