26 Οκτ 2016
0 σχόλια

Ζαχάρω: Δίνουν ζωή και ελπίδα σε 220 ψυχές!

Ζαχάρω: Δίνουν ζωή και ελπίδα σε 220 ψυχές
«Μας βλέπουν σαν παιδιά τους, μας ξέρουν πια με το μικρό μας όνομα…».

Κάπως έτσι είναι οι καθημερινές στιγμές που βιώνουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι ΑμεΑ και λοιποί εξυπηρετούμενοι πολίτες στον δήμο Ζαχάρως, όταν έρχονται σε επαφή με το προσωπικό της «Βοήθειας στο Σπίτι».


Η προσφορά της υπηρεσίας, η οποία θεσπίστηκε το 2002, είναι ανεκτίμητη, καθώς καλύπτει τις βασικές ανάγκες 220 πολιτών σε όλο το γεωγραφικό φάσμα του δήμου Ζαχάρως, ανακουφίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

«Εξυπηρετούμε 220 ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως ή μερικώς και οι οποίοι είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι ή ΑμΕΑ και χρήζουν σημαντικής βοήθειας.

Οι περισσότεροι μάλιστα μένουν στα χωριά του δήμου.

Αρκεί να σας πω ότι το αυτοκίνητό μας πηγαίνει ως και την Παύλιτσα της Φιγαλείας», τονίζει η Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου, κοινωνική λειτουργός του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες ζωτικές, δίχως τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

«Με τη 10 μελή ομάδα μας, βοηθάμε τους δικαούχους στα γραφειοκρατικά ζητήματα με επιτροπές και συντάξεις, κλπ, εξυπηρετούμε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας με τη μέτρηση ζαχάρου, πίεσης, εξετάσεις αίματος και την προμήθεια φαρμάκων. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας και βασικές τους ανάγκες, όπως τα ψώνια από σούπερ μάρκετ, τον φούρνο κλπ», επισημαίναι η Αλεξάνδρα.

Η «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Ζαχάρως στελεχώνεται από 10μελή ομάδα, την οποία απαρτίζουν μία κοινωνική λειτουργός, τρεις νοσηλεύτριες και 6 οικογενειακοί βοηθοί. Λόγω έλλειψης άλλης κοινωνικής υπηρεσίας στον δήμο, η υπηρεσία είναι υπεύθυνη και για την προστασία ανηλίκων.

Όπως αναφέρει στην εφ.«Πατρίς» η Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου, είναι μέλος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και έχει την ευθύνη να εξετάζει –ύστερα από εισαγγελική εντολή- ειδικές περιπτώσεις κακοποίησης ή αλλων παρεμφερών περιπτώσεων σε παιδιά του δήμου.

«Δυστυχώς κατά καιρούς έχουμε κρούσματα, αλλά ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό. Πολλά από αυτά δεν φανερώνονται.

Σήμερα με την κρίση, ο καθένας κοιτάζει το σπίτι του και όχι τον διπλανό του. Όμως τα παιδιά είναι ευάλωτη κοινωνική ομάδα και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Το θετικό είναι ότι αρκεί πλέον μια ανώνυμη καταγγελια στο Χαμόγελο του Παιδιού για να ενεργοποιηθούμε και να κάνουμε επιτόπια έρευνα, διότι είναι δύσκολο να ξέρουμε τι γίνεται στο κάθε σπίτι», υπογραμμίζει στην εφ.«Πατρίς» η κα Θεοφιλοπούλου.

Βοήθεια και σε μη δικαιούχους

Τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας είναι πολύ συγκεκριμένα για το πρόγραμμα, με συνέπεια να υπάρχουν 50 αιτήσεις πολιτών που έχουν ανάγκη, οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό της «Βοήθειας στο Σπίτι» πολύ συχνά παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες βοηθώντας ανήμπορους ανθρώπους στο να πάρουν τα φάρμακά τους ή να κάνουν μια εξέταση.

«Δυστυχώς δεν έχουμε περιθώριο να εντάξουμε κι άλλους πολίτες στο πρόγραμμα, γιατί ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος. Παρότι συχνά έχουμε καθυστερήσει να πληρωθούμε, ποτέ κανένας εργαζόμενος δεν σταμάτησε να εξυπηρετεί τον κόσμο, ακόμα και απλήρωτος.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε 50 αιτήσεις πολιτών και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Προσπαθούμε να τους παρέχουμε τα τυπικά χωρίς φυσικά να πληρωνόμαστε.», τονίζει στην εφ.»Πατρίς» η Αλεξάνδρα.

Το πρόβλημα είναι ότι πλέον τα κονδύλια δεν δίνονται ανά εξυπηρετούμενο, αλλά ανά προσωπικό, κάτι που δεν βοηθά στο να δοθούν περισσότερα χρήματα.

Παρ΄όλα αυτά, όλο το προσωπικό της υπηρεσίας είναι καθημερινά επί ποδός για συνδράμει κάθε ανήμπορο και ευάλωτο πολίτη στην Ελλάδα της ύφεσης, στην Ηλεία της φτώχειας, των ορεινών όγκων και του παρωχημένου οδικού δικτύου.

«Κανένας εργαζόμενος δεν έχει αρνηθεί την εθελοντική εργασία σε πολίτες που δεν είναι τυπικά στο πρόγραμμα.

Για αυτούς τους ανθρώπους ειμαστε ουσιαστικά η οικογένειά τους.

Για τους πιο πολλούς είμαστε η μοναδική παρουσία και μας περιμένουν σαν παιδιά τους κάθε φορά που τους επισκεπτόμαστε.

Είμαστε όλοι μια οικογένεια…», δηλώνει με συγκίνηση η Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top