5 Οκτ 2016
0 σχόλια

Σε δημοψήφισμα για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους παρέπεμψε ο Ιερώνυμος

Σε δημοψήφισμα για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους
Ιδεολογική επίθεση κατά της Αριστεράς - Τι είπε για τα Θρησκευτικά


Η Εκκλησία «δεν γνωρίζει τον όρο "χωρισμός" στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αναφορικά με τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, κατά την εισήγησή του στην πρώτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου είναι 84 σελίδων.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι «γι’ αυτό, την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, "θάττον ή βράδιον" ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός». Η Εκκλησία «δεν χωρίζεται από τα παιδιά της» υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι «όποιος θέλει αποχωρεί, όποιος θέλει επιστρέφει».

Δημοψήφισμα για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

Παράλληλα, ο Ιερώνυμος είπε ότι το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους μπορεί να γίνει μόνο με δημοψήφισμα. «Οι προσωπική μου άποψη είναι ότι η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγματι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε "γνωστή θρησκεία".

Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας, βεβαίως, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», σημείωσε στην προσφώνησή του προς τους Μητροπολίτες.

Ιδεολογική επίθεση κατά της Αριστεράς

Ο αρχιεπίσκοπος εξαπέλυσε ακόμη ιδεολογική επίθεση κατά της Αριστεράς, υιοθετώντας τις απόψεις του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ.

Διάλογος για τα Θρησκευτικά

Στην εισήγησή του, ο Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα, δήλωσε ότι η Εκκλησία θα είναι παρούσα στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του μαθήματος των Θρησκευτικών, για το οποίο ζήτησε διάλογο, και προέβαλε το γερμανικό πρότυπο για όλο το πλέγμα διδασκαλίας του μαθήματος θρησκευτικών.

Όπως ανέφερε για τα Θρησκευτικά, η εκπαίδευση αποτελεί, βάσει του άρθρου 7 του Γερμανικού Συντάγματος ευθύνη του Κράτους, η οποία όμως δεν παραγνωρίζει ούτε το ρόλο των κηδεμόνων-γονέων των παιδιών ούτε των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η παράγραφος 3 είναι χαρακτηριστική:

«3. Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία με εξαίρεση τα ελεύθερα ομολογίας σχολεία (ειδική κατηγορία σχολείων) είναι κανονική διδακτική κατεύθυνση. Χωρίς να παραβλάπτεται το δικαίωμα ευθύνης του Κράτους η διδασκαλία των Θρησκευτικών γίνεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αρχές των θρησκευτικών κοινοτήτων. Κανένας εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να υποχρεώνεται να διδάξει Θρησκευτικά ενάντια στη θέλησή του».

Διάβασε αναλυτικότερα στο: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top