21 Οκτ 2016
0 σχόλια

Σύλλογος Αποδήμων Λινιστιάνων - Γιορτή Αγρότισσας Μάνας στη Λινίσταινα Ολυμπίας

Γιορτή Αγρότισσας Μάνας στη Λινίσταινας Ολυμπίας
Ο Σύλλογος αποδήμων Λινιστιάνων «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο τη γιορτή «ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΜΑΝΑΣ» στο πνευματικό κέντρο της Λινίσταινας Ολυμπίας.

Το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. - 4 π.μ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποδήμων Λινιστιάνων Κωνσταντίνος Σμυρνής.

Τηλ. επικοινωνίας 210 3837005- τουριστικού περιπτέρου 26260 22032.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τιμώντας την για την προσφορά της, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία, θέσπισε από το 2007 η 15η Οκτωβρίου να είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην αγρότισσα μάνα.

Από τότε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη και στη Πελοπόννησο, διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν της αγρότισσας μάνας.

Ο Σύλλογος Αποδήμων Λινιστιάνων όμως, καθιέρωσε πολύ πιο πριν, εδώ και 20 χρόνια να γιορτάζει την αγρότισσα μάνα, τη γυναίκα με τους περισσότερους ρόλους απ’ όλες τις άλλες γυναίκες, τη μάνα μας, τη γιαγιά μας, τη κόρη μας, τη θεία μας, την αδερφή μας,

το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου, μαζί με τους πολεμιστές του ’40 και τις Λινιστιάνες γυναίκες που στα μετόπισθεν τους στήριξαν.

Φέτος η γιορτή της Αγρότισσας Μάνας θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο Πνευματικό κέντρο της Λινίσταινας, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:00.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, την θεία Λειτουργεία θα ακολουθήσει Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρώων του ’40 και των γυναικών στα μετόπισθεν, στην πλατεία Αγίου Νικολάου πανώβρυσης στο ηρώο, δίπλα στην προτομή της ηρωίδας Φιλάνθης.

Ακολουθεί ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Αποδήμων Λινιστιάνων κ. Κωνσταντίνου Σμυρνή στη γιορτή της Αργίτισσας Μάνας τον Οκτώβριο του 2015.

Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ

24/10/2015

«Χίλιες αγάπες στη ζωή
της μάνας μια δεν κάνουν.
Και σαν της μάνας τον καημό
χίλιοι καημοί δεν φθάνουν»

Η μάνα είναι επίγεια θεά. Το σύμβολο της ζωής και της δημιουργίας, το σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς, χωρίς φειδώ και χωρίς γογγυσμό.

«Η αγρότισσα μάνα, είναι η γυναίκα, η μάνα, με τους περισσότερους ρόλους απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου», είπε στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, στον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, στις 8/3/08, η τότε βουλευτής Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ανιψιά του στρατηγού Κόρκα.

Ζήσαμε κι εμείς τη μάνα και τη γιαγιά μας.

Να ξυπνάει το πρωί, να ζυμώνει, να μαγειρεύει, να ετοιμάζει τα παιδιά για το σχολείο, μετά να φεύγει για το κτήμα, να γυρίζει τ’ απόγευμα στο σπίτι ζαλωμένη ξύλα, γνέθοντας με τη ρόκα της το νήμα, κι εκεί, να περιποιείται γέρους, σύζυγο και παιδιά, να ταΐζει τα ζωντανά, να διδάσκει αξίες και ιδανικά, να μοιράζει αγάπη…», κατέληξε.

Η ηρωίδα αυτή μάνα, με το ξεθωριασμένο φόρεμα και το μαντήλι στο κεφάλι, τα ροζιασμένα χέρια και το ρυτιδιασμένο πρόσωπο, που δεν γνώρισε ποτέ φτιασίδι, παρά μόνο, σαν χάδι, την ψύχρα του βοριά και το θερμό φιλί του ήλιου, κρατούσε σε ευστάθεια και ισορροπία το θεσμό της οικογένειας, διαιώνιζε την παράδοση, διατηρούσε την αλληλοαφοσίωση των συζύγων και την πειθαρχία και το σεβασμό των παιδιών.

Αναγκασμένη να δουλεύει και η ίδια, συνέβαλε στην αγροτική οικονομία, αλλά και στην οικιακή οικονομία, προκειμένου να ντύσει την οικογένειά της, να στολίσει το σπιτικό της και να προετοιμάσει την προίκα των κοριτσιών της…

Σήμερα, μπορεί η πρόοδος της τεχνολογίας να έχει κάνει ευκολότερη τη ζωή της, τόσο στο χωράφι, όσο και στο σπίτι, αλλά και η σύγχρονη αγρότισσα μάνα τρυγάει, απλώνει τις λιοπάνες και μαζεύει ελιές, φυτεύει περιβόλια ,

ξυπνάει αχάραγα να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο και το φαί του σπιτιού, φροντίζει τον σύζυγο και τα πεθερικά. Είναι ο κυματοθραύστης των οικογενειακών κρίσεων και προβλημάτων.

Μέχρι αργά το βράδυ είναι στο πόδι, γιατί έχει ένα σωρό δουλειές.

Ο εκσυγχρονισμός δεν της έχει στερήσει, δηλαδή, κανέναν από τους ρόλους που πατροπαράδοτα κατέχει και της πρέπει ο ίδιος σεβασμός και η ίδια τιμή.

Μάλιστα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου του 2007, καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρας Αγρότισσας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία.

Ξεχωριστή τιμή στην Αγρότισσα Μάνα του ’40, η οποία έκανε κόμπο την καρδιά της και ετοίμασε άντρα και γιούς για το μέτωπο, ξέροντας ότι ο πόλεμος μπορούσε να τους της στερήσει για πάντα.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Σμυρνής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top