5 Οκτ 2015
0 σχόλια

Ανδρίτσαινα: Το κακό οδικό δίκτυο «διώχνει» τους επισκέπτες

Ανδρίτσαινα
Η καλοκαιρινή σεζόν στην Ανδρίτσαινα σιγά-σιγά κλείνει και για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού παρά τα προβλήματα φαίνεται πως το πρόσημο ήταν θετικό.


Και αυτό γιατί παρά τη γενικότερη μιζέρια στη χώρα μας, απόρροια της οικονομικής κρίσης, στην Ανδρίτσαινα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γύρισαν στον τόπο, επένδυσαν σε νέες επιχειρήσεις και προσπαθούν να φτιάξουν ένα νέο τοπίο στην τοπική οικονομία, προσελκύοντας ξανά ξένους επισκέπτες, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Και μπορεί οι εκδρομείς για το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα να είναι πολλοί, αυτό όμως δε σημαίνει πως η Ανδρίτσαινα απαραίτητα βγαίνει ωφελημένη, αφού το κακό οδικό δίκτυο αποτρέπει αρκετό κόσμο να επισκεφτεί την περιοχή, ενώ παράλληλα η  έλλειψη μιας καλής και μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, κάνει τους περισσότερους επισκέπτες απλά περαστικούς, και  δεν ελκύει τους οργανωμένους τουρίστες που πηγαίνουν προς το ναό με τα πούλμαν των ταξιδιωτικών γραφείων.

Από εδώ και πέρα, στόχος από τους επαγγελματίες είναι η Ανδρίτσαινα να γίνει ξανά ένας χειμερινός προορισμός που θα μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στα γειτονικά θέρετρα , όπως η Βυτίνα και η Δημητσάνα που συνεχώς αναπτύσσονται  με γοργούς ρυθμούς.

Φωτεινά παραδείγματα αποτελούν οι άνθρωποι που επέστρεψαν στην Ανδρίτσαινα, επένδυσαν σε επιχειρήσεις, χωρίς να περιμένουν καμία βοήθεια από κανέναν και τώρα ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Μια τέτοια περίπτωση η Χρύσα Καρβούνη-Θεοχάρη, που αν και δεν κατάγεται από την Ανδρίτσαινα, ακολούθησε το σύζυγό της και τώρα με πολύ αγάπη και μεράκι έχει στήσει μια νέα επιχείρηση στα πρότυπα των παλιών μπακάλικων έχοντας και παραδοσιακά προϊόντα.

Όπως τονίζει η κα. Χρύσα που είναι και η πρωτεργάτρια του νεοσύστατου εμπορικού συλλόγου Ανδρίτσαινας υπάρχουν όλα τα φόντα, η περιοχή να αναπτυχθεί. Όπως μας λέει, για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ενότητα, χωρίς αντιπαλότητες και μικρότητες, με αλλαγή νοοτροπίας και εξωστρέφεια.

Η κα.Χρύσα προσπαθεί να αφυπνίσει έτσι τους συντοπίτες της και κυρίως τους επαγγελματίες και να τους κάνει να πιστέψουν στα πλεονεκτήματα της περιοχής τους, όπως πίστεψε και εκείνη ανοίγοντας το μαγαζί της και βάζοντας στα ράφια της, προϊόντα της περιοχής.

Λίγα μέτρα μακριά από το κατάστημα της κυρίας Χρύσας, βρίσκεται ένα ανακαινισμένο εστιατόριο, που κεντρίζει τα βλέμματα με τη σύγχρονη αισθητική του, καθώς αποπνέει φρεσκάδα και παράδοση ταυτόχρονα.

Στο εσωτερικό του συναντάμε έναν νέο άνθρωπο τον Νίκο Σιελούλη, που αν και σπούδασε αρχαιολογία στο Βόλο, επέστρεψε και αυτός στην Ανδρίτσαινα. Ο λόγος; Το παλιό καφενείο που διατηρούσε η οικογένειά του.

Ο Νίκος άλλαξε τα πάντα, με μια ριζική ανακαίνιση, και μαζί με τον αδερφό του το Δήμο, που έχει αναλάβει την οργάνωση της κουζίνας, προσφέρουν πλέον σε έναν ευχάριστο χώρο, γευστικά εδέσματα για κάθε γούστο.

Όπως εξηγούν πήραν αυτή την απόφαση, αντί να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, την ώρα που χιλιάδες συνομήλικοι τους βρίσκονται στην ανεργία. Ήδη, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά για τους δύο νέους, που δουλεύουν αρκετά με οργανωμένους εκδρομείς και9 βλέπουν το εγχείρημά τους να στέκεται γερά στα πόδια του.

Υπογραμμίζουν όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τους τοπικούς φορείς και τους αρμοδίους όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια, ώστε αυτές οι προσπάθειες να μην είναι μεμονωμένες.

Ικανοποιημένος από τη φετινή κίνηση στην Ανδρίτσαινα, είναι και ο κος.Γιάννης Μπασκόζος, που διατηρεί παραδοσιακή ψησταριά. Και αυτό διότι όπως μας εξηγεί την Ανδρίτσαινα, επισκέφτηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί ετεροδημότες, οι οποίοι λόγω της έλλειψης χρημάτων, άνοιξαν τα πατρικά τους, από το να επισκεφτούν άλλα μέρη.

Βέβαια, η εικόνα που επικρατεί στην εστίαση, δεν μεταφέρεται και στη διαμονή, που τα πράγματα για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι σαφώς δυσκολότερα.

Αυτό εξηγεί ο Γιώργος Μπαλκάμος που διατηρεί έναν παραδοσιακό ξενώνα σε κεντρικό σημείο της Ανδρίτσαινας. Ο ίδιος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, αφού η φόροι και τα έξοδα συντήρησης του ξενώνα δε βγαίνουν, μιας και ο κόσμος που επιλέγει την Ανδρίτσαινα για διαμονή, συνεχώς λιγοστεύει.

Ενδεικτικό είναι πως όταν επισκεφτήκαμε την περιοχή, ο ξενώνας φιλοξενούσε μόλις ένα ζευγάρι. Ο ίδιος βέβαια αισιοδοξεί πως οι χειμερινοί επισκέπτες θα τονώσουν την κίνηση με τα πρώτα χιόνια!

«Πληγή» ο δρόμος

Ωστόσο, κοινό παράπονο όλων είναι ο δρόμος Κρέστενας-Ανδρίτσαινας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία.

Πώς θα έρθει κάποιος στην Ανδρίτσαινα μέσω αυτού του δρόμου;» αναρωτιούνται οι επαγγελματίες που πιέζουν όσο μπορούν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου. «Παλιότερα από τον Πύργο, αυθημερόν είχαμε πολλούς εκδρομείς, αλλά τώρα εξαιτίας του δρόμου κανείς δεν το τολμάει» συνεχίζουν.

Μάλιστα, αυτή την στιγμή ανησυχούν περισσότερο  καθώς όπως επισημαίνουν με τις βροχές τα έργα θα σταματήσουν και ο δρόμος θα έχει και πάλι τόσα προβλήματα που απλά θα τον καταστήσουν τουλάχιστον επικίνδυνο για οχήματα και οδηγούς.

Του Βασίλη Σφήνα
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top