2 Δεκ 2016
0 σχόλια

Παρέμβαση Κομισιόν προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα σύνορα της Ελλάδας

Παρέμβαση Κομισιόν προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα σύνορα
Φωτογραφία: Reuters
- "Έσπασε" την πολιτική των... ίσων αποστάσεων η Κομισιόν!
- Μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ε.Ε.

- Σταματήστε τις παραβιάσεις, διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας

- Να αποφεύγει κάθε είδους τριβή, απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους της Ένωσης

Χρειάστηκε να απειλήσει την ίδια την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων και ελεύθερη διέλευση των προσφύγων για να σταματήσει η Κομισιόν την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να στείλει μήνυμα στην Τουρκία πως όταν παραβιάζει, δια θαλάσσης ή από αέρος τα σύνορα της Ελλάδας, παραβιάζει και αυτά της Ευρώπης!

Έστω και αργά, αυτό έγινε σήμερα Παρασκευή (02.12.2016), μια μέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου, για την κυριαρχία της Τουρκίας στα Ίμια από το... 1996 (!), την αντίδραση της Αθήνας και την ειρωνική απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ πως... «αυτή ήταν πάντα η στάση μας».

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεμήνυσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών»,

δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κα Κοτσιγιάντσις.

Σκληρή απάντηση στις ειρωνείες

Την ώρα που η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ετοιμάζεται να κάνει... ταξίδι συμβολισμού στο ακριτικό Καστελόριζο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, σε υψηλούς τόνους, στην ειρωνική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, την κυριαρχία των οποίων αμφισβήτησε (ξανά) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούβογλου.

«Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας» δήλωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου.

Αλλά οι ειρωνείες του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησαν εκεί. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά», είπε ο Μουφτούογλου.

Σε αυτές τις ειρωνείες απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, που κάλεσε την Τουρκία να... αποφασίσει αν σέβεται ή όχι τις διεθνείς Συνθήκες και αν τις θεωρεί υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων.

Διεμήνυσε δε ότι το ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει νομικά αβάσιμες θέσεις, δεν τις καθιστά λιγότερο σαθρές και η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια είναι αδιαμφισβήτητη!

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top