25 Μαΐ 2016
0 σχόλια

Ανδρίτσαινα Ηλείας: Η Αρχόντισσα της Πέτρας - Βίντεο #Andritsaina

Ανδρίτσαινα Ηλείας Η Αρχόντισσα της Πέτρας #Andritsaina
Όσοι λατρεύετε την ελληνική παράδοση, την ιστορία της χώρας μας και θέλετε να δείτε μοναδικές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα τον χειμώνα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την γραφική Ανδρίτσαινα.


Κοντά στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας, στη σκιά του Λυκείου Όρους και περικυκλωμένη από απότομα φαράγγια, βουνοκορφές, σκιερά δάση και ορμητικά ποτάμια, είναι η Ανδρίτσαινα.

Ένας τόπος ηρωικός με μακρά ιστορία που χάνεται κάπου στα αρχαία χρόνια, η Ανδρίτσαινα είναι σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου.

Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση που υπάρχει λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και από ορεινούς όγκους και ποτάμια.

Η πόλη της Ανδρίτσαινας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες της.

Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Μέσα στην πόλη υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί 4000 εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας.


H ΔΗΜΟΣΙΑ BIBΛIOΘHKH ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣH ΔΗΜΟΣΙΑ BIBΛIOΘHKH (τηλ. 22242), από τις πλέον σημαντικές της χώρας μας. Αποτελεί ευγενική δωρεά (1838) του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονος Nικολόπουλου (1786-1841), ο οποίος διατηρούσε στο Παρίσι του 19ου αι. ιδιαίτερα αξιόλογη ιδιωτική βιβλιοθήκη.


Η Βιβλιοθήκη - έχει εμπλουτιστεί, μεταξύ άλλων, με τη συλλογή του Ευάγγελου Καλλιανιώτη - διαθέτει αρχέτυπα, σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 16ο αι. μέχρι τους Νεότερους Χρόνους - βιβλία ιστορικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά κ.ά. -, όλες τις πρώτες εκδόσεις των σύγχρονων συγγραφέων, χειρόγραφα μεγάλης αξίας, συλλογές οικοσήμων, έγγραφα ιστορικής σημασίας, πλούσιο αρχείο του Aγώνα του 1821.
Εκδρομές και αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή

Όσοι επισκεφτείτε την Ανδρίτσαινα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα αρκαδικά τοπία και τα αξιοθέατα γύρω από τον ιστορικό τόπο και σίγουρα θα είστε ικανοποιημένοι.

Επικούρειου ΑπόλλωναΣε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα των Αθηνών Ικτίνου (420-410 π.Χ).

Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.

Νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, βρίσκεται η Αρχαία Φιγαλεία και κατά την αρχαιότητα υπήρξε μία από τις ισχυρότερες αρκαδικές πόλεις.

Θα δείτε το τείχος 4 χιλιομέτρων, το οποίο προστάτευε και περιέβαλλε την πόλη όπως επίσης και τους πύργους του. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φιγαλεία, βρίσκεται το σπήλαιο Στόμιο, απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού Τρίτωνα.

Εκεί βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα, νυχτερίδες, βίδρες και σπάνια είδη ερπετών.

Στην περιοχή της Ανδρίτσαινας υπάρχουν και δύο πανέμορφα μυθικά ποτάμια, ο Αλφειός και η Νέδα-ο μόνος ποταμός με θηλυκό όνομα. Χαρακτηριστικό των παρόχθιων τμημάτων τους είναι η ποικιλία οικοτόπων και η πλούσια χλωρίδα.

Το φαράγγι της Νέδας είναι μία μοναδική περιοχή με φυσικό και σπάνιο κάλλους, πλούσια βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές και ιδιαίτερα πλούσια πανίδα.

Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποζημιώνει τους τολμηρούς, με το θέαμα ενός από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, ύψους 50 μέτρων.

Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται το εντυπωσιακό παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι Θεισόας.

Επίσης, σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της περιοχής είναι η Μονή Σεπετού που έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα μ.Χ πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο ενώ είναι ιερός χώρος για τους Χριστιανούς καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σεπετιώτισσας.

Στην Ανδρίτσαινα πάτε οδικώς και απέχει 240 χλμ από την Αθήνα, 65χλμ από την Πύργο, από την Πάτρα 150 χλμ και από την Τρίπολη 80 χλμ.

Επισκεφθείτε για φαγητό το εστιατόριο ''Συνταγές Μαγειρικής'',

για καφέ το ''Άρωμα Εποχής'' και για ποτό τον ''Κόκκινο Μύλο''.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Σιελούλη:



Δείτε επίσηςΤαξίδι στην Ανδρίτσαινα, την πέτρινη «αρχόντισσα» της Ηλείας

Ανδρίτσαινα Ηλείας: Ο απόλυτος χειμερινός προορισμός

Οι ομορφιές της Ηλείας: Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top