27 Αυγ 2016
0 σχόλια

Το τέλος στο νερό έρχεται να ταράξει τα …λιμνάζοντα ύδατα

Το τέλος στο νερό έρχεται να ταράξει τα
Και ξαφνικά μας προέκυψε ένα νέο τέλος στο νερό το οποίο έρχεται να ταράξει τα …λιμνάζοντα ύδατα κυρίως στον αγροτικό τομέα.


Οι  αγρότες στην Ηλεία και σε ολόκληρη τη Χώρα  το βλέπουν ως μία νέα επιβάρυνση που  «απειλεί» τις τσέπες τους, και αντιλαμβάνονται ότι μόνο θετικά δεν θα είναι τα αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το τέλος στο νερό θα επιφέρει μείωση ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής ενώ εντοπίζουν και αδυναμίες  στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

Όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η «ΠΡΩΤΗ» οι αγρότες δίνουν σκληρή μάχη κάθε χρονιά για να έχουν μία αξιοπρεπή παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Το νερό σίγουρα χρειάζεται  σωστή διαχείριση όμως  με φόρους, ΕΝΦΙΑ, αυξημένα έξοδα και εξευτελιστικές τιμές στα περισσότερα προϊόντα, τα πράγματα είναι ήδη δύσκολα.

Και αυτό το τέλος, το οποίο έρχεται από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. από το 2000) θα επιφέρει νέα προβλήματα.

Αγρότες από τον κάμπο της Ηλείας με τους οποίους συνομίλησε χθες η «ΠΡΩΤΗ» έδειξαν να αιφνιδιάζονται καθώς δεν γνώριζαν το θέμα.

Μόλις τους ενημερώσαμε σχετικά  μας είπαν ότι η επιβολή του τέλος μοιάζει άκαιρη και άστοχη χρονικά για τους παραγωγούς υπολογίζοντας και το κόστος παραγωγής που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.

Πέραν τούτου επισήμαναν ότι  υπάρχουν και άλλα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η ανυπαρξία και μη καταγραφή των υποδομών, η αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής και νομιμοποίησης των σημείων υδροληψίας, (χιλιάδες αιτήσεις στην Π.Ε.Ηλείας παραμένουν σε εκκρεμότητα) η  ανυπαρξία υδρομέτρων κλπ

Οπότε πως θα γίνει η εφαρμογή του τέλους στην πράξη;

Να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με το σχέδιο της επίμαχης ΚΥΑ, για τη θέσπιση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, που έθεσε σε διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (εν προκειμένω ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ.) προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο της απόφασης τονίζεται πως, το σταθερό τέλος εφαρμόζεται στην άρδευση ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Τα μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο εφαρμόζονται στους χρήστες, ανάλογα με την μετρηθείσα ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε.

Ο φόρος νερού θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους τελικούς χρήστες ύδατος, μεταξύ αυτών και τους αγρότες, οι οποίοι θα κληθούν να τον επωμιστούν, πέραν των μέχρι σήμερα γνωστών χρεώσεων για το νερό που καταναλώνουν.

Να αναφέρουμε τέλος ότι το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης  με θέμα: «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», το οποίο θεσπίζει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος έχει τεθεί σε  δημόσια διαβούλευση  η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016.

Οι αρμόδιοι στο Νομό Ηλείας συμφωνούν; Διαφωνούν; Έχουν κάτι άλλο  να προτείνουν;

ΤΙ  ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση για μεταβολή των τιμολογίων του αρδευτικού νερού, διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του επισημαίνει:

"Το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ύδατα, αποσκοπεί στο να διαχειριστούμε τα νερά μας με τρόπο ορθό, βιώσιμο και ορθολογικό", δηλώνει και προσθέτει:

"Όσον αφορά στο αρδευτικό νερό, όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα ισχύουν διαφορετικοί -ή καθόλου- κανόνες σε κάθε περιοχή της χώρας μας.

Η ορθή κοστολόγηση, την οποία προβλέπει η υπό διαβούλευση ΚΥΑ, το να ξέρουμε δηλαδή την πραγματική κατάσταση, θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μελλοντικά μια ενιαία, δίκαιη και ορθολογική τιμολογιακή πολιτική".

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top