29 Σεπ 2015
0 σχόλια

Έρχονται τα πρώτα 15 εκ ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη για έργα υποδομής

Έρχονται τα πρώτα 15 εκ ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη
Στην έγκριση των όρων και κριτηρίων για τη δημοπράτηση έργων υποδομής, ύψους 15 εκ ευρώ σε όλη την Ηλεία, προχώρησε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το πακέτο των έργων είναι κομμάτι του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που έχει εκπονηθεί, και φτάνει, στο σύνολό του, τα 22.8 εκ ευρώ, χρήματα που προέρχονται από πόρους του Ταμείου Μολυβιάτη.


 Την έγκριση των όρων θα ακολουθήσει σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε στη συνέχεια, να δημοπρατηθούν τα έργα και επιτέλους να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Παράλληλα η Π.Δ.Ε. ξεκινά τις διαδικασίες για την δημοπράτηση του δεύτερου πακέτου που αφορά sτον τουρισμό και ton πολιτισμό και τέλος το πρόγραμμα «κλείνει» με την ενότητα επιχειρηματικότητα όπου θα επιχορηγείται κάθε νέα δράση με το 50% του συνόλου της ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το καταβάλει ο δικαιούχος.

Το Πρόγραμμα

Βέβαια το «άνοιγμα» του Ταμείου Μολυβιάτη, αφορά όλη την Ηλεία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην συνεδρίαση του στον Πύργο, τον Μάρτιο του 2015 είχε προχωρήσει στην έγκριση του τριετούς «Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας».

Αναφορικά με τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας έχουν ενταχθεί 60 έργα σε όλους τους δήμους ύψους 15.735.035 ευρώ.

Πρόκειται για έργα που, υποβάλλονται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού των περιοχών που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, βάσει των σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων, στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της αντίστοιχης Περιφέρειας και πληρούν συγκεκριμένους όρους, όπως είναι έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου του 2007, δεν χρηματοδοτούνται από άλλους εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, εντάσσονται στους γενικούς άξονες και τις δράσεις Αναπτυξιακών Σχεδίων των Περιφερειών των πληγεισών περιοχών, είναι συμβατά με εθνικές και κοινοτικές πολιτικές (προστασία περιβάλλοντος, ανταγωνισμό και δημόσιες συμβάσεις), αποδεικνύεται η αρτιότητα, η λειτουργικότητα ή και η συμπληρωματικότητά τους με άλλα έργα που υλοποιούνται στην πληγείσα περιοχή και είναι ώριμα για την άμεση υλοποίησή τους (π.χ. μελέτες, αδειοδοτήσεις).

Επιχειρηματικότητα

Το υποπρόγραμμα αυτό το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας, χρηματοδοτείται με 3.800.000 ευρώ από τα οποία τα 1.900.000 ευρώ( 50%)
η δημόσια δαπάνη και άλλα τόσα η Ιδιωτική συμμετοχή.

Με βάση τα χρηματοδοτικά στοιχεία του προγράμματος και το μέσο ύψος επένδυσης ανά πρόταση 50χιλ ευρώ (με αντίστοιχη συγχρηματοδότηση) προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα 74 επενδυτικά σχέδια.

Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που μπορούν να υλοποιήσουν πολύ μικρές επιχειρήσεις στις ίδιες δημοτικές και τοπικές κοινότητες που αναφέραμε και πιο πάνω.
Ενδεικτικά μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα παραδοσιακά τυροκομιά, μονάδες τυποποίησης μελιού, επεξεργασίας αρωματικών φυτών, αρτοποιία, μικρές μονάδες παραγωγής ζυμαρικών, παραδοσιακών γλυκών, μονάδων ξυλουργικών προόντων, κεραμικών ειδών, λαϊκών κοσμημάτων και εν γένει ειδών λαϊκής τέχνης, όπως επίσης μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων

Στο υποπρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στην διαμόρφωση τοπικού προϊόντος με αναγνωρίσιμη ταυτότητα όπως : Σήμανση αξιοθέατων μνημείων, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τη διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς, βελτίωσης και ανάπλασης κοινόχρηστών χώρων (πολιτιστικά κέντρα, ιστορικά κτήρια κ.α ), διατήρηση και αποκατάσταση γεφυριών, βρυσών κλπ αλλά και παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία- συλλογές –εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική –αγροτική –πολιτιστική κληρονομιά.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το υποπρόγραμμα αυτό ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ και αναμένεται να υλοποιηθεί από τους ΟΤΑ Α βαθμού αλλά και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

ΠΡΩΤΗ – άποψη

Η ιστορία του Ταμείου Μολυβιάτη, γνωστή σε όλους μας, δημιουργήθηκε για να προχωρήσει η αποκατάσταση της Ηλείας που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 2007. Οχτώ χρόνια μετά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε στην δημιουργία του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

 Έξι μήνες μετά την έγκριση του προγράμματος και ύστερα από δεκάδες αιτήματα των αιρετών του νομού, ξεκινά η υλοποίηση του πρώτου υποπρογράμματος. Επιτέλους κάτι μπορεί να γίνει στο νομό μας. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Τουλάχιστον όμως να υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρονται στο αρχικό πρόγραμμα. Χωρίς παρεκκλίσεις και άλλες καθυστερήσεις. Η Ηλεία δεν έχει χρόνο για παλινωδίες.

Κώστας Γιάλπας - protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top