12 Οκτ 2016
0 σχόλια

1ο Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνεδρίο στη Ν. Φιγαλεία: Συγκίνησαν τα τραγούδια της μετανάστευσης

1ο Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνεδρίο στη Ν. Φιγαλεία
*Αφιέρωμα τιμής, στο μεγάλο Ηλείο δάσκαλο Σίμωνα Καρρά


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στη Νέα Φιγαλεία μουσική εκδήλωση στη μνήμη του τελευταίου των μεγάλων δασκάλων του Γένους του Ηλείου Σίμωνα Καρά.

Η προσυνεδριακή εκδήλωση έγινε , ενόψει του 1ου Παγκόσμιου Μουσικολογικού συνεδρίου το οποίο θα λάβει χώρα στην Ηλεία το έτος 2017, και είχε θέμα «Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας»

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο σημαντικός εθνομουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης, ο οποίος με τη συνοδεία εκλεκτού μουσικού σχήματος έκανε θεωρητική, ιστορική και αισθητική παρουσίαση τραγουδιών της μετανάστευσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Ο Ηλείος Βουλευτής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, για τον οποίο η οργάνωση και η επιτυχής διεξαγωγή του εν λόγω συνεδρίου είναι προσωπικό μέλημα ανακοίνωσε ότι έθεσε το ανωτέρω συνέδριο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ακολούθως ο Κώστας Τζαβάρας με λόγο πολιτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας επεσήμανε ότι το εν λόγω Συνέδριο ως πρόταση πολιτισμού συμβάλει στην υπέρβαση της έλλειψης του Συλλογικού Προσανατολισμού των Ελλήνων ο οποίος αποτελεί βασικό αίτιο της υφιστάμενης οικονομικοκοινωνικής κρίσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αιδεσιμότατος πατήρ Αναστάσιος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Φάμελος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Φιγαλειέων κ. Χρυσούλα Κάσσαρη, ο επιστήθιος μαθητής του Σίμωνα Καρά Νικόλαος Κλέντος, η εκλεκτή εκπαιδευτικός κ. Μίνα Κέκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου- Λυκείου Νέας Φιγαλείας κ. Αλεξάνδρα Καπλάνη και ο σύζυγός της κ. Χρήστος Καπλάνης Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Διασωστών Φιγαλείας.

Την εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου από τον Πύργο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Κρέστενα, Ζαχάρω και τα όμορα χωριά.

Ηλεία, Αύγουστος του 2017 : «Από τον Απόλλωνα μέχρι τον Σίμωνα Καρά»,

Στα πλαίσια της ανωτέρω εκδήλωσης το πολυπληθές ακροατήριο ενημερώθηκε από τον καθηγητή Τάκη Γ. Σπυρόπουλο για την οργάνωση και τη δομή που θα έχει το ανωτέρω συνέδριο ως ακολούθως:

«Το καλοκαίρι του έτους 2017, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ηλεία το 1ο Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνέδριο με θέμα «Η ελληνική μουσική από την Αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας».

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του ανωτέρω Συνεδρίου ανέλαβαν από κοινού ο Σύλλογος Νέων Φιγαλειέων (Ζουρτσάνων) ο «Άγιος Νικόλαος», το Αρχείο Κουνάδη και λοιποί συνεργαζόμενοι φορείς, με την συμβολή και τη συμπαράσταση του Ηλείου βουλευτή και πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Έκτοτε ο αριθμός των συνεργαζόμενων φορέων διαρκώς αυξάνει όπως και ο αριθμός των προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία πραγμάτωσης του εν λόγω πολιτισμικού εγχειρήματος.

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σίμωνα Καρά, λόγω της σημαντικής συμβολής του στη διάσωση ,τη διάδοση και τη διδασκαλία των τραγουδιών και της μουσικής των Ελλήνων.

Ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου, μνήμης ένεκεν, πραγματοποιούμε την παρούσα προσυνεδριακή συνάντηση στον γενέθλιο τόπο του, στην ιστορική περιοχή της Φιγαλείας και συγκεκριμένα στην περιώνυμη Ζούρτσα, η οποία με τον Μουντρά – τη σημερινή Φασκομηλιά – από του έτους 1320 μνημονεύονται από κοινού σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β Παλαιολόγου υπέρ της Μονής Βροντοχίου του Μυστρά.

Πρόκειται για την πρόσφατα ανακαινισθείσα μονή της Ν. Φιγαλείας, στην οποία προτιθέμεθα να γίνουν οι τελετές έναρξης και λήξης του Συνεδρίου, του οποίου ο επιγραμματικός τίτλος «Από τον Απόλλωνα μέχρι τον Σίμωνα Καρά», αποδίδει τη μακρά διάρκεια του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού και συνθέτει την ένθεη και ανθρώπινη φύση της Μουσικής των Ελλήνων.

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν τουλάχιστον 25 εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ,θα διεξαχθούν από 24-27 Αυγούστου 2017 στην Ηλεία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία,

ενώ οι μουσικές εκδηλώσεις (μία ανά κάθε ημέρα εργασιών του Συνεδρίου) θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Φιγαλεία, καθώς και σε άλλα μέρη της Ηλείας, τα οποία θα ανακοινωθούν.

Στα πλαίσια του εν λόγω Συνεδρίου, επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τη μεγάλη και διαχρονική αξία της μουσικής και των τραγουδιών των Ελλήνων,

να προβάλουμε την τεράστια επίδραση της Ελληνικής Σκέψης στη διαμόρφωση των μουσικών των λαών της Ανατολής, αλλά και αυτών της Δυτικής Ευρώπης

και να τονίσουμε την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Φιλοσόφων στη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων για όλες τις μουσικές του πλανήτη.

Η αμιγώς επιστημονική πλευρά του Συνεδρίου θα συνδυαστεί με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα απευθύνονται και σ’ ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, με σκοπό την ευρεία παρουσίαση, ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού μουσικού πολιτισμού.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων είμαστε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και μουσικούς απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Λίβανο, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Μαρόκο και Τουρκία),

καθώς και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και της αλλοδαπής, που έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο αναφορικά με τις τέσσερις μεγάλες περιόδους της ελληνικής μουσικής, οι οποίες απαρτίζουν και την επιστημονική δομή του Συνεδρίου (Αρχαία Ελλάδα, Βυζαντινή Περίοδος, Δημοτικό Τραγούδι και Σύγχρονη δημιουργία).»

Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top