19 Ιουλ 2016
0 σχόλια

Εγκρίθηκε η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

περαιτέρω χαλάρωση των capital controls
Εγκρίθηκε από τους θεσμούς το πακέτο ελάφρυνσης των capital controls που σχεδίασε η Τράπεζα της Ελλάδος.


Ο διοικητής της ΤτΕ απέστειλε τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελικό σχετικό αίτημα το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την άρση κάθε περιορισμού στις αναλήψεις χαρτονομισμάτων που έχουν προέλθει από κατάθεση μετρητών.

Πλέον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Το περιεχόμενο της απόφασης, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο διοικητής της ΤτΕ στις 11 Ιουλίου μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τότε, ο διοικητής είχε αναφερθεί στα ακόλουθα μέτρα:

   
Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Την συγκεκριμένη αλλαγή προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί
   
Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σ.σ με το ισχύον καθεστώς μπορεί να αποπληρωθεί συγκεκριμένο ποσοστό των δανείων, μέχρι 50%)
   
Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.
   
Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
   
Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο μέσα στην επόμενη ημέρα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
   
Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού
   
Αύξηση των  μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.  Το αντίστοιχο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ.

alfavita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top