12 Μαρ 2017
0 σχόλια

Χάθηκαν για την Ηλεία 100 εκατ ευρώ το ‘16 από το λάδι αλλά ουδείς ευθύνεται

Χάθηκαν για την Ηλεία 100 εκατ ευρώ το ‘16 από το λάδι
Το ίδιο έργο σε επανάληψη και το 2017!

* Συμμέτοχοι στη δακοτονία και οι ελαιοτριβείς ελλείψει πιστώσεων!

Ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας στην οικονομική ζωή της Ηλείας, είναι δεδομένος και μετρήσιμος:

Σε κανονικές συνθήκες η παραγωγή των 9.000.000 ελαιόδεντρων στη Ηλεία που καλλιεργούνται σε 361.447 στρέμματα και παράγουν πάνω από 25.000 τόνους ελαιόλαδο και 10.000 τόνους βρώσιμη ελιά.

Αποδίδει σε όλο τον κύκλο της  ( παραγωγή, τυποποίηση, εφόδια υλικά, απασχολούμενοι  κλπ ) τελικό οικονομικό αποτέλεσμα 150.000.000 €, που αντιστοιχεί σε 10%  περίπου του νομαρχιακού ΑΕΠ και του 30% του συνολικού αγροτικού προϊόντος του νομού.

 Απασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια  σε μικρό ή μεγάλο βαθμό πάνω από 40.000 οικογένειες,  πάνω από   250 επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, τυποποίησης, εφοδιασμού κλπ), σημαντικό μέρος του επιστημονικού δυναμικού μας (γεωπόνοι, χημικοί κλπ) και περίπου 3.000 εργαζόμενοι (στην συλλογή, τυποποίηση, δακοκτονία, καλλιεργητική, φροντίδα).

Μείον  100 εκατ από την περυσινή καταστροφή

Η ελαιοπαραγωγή της Ηλείας το 2016, καταστράφηκε σε ποσοστό άνω του 70% και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Κάτι η ακαρπία, κάτι οι ασθένειες της ελιάς όπως το γλοιοσπόριο ( αλήθεια ποιος ασχολήθηκε;) και κυρίως οι ελλιπείς και αναξιοποίητες πιστώσεις για την δακοπροστασία , είχαν τραγικά αποτελέσματα  στην οικονομία του τόπου, από την οποία μόνον από το λάδι πέρυσι χάθηκαν περίπου 100 εκτ ευρώ!

 Φυσικά και οι ευθύνες της  κυβέρνησης ( και αυτής όπως και των προηγούμενων)  είναι τεράστιες καθώς με 530χιλ ευρώ δεν βγαίνει πρόγραμμα κάλυψης με δολωματικούς ψεκασμούς 9 εκατ ελαιόδεντρων. Τόσα είναι πλέον με τις ανασυστάσεις που έγιναν μετά την καταστροφή του 2007.

«Φτωχός συγγενής» και πάλι η Ηλεία

Το οξύμωρο είναι ότι σε ελαιοκομικούς νομούς με την ίδια η μικρότερη καλλιέργεια και παραγωγή από την Ηλεία (π.χ  Κρήτη) οι πιστώσεις είναι υπερδιπλάσιες για την εφαρμογή του ίδιου προγράμματος.

Στη γειτονική μας Μεσσηνία, όπου δόθηκαν πέρυσι τα …υπόλοιπα της Ηλείας από τη δακοκτονία που δεν εφαρμόστηκε, οι πιστώσεις για τη δακοκτονία ήταν 1.660.000!

Η Μεσσηνία διεκδικεί ( και ορθά πράττει ) άλλες 530.000 χιλ ευρω γιατί τα ελαιόδεντρα αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο, φτάνοντας τα 9.000.000 !

Όσα δηλαδή καλλιεργούνται στην Ηλεία, που ως φτωχός συγγενής και το 2017 για τη δακοκτονία έχει να λαμβάνει και πάλι 530χιλ ευρώ !

Προφανώς και δεν πρόκειται να «βγει» η δακοκτονία και φέτος με αυτά τα ποσά.

Ποιοι ευθύνονται για την ανισοκατανομή;

Και οι αρμόδια ΔΑΟΚ της Ηλείας το γνωρίζει και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος. Που ναι μεν διεκδίκησαν όπως δηλώνουν την αύξηση των κονδυλίων για το σκοπό αυτό, αλλά εισέπραξαν την άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου που μοίρασε και πάλι τα κονδύλια με βάσει τα στοιχεία της περσινής περιόδου…

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι προκλητική για την Ηλεία. Γιατί την αποδέχονται;

Γιατί την αποδέχονται οι τρείς Ηλείοι κυβερνητικοί βουλευτές; Οι άλλοι δυο της αντιπολίτευσης ;  Τι κάνουν για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών  όταν αποδέχονται μια τόσο χαμηλή  και άνιση χρηματοδότηση;

Πρωτότυπες «λύσεις»

Την περασμένη Πέμπτη  πραγματοποιήθηκε στη Ζαχάρω,  όπως μαθαίνουμε, συνάντηση  των ελαιοτριβέων ( ο κλάδος τους στέναξε πέρυσι )  με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Μητρόπουλο, όπου έγινε αναφορά στην περσινή καταστροφή και τα αίτιά της και ποια ήταν η πρόταση;

Πως σε περίπτωση που και οι φετινοί διαγωνισμοί για την δακοκτονία αποβούν άκαρποι ( και σίγουρο είναι ότι θα βγουν εκτός αρκετοί τομείς καθώς είναι οικονομικά ασύμφοροι για τους εργολάβους δακοκτονίας με τα χρήματα που διατίθενται ), θα πρέπει και οι ελαιοτριβείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο και της δικής τους συμμετοχής στους διαγωνισμούς !

Αυτή και αν είναι λύση στο πρόβλημα!

Ο παραλογισμός της κυβέρνησης, η εμμονή στην πιστή  εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, οι μηδενικές αντιστάσεις των αυτοδιοικητικών μας,  θα καταστρέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρώτο εθνικό προϊόν, το ελαιόλαδο.

Και φυσικά ουδείς θα έχει και πάλι ευθύνη για την τυχόν νέα οικονομική καταστροφή…

Οι ελαιοπαραγωγοί και  οι πολίτες της  Ηλείας, οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Πηγη: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top