25 Νοε 2015
One σχόλια

Πειραματική φύτευση Παυλώνιας στην Ηλεία

φύτευση Παυλώνιας στην Ηλεία
Πειραματική εγκατάσταση του δασικού είδους Παυλώνια θα γίνει το προσεχές διάστημα στην Ηλεία, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δασών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο μπορεί να έχει πολλές εμπορικές εκμεταλλεύσεις και συγχρόνως να αξιοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς επίσης για καλλωπισμό και άλλες χρήσεις (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ.).

Αρχικά το είδος της Παυλώνιας στο νομό θα φυτευτεί δοκιμαστικά σ' έκταση του Δασαρχείου Ολυμπίας, καθώς και σε αγροτεμάχια γύρω από αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν στις διαφορετικές τοποθεσίες εγκατάστασης, με σκοπό την ανάπτυξη της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Δ/νσης Δασών Ηλείας, το συγκεκριμένο είδος αποτελεί μια καινοτόμα λύση λόγω των τεράστιων πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει, αφού αναπτύσσεται 3-4 μέτρα ετησίως (φτάνει μέχρι 25 μ. ύψος!), ενώ δεν έχει καμιά σχέση με τη λεύκα και τον ευκάλυπτο.

Σε διάστημα 8 ετών εξάλλου μπορεί να υλοτομηθεί εφόσον γίνει αραιή φύτευση (4Χ4 ή 5Χ5) και να παραχθεί ένα κυβικό περίπου ξυλείας ανά δέντρο και να χρησιμοποιηθεί στην επιπλοποιεία καθώς και στις κατασκευές.

Η δε τιμή του ανά κυβικό στην αγορά, κυμαίνεται από 500-1500 ευρώ!

Υλοτομία

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα από το συγκεκριμένο δασικό είδος, είναι υλοτόμησή του ανά τρία χρόνια σε 7 κύκλους (συνολικά 21 έτη) στην περίπτωση πυκνής φύτευσης (3Χ3), προκειμένου να αποτελέσει ποιοτικό βιοκαύσιμο το οποίο λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιγνοκυταρίνη, υπερτερεί κατά πολύ από τα γεωργικά είδη που καλλιεργούνται για ενέργεια (όπως ελαιοκράμβη, ηλίανθος, καλαμπόκι, σόρβος κλπ.).

Όπως υπογράμμισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παναγιώτης Κορισιάνος, σε συνεργασία με την εταιρεία « Φυτοενέργεια» μπορούν οι αγρότες να υπογράψουν συμβόλαια και να δίνουν την παραγωγή βιομάζας, πέλλετ καθώς και άλλα προϊόντα καύσιμης ύλης.

Εξάλλου λόγω της εντυπωσιακής της εμφάνισης, η Παυλώνια διακοσμεί τα καλύτερα πάρκα του κόσμου, ενώ χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε αγρο-δασικά συστήματα σε συνδυασμό με γεωργικές καλλιέργειες ή με βόσκηση οικόσιτων ζώων (βελτιώνει το έδαφος, το μικροκλίμα και προσφέρει τροφή και σκίαση στα ζώα).

Να σημειωθεί ότι το είδος αυτό ευδοκιμεί σε όλα τα σχεδόν εδάφη (εκτός από τα πετρώδη), ενώ η Δ/νση Δασών θα προσπαθήσει να φέρει σπόρους και ροζομοσχεύματα στην περιοχή και συγχρόνως να βοηθήσει επιστημονοτεχνικά όποιον επενδυτή επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά.

Κώστας Αντωνόπουλος - protinews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

1 σχόλια:

 
Toggle Footer
Top