30 Ιουν 2015
0 σχόλια

Ηλεία: Η Καλίδονα μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές με συναίσθημα και νοσταλγία

Καλίδονα
Με παλιά, αγαπημένα προπολεμικά τραγούδια αφιερωμένα σε… νύφες και γαμπρούς

Μια ξεχωριστή, νοσταλγική, με πολύ συναίσθημα, πρωτότυπη μουσική βραδιά με την σφραγίδα της ποιότητας λόγω της επιλογής του μουσικού ‘χαλιού’ της εκδήλωσης, αφιέρωμα στο προπολεμικό – πριν το 1940- παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι, διοργάνωσε το Σάββατο το βράδυ στην Καλίδονα του δήμου Ζαχάρως, ο ακάματος Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας Σάρενα.


 Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους γαμπρούς και τις νύφες της περιοχής που βρήκαν το ταίρι τους στην Καλίδονα και έδεσαν για πάντα τη ζωή τους με τον τόπο αυτό και τον έκαναν κομμάτι της ψυχής τους.
Καλίδονα.1
Οι τραγουδιστές της βραδιάς Λία Πεφάνη, Νίκος Περγαμαλής, και Νίκος Λειβαδίτης με την φιλική συμμετοχή των αξιόλογων ερμηνευτριών Βιβής Ζιόκαρη και Ειρήνης Τσεκούρα,

 ερμήνευσαν μέσα από ένα ανθολόγιο τραγουδιών παραδοσιακών Μικράς Ασίας και Ιωνίας κυρίως αλλά και ρεμπέτικων και δημοτικών από την προπολεμική περίοδο, όπως το «Αντιλαλούν οι φυλακές» του Βαμβακάρη 1936, «Δεν σε θέλω πια»- παραδοσιακό 1910, «Τα παιδιά της γειτονιάς μου»- παραδοσιακό 1930, «Θα σπάσω κούπες» παραδοσιακό από την Ιωνία 1928» κ.α,

 τραγούδια αγαπημένα που τραγουδιούνται και σήμερα και επειδή έχουν πολλές διασκευές στην πορεία του χρόνου, θεωρούμε ότι ανήκουν στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Αυτήν λοιπόν την παρακαταθήκη, την μεγάλη κληρονομιά του προπολεμικού τραγουδιού, ύμνησαν τραγουδώντας οι Καλλιδοναίοι το βράδυ του Σαββάτου.
Καλίδονα.2
Για την επιτυχία της βραδιάς εργάστηκαν όπως πάντα με πολύ κέφι και μεράκι, η πρόεδρος του Συλλόγου Τριανταφυλλιά Νιάρχου και όλα τα μέλη τους, διοργανώνοντας μια βραδιά γοητευτική μεταφέροντας τον κόσμο σε μια άλλη εποχή, όπου πρωτοστατούσαν τα ψαθάκια και εκρού κοστούμια για τους κυρίους, καλοκαιρινές τουαλέτες και καπελάκι για τις κυρίες, βυσσινάδες, πορτοκαλάδες, κρυφοί και ανομολόγητοι έρωτες και τραγούδι…

Οι γυναίκες της Καλίδονας πάντα φιλόξενες και νοικοκυρές άφταστες, προσέφεραν στον κόσμο φαγητά και πολλά νόστιμα εδέσματα, ενώ στο τέλος της βραδιάς δόθηκαν αναμνηστικές καρτούλες στους γαμπρούς και τις νύφες της περιοχής.
Καλίδονα.3
Στην ομιλία της η πρόεδρος κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου αφού καλωσόρισε όλους όσους συμμετείχαν στην όμορφη γιορτή του Συλλόγου στην Καλίδονα τόνισε ότι «μέσα στην ωραία και θερμή ατμόσφαιρα που  δημιουργήσαμε με  τους γαμπρούς  και τις νύμφες του χωριού μας, αλλά και με τα ωραία τραγούδια που θα ακουστούν εύχομαι να περάσουμε μια ωραία και αξέχαστη βραδιά…. Που θα την θυμούνται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.».

Ανέφερε ακόμα ότι επειδή σκοπός του Συλλόγου είναι η διάσωση του πολιτισμού μας, γι αυτό και αποφάσισε να οργανώσει αυτήν την βραδιά για να ακουστούν τραγούδια που αν και τα ακούμε συχνά, δεν γνωρίζουμε πότε γράφτηκαν.

 «Είναι  τα προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια  που ακούγοντάς τα  σήμερα  μας δίνουν κέφι και διασκέδαση  σε κάθε καθημερνή στιγμή της ζωής μας.  Κατά την ταπεινή μας άποψη όμως  η πλειοψηφία του λαού μας  δεν γνωρίζει  πότε περίπου γράφτηκαν και ‘όταν τα τραγουδάμε αισθανόμαστε ότι είναι χτεσινά.

Δεν χάθηκαν στην καταιγίδα του χρόνου. Γιατί ήταν ποιοτικά, είχαν νόημα, είχαν ουσία.  Τα τραγούδια αυτά είναι η μοίρα μας  είναι η  ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι το μέλλον όλων μας  γιατί με αυτά διασκεδάζουμε  και θα διασκεδάζουμε όσα χρόνια και αν περάσουν».
δυο, γαμπροί στην Καλίδονα
Κωστής Περρής και Λευτέρης Στεφανουδάκης και οι δυο, γαμπροί στην Καλίδονα
Τέλος η πρόεδρος επισήμανε ότι το Δ.Σ του Συλλόγου αποφάσισε να αφιερώσει τη βραδιά αυτή στους ανθρώπους  που επέλεξαν να  βρουν σύντροφο  για τη ζωή τους στο μικρό γραφικό χωριό  της Καλίδονας. «Είναι όλοι τους αξιόλογοι  και βοήθησαν με τις συνήθειες τους και τον πολιτισμό τους, στην αναβάθμιση του βιοτικού  επιπέδου του χωριού μας.

  Καθένας έχει διαφορετική καταγωγή. Νησιώτες, Βορειοελλαδίτες, πρωτευουσιάνοι και γενικά από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Προσαρμόστηκαν με υπομονή  στον τρόπο ζωής του μικρού αυτού χωριού.  Ενσωματωθήκαν στην κοινωνία του συντρόφου τους και με τον τρόπον τους  και τις  διαφορετικές τους  συνήθειες, και οδηγήσαν την οικογένειά τους  σε ανώτερα επίπεδα…»

Ελένη Παπαδοπούλου
ΠηγήΕφημερίδα «Πρωινή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top