18 Οκτ 2016
0 σχόλια

Ηλεία: Έξωση κοπαδιών από την Στροφυλιά

Έξωση κοπαδιών από την Στροφυλιά
Η «Αποκεντρωμένη» εφαρμόζει αποφάσεις που εκκρεμούν 30 χρόνια τώρα!

Κατεδαφίζονται στάβλοι και περιφράξεις στο δάσος Στροφυλιάς


Άρχισε από χθες αιφνιδίως, η κατεδάφιση των παραπηγμάτων ( καλύβες οι περισσότερες ), των στάβλων και των περιφράξεών τους, που βρίσκονται μέσα στο δάσος Στροφυλιάς Ραχών (Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων) από συνεργεία της αρμόδιας επιτροπής που έχει συστήσει για την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

πρόκειται για πρόχειρες εγκαταστάσεις ( ελάχιστες πιο …μόνιμες) που κατασκευάζουν επί δεκαετίες κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας, αλλά και γειτονικών νομών, οι οποίοι συνηθίζουν, από την δεκαετία του ‘ 80 να κατεβάζουν τα κοπάδια τους στα πεδινά για να ξεχειμωνιάσουν.

Η επιχείρηση κατεδάφισης που άρχισε χθες, αφορά σε περίπου οκτώ τελεσίδικα πρωτόκολλα αποβολής από τη δασική έκταση της Στροφυλιάς, που εκκρεμούν από το 1985-86!

Συνοδεία αστυνομικής δύναμης δούλευαν από χθες το πρωί τα συνεργεία, ενώ σήμερα και τις επόμενες ημέρες πιθανά να απαιτηθεί και η συνδρομή εισαγγελέα, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις –όπως ήταν αναμενόμενο- δεν είναι λίγες.

Το αρμόδιο δασαρχείο (Κρεστένων) έχει εκδώσει πολλαπλά πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής των κτηνοτρόφων, έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες ουδέποτε εκτελέστηκαν με συνέπεια τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής.

Και πέρα από τα δασικά αυθαίρετα, υπάρχουν επίσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στην περιοχή κοντά στην παραλία σε εκτάσεις που ανήκουν στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα…

Φυσικά όλες αυτές τις δεκαετίες, ουδείς κρατικός φορέας ή υπηρεσία δεν αναλάμβανε το κόστος απομάκρυνσής των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, να θεωρούν ότι περίπου …κληρονομικό δικαίω μπορούν να συνεχίσουν να ξεχειμωνιάζουν εκεί με τα κοπάδια τους.

Η …δεύτερη Στροφυλιά της Ηλείας έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», «τόπος κοινοτικής σημασίας», και υπάγεται στο Δίκτυο Νatura 2000 (κωδικός GR2320001).

Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να επαγρυπνούν ώστε οι δραστηριότητες που διεξάγονται στις εν λόγω ζώνες να μην επιφέρουν υποβάθμιση στους οικοτόπους του τόπου και να μην προκαλούν σημαντικές οχλήσεις που πλήττουν τα υπάρχοντα είδη…»

Οι, κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν καταλάβει το χώρο, έχουν ειδοποιηθεί εξ όσων γνωρίζουμε, προκειμένου να κατεδαφίσουν μόνοι τους αυτές τις πρόχειρες κατασκευές, γιατί πέραν των άλλων, θα τους καταλογισθεί και το κόστος της …επιχείρησης!

Ως σήμερα, δεν έχει εκδηλωθεί κάποια τέτοια πρόθεση από μεριάς τους.
Ταυτόχρονα βέβαια, δεν έχουν αρχίσει ακόμα να κατεβαίνουν προς τη Στροφυλιά με τα κοπάδια τους…

Οι μετακινήσεις γίνονται κάθε χρόνο μέσα στον Οκτώβριο και μάλλον η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης εκμεταλλεύεται τον …κενό χρόνο !

Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top