31 Αυγ 2015
0 σχόλια

Ράχες Κρεστένων: Η βίλα που χάθηκαν οι κεφαλές του Ερμή!

Η άγνωστη πολιτική ιστορία των Ραχών στην Κρέστενα και ο θησαυρός που εξαφανίστηκε

Σχεδόν άγνωστη είναι η μεγάλη πολιτική ιστορία των Ραχών, του χωριού που αποτελεί την είσοδο του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και που σήμερα ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι γέννημα – θρέμμα που κατοικούν ακόμα εκεί.


Κι όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πτυχές της πολιτικής ιστορίας του χωριού αυτού που ξεκινά στα τέλη του 1800 και σβήνει επί της ουσίας μέσα στην Επταετία. Και κάπου εκεί υπάρχει και ένα μυστικό με έναν συλλεκτικό θησαυρό που χάθηκε, με δύο εκδοχές να κυριαρχούν.

Η παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Ηλεία

Οι Ράχες είναι ένα χωριό που δημιουργήθηκε κυρίως από οικογένειες που έφυγαν από τη Γορτυνία και συγκεκριμένα από την Βυτίνα.

Μια από αυτές ήταν του Χρήστου και της Ιωάννας Σταθοπούλου. Στα τέλη του 1800 ο μεγαλέμπορος από την Αρκαδία δημιούργησε την φαμίλια του στις Ράχες και έφερε στον κόσμο πολλά παιδιά, την Κωνσταντίνα, τον Αναστάση, τον Παναγιώτη, την Αγγελική, ο Νίκος και ο Αντώνης.
Ο Παναγιώτης «Τατάκης» Σταθόπουλος που έζησε στη βίλα του Κόκκινου.
Ο Παναγιώτης «Τατάκης» Σταθόπουλος που έζησε στη βίλα του Κόκκινου

Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν στην πορεία και όπως τα έφερε η ζωή με την αγροτική παραγωγή, ενώ πιο δραστήριοι φάνηκαν ο Παναγιώτης, ο Αναστάσης και ο Αντώνης. Ο Χρήστος Σταθόπουλος ήταν άλλωστε ο πατέρας – παράδειγμα.

Είχε χτίσει στο κέντρο του χωριού ένα αρχοντικό αρκετά μεγάλο για να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας και όπως αναφέρουν οι περιγραφές των παλιότερων ήταν διακοσμημένο με εξαιρετικές τοιχογραφίες ιταλών καλλιτεχνών.

Στο κατώφλι του σπιτιού δέσποζε ένα άλλο καμάρι της οικογένειας ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα στην Πελοπόννησο εκείνη την εποχή ένα Ford και ίσως το μοναδικό τότε στην Ηλεία.

Ο δραστήριος έμπορος Χρήστος Σταθόπουλος είχε μεγάλες γνωριμίες και σε εκείνο το σπίτι είχαν φιλοξενηθεί εκλεκτές προσωπικότητες της χώρας στα ταξίδια τους στην Πελοπόννησο. Μεταξύ αυτών και ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1920, με τον οποίο διατηρούσε ισχυρή φιλία.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Διάβασε περισσότερα στο: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top