5 Δεκ 2016
0 σχόλια

Πετρέλαιο Κατακόλου: Η έκπληξη που κατέστησε εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα - ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Πετρέλαιο Κατακόλου: Η έκπληξη που κατέστησε εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα
Κατάκολο Ηλείας, όπως λέμε «Πρίνος» και Αδριατική

Χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια ώστε να μπει σε τροχιά εκμετάλλευσης το υποθαλάσσιο κοίτασμα υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου, η ύπαρξη του οποίου είναι επιβεβαιωμένη από το 1981, μετά τις ερευνητικές γεωτρήσεις που διεξήγαγε στην περιοχή μας η τότε κρατική εταιρεία πετρελαϊκού, η ΔΕΠ.

Ήταν ένα πρόγραμμα συνολικά 10 γεωτρήσεων σε περιοχές του νόμου Ηλείας, όπως το Βούναργο, η Μυρτιά, τα Λαστέικα, η Κυλλήνη, αλλά η μπίλια της ανακάλυψης έκατσε σε βάθος περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την ακτή.

Οι λόγοι για τους οποίους έμεινε αναξιοποίητος ο συγκεκριμένος ορυκτός πλούτος ήταν βασικά τρεις:

πρώτον, οι τεχνικές δυσκολίες, καθώς το βάθος θαλάσσης των 300 μέτρων εκείνα τα χρόνια χαρακτηριζόταν ως "βαθιά νερά", οι τεχνικές δυσκολίες ήταν μεγάλες και τα κόστη υψηλά.

Δεύτερος  λόγος ήταν οι αυξομειώσεις των τιμών του πετρελαίου οι οποίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μιλάμε για ένα σε κάθε περίπτωση μικρό κοίτασμα, καθιστούσαν ασύμφορη την επένδυση.

Και ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το ότι, με εξαίρεση τα μέσα της δεκαετίας του ´90 -περίοδο την οποία όμως ακολούθησε κατάρρευση των τιμών έως και τα 10 δολάρια ανά βαρέλι - η Πολιτεία δεν έδειχνε ενδιαφέρον να κινήσει το θέμα.
Ο ρευστός παράγων "τιμές"

Τα ζητήματα της τεχνολογίας αντιμετωπίστηκαν, αφού πια οι γεωτρήσεις φτάνουν, με τεράστιο βέβαια κόστος, ακόμη και στα τρία χιλιόμετρα βάθος νερού.

Η Πολιτεία πλέον δείχνει πρόθυμη να αξιοποιήσει το όποιο δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας και είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Δυτική  Ελλάδα έχουν ήδη παραχωρηθεί ή τελούν προς παραχώρηση συνολικά εννιά περιοχές στη στεριά και στη θάλασσα.

Και οι τιμές;

Εδώ η συγκυρία είναι δύσκολη, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην άντληση και την παραγωγή υδρογονανθράκων έχουν βιώσει μία πτώση των εσόδων τους της τάξης του 60% μέσα σε 2,5 χρόνια.

Τον Μάιο του 2014, όταν η ανάδοχος Energean OIl & Gas υπέγραφε με το ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση για το Κατάκολο, η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 110 δολάρια ενώ τώρα βρίσκεται στα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Πώς λοιπόν η Energean εκτίμησε ότι το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο, με δεδομένο ότι είχε υπογράψει υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες;

Η απάντηση έγκειται σε μία θετική "έκπληξη": η αρχική εκτίμηση για το κοίτασμα του Κατακόλου μιλούσε για άντληση 3-5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Η επεξεργασία των παλαιότερωνδεδομένων με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και η ερμηνεία τους σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρία στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου ανέβασαν τον πήχη στα 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου!

Μεγάλη η διαφορά, αν και πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές μπορεί να συνεπάγονται ανατροπές: η μεγάλη πτώση των τιμών στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν επενδυτικά σχέδια αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και να μένει εκτός δυνητικής παγκόσμιας παραγωγής ένα κοίτασμα σαν το Κατάκολο κάθε μέρα.
Οι ομοιότητες

Αυτή η πρώτη θετική έκπληξη με το Δυτικό Κατάκολο δίνει και την πρώτη ομοιότητα με τον Πρίνο:

όταν είχε ανακαλυφθεί το κοίτασμα στον Κόλπο της Καβάλας, πριν από 42 χρόνια, η αρχική εκτίμηση αναφερόταν σε συνολική παραγωγή της τάξης των 60 εκατ. βαρελιών.

Όμως ο Πρίνος, με συνεχείς επενδύσεις και την αξιοποίηση των εξελίξεων στην τεχνολογία έχει ήδη δώσει σχεδόν τα διπλάσια!

Αυτή ήταν η πρώτη ομοιότητα του Δυτικού Κατακόλου με την περιοχή που παράγει το μοναδικό πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την τουριστική δραστηριότητα:

περίπου 300 κρουαζιερόπλοια και κάπου 800.000 αφίξεις ετησίως στο Κατάκολο, περίπου 1,5 εκατ. αφίξεις τον χρόνο στην Θάσο, που είναι στο top 10 των δημοφιλέστερων προορισμών στην Ελλάδα αλλά και πάνω από 20 κρουαζιερόπλοια πλέον τον χρόνο στην Καβάλα, όταν πριν από λόγια χρόνια το λιμάνι  "Απόστολος Παύλος" αγνοούσε τελείως τι πάει να πει κρουαζιέρα…

Αλλά πετρέλαια και τουρισμός είναι, τελικά, αυτά που συνδέουν το Κατάκολο και με την Αδριατική!

Γνωρίζουμε πόσο συνυφασμένη είναι με την Αδριατική η κρουαζιέρα που δουλεύει με το λιμάνι του Κατακόλου.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι, από γεωλογικής πλευράς, το Κατάκολο ουσιαστικά θεωρείται η νοτιότερη προέκταση της ευρύτερης Αδριατικής Ζώνης.

Δηλαδή, μιας περιοχής με παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιταλία, στην Κροατία και την Αλβανία καθώς και με ανακαλύψεις κοιτασμάτων που υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε δυναμικό.

Δείτε βίντεο:



Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top