16 Οκτ 2016
0 σχόλια

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί στα Ιωάννινα - Zημιές και προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί στα Ιωάννινα
Συνεχίζονται οι μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις), που σημειώθηκε στις 11.14 το βράδυ στην περιοχή των Ιωαννίνων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 82 μετασεισμοί, εκ των όποιων ο ισχυρότερος ήταν 4,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 3 το πρωί, ενώ στις 6.20 σημειώθηκε άλλος ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα, ενώ στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στους Αγίους Σαράντα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί.

Ανάστατοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες. Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.

Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Πολλοί κάτοικοι πάντως βρίσκονται στις πλατείες της πόλης μακριά από κτήρια. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Σε αρκετά χωριά οι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι δύο κύριοι σεισμοί (23:14 της 15ης/10 με 5,5R και 02:18 της 16ης/10 με 4,2R) έγιναν στο τρίγωνο Μελίσσι, Λίθινο και Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε και τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ρωγμές έχουν υποστεί σπίτια στο Καλπάκι, ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά, ενώ μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την πτώση βράχων.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του δήμου Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, καθώς και στο οδικό δίκτυο των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας.

Πηγή: thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top