24 Ιουλ 2015
0 σχόλια

Τρίτη ημέρα στις φλόγες η Ηλεία - Κάηκαν 120 στρέμματα στο Δραγώγι Φιγαλείας

Κάηκαν 120 στρέμματα στο Δραγώγι Φιγαλείας
Φωτογραφία Βασιλική Σαμουρίδη
Κάηκαν 120 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης στο Δραγώγι Φιγαλείας

Σε κίνδυνο βρέθηκε ο οικισμός «Μποϊκά» (Πλατεία) του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα όρια με το δήμο Ζαχάρως ανάμεσα στα Περιβόλια και το Δραγώγι.


 Οι φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στην πλαγιά απέναντι από το χωριό Δραγώγι και επεκτάθηκε σε εκτάσεις που βρίσκονται στα όρια των Περιβολίων.
Δραγώγι Φιγαλείας πυρκαγιά
Φωτογραφία Βασιλική Σαμουρίδη

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με υπερπροσπάθεια κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αργά το βράδυ της Πέμπτης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ηλεία βρέθηκε στις φλόγες και δεκάδες άλλα στρέμματα γης έγιναν στάχτη….

Η φωτιά ξεκίνησε από τις παρυφές του οικισμού «Μποϊκά» ακριβώς στα όρια των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως στις 9:11 το πρωί της Πέμπτης.

 Λόγω των συνθηκών η φωτιά επεκτάθηκε σε αγροτοδασική περιοχή καίγοντας κυρίως χαμηλή βλάστηση και θάμνους αλλά και λιοστάσια. Κάποια στιγμή η κατεύθυνση του ανέμου άλλαξε και από εκεί που καιγόντουσαν εκτάσεις στα όρια των Περιβολίων, η φωτιά γύρισε και πάλι προς τον οικισμό με αποτέλεσμα να τον απειλεί.
Δραγώγι Φιγαλείας πυρκαγιά.1
Φωτογραφία Βασιλική Σαμουρίδη

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για ώρες προκειμένου να τιθασεύσουν τις φλόγες, ενώ πρόβλημα υπήρχε και με την από αέρος βοήθεια.

 Άμεσα κλήθηκαν τα αεροσκάφη PZL που έχουν έδρα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και όπως γίνεται κατανοητό ο χρόνος επιστροφής μετά από κάθε βολή ήταν μεγάλος.

 Τα δύο Canadair CL-215 της Ανδραβίδας έφτασαν και αυτά στην περιοχή, όμως λόγω προβλημάτων και βλάβης δεν μπόρεσαν να προσφέρουν έργο και μετά από λίγο αποχώρησαν.

 Συνολικά στην πυρκαγιά επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, από την Ηλεία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, δύο βοηθητικά οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αχαΐα, τα δυο αεροσκάφη PZL μαζί με τα δύο Canadair, καθώς επίσης και οι δύο δήμοι και η Π.Ε. Ηλείας με δέκα οχήματα Πολιτικής Προστασίας και αρκετούς εθελοντές.
Δραγώγι Φιγαλείας πυρκαγιά.2
Φωτογραφία Βασιλική Σαμουρίδη

Από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκαν οι εθελοντές της Φιγαλείας που ήταν σε κοντινή απόσταση, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις από Πύργο, Κρέστενα και Ολυμπία με επικεφαλής το διοικητή Κώστα Κυριακόπουλο.

 Στη συνέχεια έφτασαν από την Πάτρα ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος Βασίλης Ματθαιόπουλος για τον περαιτέρω συντονισμό.
Δραγώγι Φιγαλείας πυρκαγιά.3
Φωτογραφία Βασιλική Σαμουρίδη

Όπως είπε ο Υποστράτηγος κ. Νικολακόπουλος «ενημερωθήκαμε για την πυρκαγιά πως εκδηλώθηκε πλησίον του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα. Γνωρίζαμε την περιοχή και σημάναμε κινητοποίηση.

 Έπρεπε να το κάνουμε λόγω του δύσβατου της περιοχής. Έτσι κλήθηκαν ενισχύσεις από όλη την Περιφέρεια και από τους γειτονικούς νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
Δραγώγι Φιγαλείας πυρκαγιά.4
Φωτογραφία Γιάννης Σπυρούνης

Δεν υπήρξε ουσιαστική απειλή για κατοικημένες περιοχές, στον οικισμό πήγαν γρήγορα οχήματα και αντιμετώπισαν την πυρκαγιά».

 Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος που βρέθηκε στην περιοχή μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Μητρόπουλο και συνεργάτες του τόνισε ότι «..θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση αν ήταν διαθέσιμα τα εναέρια.
Δραγώγι Φιγαλείας πυρκαγιά.5
Φωτογραφία Γιάννης Σπυρούνης

 Με την εμπειρία των αξιωματικών και την πολύ δουλειά που έκαναν τα πεζοπόρα τμήματα. Η φωτιά ήταν σε ένα δύσκολο και δύσβατο σημείο. Δεν κινδυνεύουν οι οικισμοί και ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποια αναζωπύρωση».

Του Γιάννη Σπυρούνη
Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top