21 Ιαν 2017
0 σχόλια

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Σε συναγερμό για τους δασικούς χάρτες

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: συναγερμός για τους δασικούς χάρτες
Ενημερωτική συνάντηση χθες Μπαλιούκου με προέδρους Τ.Κ και πολιτών στο Καλλίκωμο


Στην ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών γης στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προχωρά η δημοτική αρχή μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη διαπίστωση πως το 30% των εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή, που ως τώρα ήταν αγροτεμάχια έχει χαρακτηριστεί δασική έκταση.

Χθες το πρωί στο χώρο του θεάτρου Καλλικώμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συμμετοχή προέδρων τοπικών κοινοτήτων, πολιτών, όπου ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, οι αντιδήμαρχοι και ο Δασάρχης Κρέστενας παρουσίασαν τα δεδομένα με τους δασικούς χάρτες, τους κινδύνους που υπάρχουν αν κάποιος αδιαφορήσει και είναι εμπλεκόμενος και τις συνέπειες των αλλαγών αυτών.

Ο κ. Μπαλιούκος εξήγησε πως σε ένα πρόχειρο έλεγχο που έγινε σε αγροκτήματα, διαπιστώθηκε πως είναι δεσμευμένα και αυτό προκάλεσε εύλογη ανησυχία.

«Πολλοί δημότες μας δεν μένουν εδώ, οι περισσότεροι είναι στην Αθήνα. Διανύουμε μια περίοδο που κόβουν πίτες οι σύλλογοι εκεί και έχουν συγκεντρώσεις.

Θέλουμε να τους ενημερώσουμε και κλιμάκιο του δήμου μας θα φύγει να είναι στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για να επισκεφθεί τους χώρους αυτούς να τους ενημερώσει για να ελέγξουν στις ιστοσελίδες αν τα αγροτεμάχια έχουν τις χρήσεις αυτές που τους έχουν δώσει μέχρι σήμερα.

Διαφορετικά να είναι έτοιμοι ως τις 23 Μαρτίου, αν δεν δώσουν παράταση, να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους έγκαιρα προκείμενου να σώσουν τα αγροτεμάχια τα οποία έχουν».

Παράλληλα ξεκινά η ενημέρωση των προέδρων και των κατοίκων των κοινοτήτων του δήμου ώστε να γνωστοποιηθεί η εξέλιξη αυτή και όλοι να σπεύσουν να ελέγξουν τι αναφέρουν οι δασικοί χάρτες για τις περιουσίες τους.
 
Σ. Μπαλιούκος: «Δεν είναι εποχή να πληρώνει κανείς για κτήματα που κατέχει»

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, σχολίασε πως «είναι περίεργο αυτή την περίοδο που η προσπάθεια της πολιτείας πρέπει να είναι στον πρωτογενή τομέα να επιβαρύνεται ο αγρότης μας με ακόμα μεγαλύτερα ποσά τα οποία δεν διαθέτει αυτή την εποχή.

Μπορεί να είναι λάθη της υπηρεσίας, μπορεί να είναι αβλεψία αυτών που ανέλαβαν να κάνουν την εργασία, ένα είναι σίγουρο.

Πολλές εκτάσεις, παραγωγικές εκτάσεις, εκτάσεις που βλέπω την αγωνία των ιδιοκτητών να προωθήσουν κάτι, είναι δεσμευμένες και άχρηστες πλέον.

Χωρίς να σημαίνει ότι το άλλο κομμάτι, το περιβαλλοντικό δεν μας αφορά. Βεβαίως έχουμε δει και εμείς μπουλντόζες να κατεδαφίζουν δάση και να βάζουν ελιές και άλλα φυτά.

Πρέπει αυτά να ισορροπήσουν. Πρέπει να κάνει και η πολιτεία τις υποχωρήσεις που πρέπει, δεν είναι εποχή να πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης γης για κτήματα τα οποία κατέχει» είπε ο κ. Μπαλιούκος ζητώντας από την Πολιτεία να δώσει χρόνο στους ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν απέναντι στις αδικίες που υπάρχουν.

Τι «βλέπει» το Δασαρχείο Ολυμπίας

Από την πλευρά του ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής τόνισε πως «το πρώτο πρόβλημα είναι ότι μετά τις πυρκαγιές του 2007 μπήκαν στα όρια της αναδασωτέας έκτασης όλες οι αγροτικές εκτάσεις.

Στον χάρτη έχουν περάσει ως αναδασωτέες εκτάσεις που δεν είναι δασικές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγουν έξω και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης για κάτι που είναι το χωράφι του.

Είναι λάθος της πολιτείας και πρέπει για αυτές τις εκτάσεις να βγει το αναδασωτέο.

Ήδη δρομολογήσαμε ενέργειες για να βρούμε τη λύση και θα έχουμε συνάντηση τη Δευτέρα για να δούμε τον τρόπο που πρέπει να διορθωθεί» εξήγησε.

Όμως στην περιοχή δεν είναι το μόνο πρόβλημα αυτό. Μεγάλες παραποτάμιες εκτάσεις στον Αλφειό, στις περιοχές των Καλυβακίων, των Μακρισίων και του Πλουτοχωρίου, Δ/Α (Δασικός/Αγρός) φαίνονται αναδασωτέες και αναζητείται λύση και εδώ.

«Αυτό που ζητάμε ως υπηρεσία είναι στις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 και στις οποίες προβλέπεται παραχώρηση από τον νόμο, τα χρήματα για την παραχώρηση είναι πάρα πολλά, από 700 ως 1000 ευρώ το στρέμμα.

Επίσης θέλω να τονίσω πως σε εκτάσεις «Δ/Α», όταν ολοκληρωθούν οι χάρτες και δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα διότι όλοι οι χάρτες με «Δ/Α» θα πάνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα χαθούν επιδοτήσεις, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στις μεταβιβάσεις» εξήγησε ο κ. Γιακουμής.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Πηγή: ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top