20 Ιαν 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Οι δασικοί χάρτες άναψαν φωτιές! Φωτό&Βίντεο

Οι δασικοί χάρτες άναψαν φωτιές! Φωτό&Βίντεο
Αναδασωτέοι  ακόμα και  οι οικισμοί της Ηλείας  που κάηκαν το 2007!

«Πυρ ομαδόν» από αγρότες  στον Πύργο, για το κόστος των παράβολων των ενστάσεων


Τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, οι περίφημοι και πολυαναμενόμενοι  «δασικοί χάρτες», αναδείχθηκαν κατά την σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε συνεργασία με την Δ/νση Δασών και την Ν. Ε Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την παρουσίασή τους.

Δασικοί χάρτες που συντάχθηκαν στην κυριολεξία «στο πόδι», στην προσπάθεια   να παρουσιάσει επιτέλους δασολόγιο στους «εταίρους» η χώρα μας , ένα δασολόγιο που έπρεπε να έχει γίνει 50 χρόνια πριν

καθώς είμαστε η μοναδική χώρα που δεν διαθέτει ( όπως επανέλαβε ο Δ/ντης Δασών Π. Κορισιάνος), χωρίς να έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία ο αναγκαίος και ικανός αριθμός  επιστημόνων, των ειδικοτήτων που απαιτούνται ( προφανώς για λόγους οικονομίας ), ώστε να είναι ακριβείς και αξιόπιστοι.
Έτσι, αντί για εργαλείο ανάπτυξης, οι δασικοί χάρτες και ειδικά στην πολύπαθη και κατακαημένη από τις πυρκαγιές του 2007 Ηλεία, μετατράπηκαν σε  εργαλείο  εκδίωξης των αγροτών από τις περιουσίες τους, ακόμα και από αυτές   που κατέχουν και καλλιεργούν εδώ και εκατό χρόνια από γενιά σε γενιά …

Ακόμα και ιδιοκτησίες μέσα σε καμένους οικισμούς έχουν χαρακτηριστεί δασικές, αφού δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη κατά την σύνταξη των δασικών χαρτών, ούτε τα όρια οικισμών των δημοτικών διαμερισμάτων και των πόλεων, ούτε οι εκτάσεις (πράγματι δασικές ) που έχουν κηρυχθεί αμέσως μετά τις πυρκαγιές αναδασωτέες, ούτε  καν οι πράξεις αποχαρακτηρισμού που έχουν κατά εκατοντάδες  εκδοθεί από τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007!

Ως στοιχείο, βάση για την σύνταξή τους, έχουν ληφθεί οι αεροφωτογραφίες του 1945!

Και αυτό από μόνο του τα λέει όλα!
«Το ’45 η χώρα μας βρίσκονταν σε πόλεμο η ύπαιθρος είχε εγκαταλειφθεί, ακολούθησε εμφύλιος κ.α

Οι άνθρωποι που είχαν μείνει εδώ ή επέστρεψαν και ξελόγγοναν  για να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως καταπατητές, να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα με αυτούς που καταπατούσαν στην Αττική για να πουλήσουν οικόπεδα και να πλουτήσουν…» είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ του δήμου Ήλιδας κος Πολυχρονόπουλος με την διπλή ιδιότητά του και ως δασολόγος…

Ο κ. Γιακουμής επίσης είπε ότι θα πρέπει να συνταχθούν οι δασικοί  χάρτες με στοιχεία που θα λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από το 1960 -75, επισημαίνοντας και αυτός λάθη και παραλείψεις …
Δικαιολογημένη λοιπόν οι αγανάκτηση των αγροτών που γέμισαν σήμερα ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου στον Πύργο, όπου και έγινε η ημερίδα, που φώναζαν στον υπεύθυνο της παρουσίασης κ. Μίχο « ελάτε τότε εσείς να καλλιεργήσετε, γιατί εμείς δεν μπορούμε ούτε να πληρώσουμε παράβολα για αντιρρήσεις που δεν ξέρουμε και τη κατάληξη θα έχουν, ούτε να εξαγοράσουμε τη γη μας»!

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρ. Γιαννόπουλος, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, περιουσίες αγροτών που τις καλλιεργούν από τον πατέρα τους, που είναι δηλωμένες στην εφορία και καλούνται τώρα να ξαναπληρώσουν από αυτά που δεν έχουν για να αποδείξουν ότι τους ανήκουν!

Οι αγρότες που δηλώνουν τις καλλιέργειές τους  στο ΟΣΔΕ  με βάσει αυτούς τους χάρτες – και αυτό είναι άμεσο πρόβλημα – κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους, τις αποζημιώσεις κλπ  για λάθη που όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, άλλοι έχουν κάνει,  και οφείλει να τα   διορθώσει το κράτος  (και οι υπηρεσίες του), χωρίς να χαρατσώνει επιπλέον τους αγρότες.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν ακόμα και οι δασάρχες που παραβρέθηκαν, παρότι όπως τόνισαν κατά τις τοποθετήσεις τους, η δημιουργία και ύπαρξη δασολογίου αποτελεί πάγιο αίτημά τους, εδώ και χρόνια.

« Ζητούμε δασολόγιο για να δίνει λύσεις, να προστατεύει το δασικό πλούτο από καταπατήσεις , εκχερσώσεις, λαθρουλοτομίες, για να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για το που δουλεύουν οι δασικοί, που οι γεωπόνοι, ποιες είναι οι χρήσεις της γης μας,  και πάντως όχι για να δημιουργήσουμε νέα προβλήματα» τόνισαν.

Μάλιστα ο κ. Κορισιάνος είπε στη δευτερολογία του ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, γιατί δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις και τα υπομνήματα της δ/νσης Δασών και σήμερα οι δασικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν βάσει αυτών των χαρτών που θεσμικά όργανα ψήφισαν και  αποφάσισαν τη σύνταξή τους και τους τρόπους διόρθωσής τους από τις επιτροπές που θα εξετάζουν τις αντιρρήσεις.

Επομένως μόνον με νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να διορθωθούν αυτά που καταγγέλθηκαν ως στρεβλά ( και είναι ) κατά την σύνταξή των δασικών χαρτών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, στην τοποθέτησή του μίλησε για «θολό τοπίο» ,  εντόπισε τα προβλήματα στα στενά χρονικά πλαίσια που δίνονται για την διόρθωσή των λαθών ( μόλις 60 ημέρες), τον τρόπο ( ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων που προϋποθέτει γνώσεις και άρα καταφυγή των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων σε ειδικούς),

το κόστος των παράβολων για την κατάθεση των αντιρρήσεων ( θα έπρεπε να είναι συμβολικά είπε ) και ζήτησε να υπάρξει χρόνος για να μελετήσουν οι υπηρεσίες τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία, ώστε να μπορέσουν να καταθέσει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τις προτάσεις  της για διόρθωση, στις κεντρικές υπηρεσίες…

Είπε ακόμα ότι η Ηλεία ειδικά έπρεπε να αντιμετωπιστεί με προσοχή, δεδομένης της καταστροφής που έχει υποστεί και όχι «όπου υπήρχε καπνός» όπως είπε χαρακτηριστικά να εμφανίζεται ως δασική η έκταση.

Έδωσε μάλιστα κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα στοιχεία που υπάρχουν, σύμφωνα με τα οποία το 34% των δηλωμένων εκτάσεων στο ΟΣΔΕ στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου

και το 29% των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ ως καλλιεργήσιμα σε   Ανδρίτσαινα – Κρέστενα – Ζαχάρω, εμφανίζονται ως αναδασωτέες!







Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top