3/17/2017
0 σχόλια

Αποχή για τους 34 ανταποκριτές του ΟΓΑ σε Πύργο, Ζαχάρω και Ολυμπία

3/17/2017 08:00:00 μ.μ.
Αποχή για τους ανταποκριτές του ΟΓΑ σε Πύργο, Ζαχάρω και Ολυμπία
Διεκδικούν αποζημίωση 4 μηνών και ενημέρωση για το μέλλον τους - Συνάντηση με τον πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Χρ. Γαρύφαλλο


Αποχή από τα καθήκοντα τους, αποφάσισαν οι 34 ανταποκριτές του ΟΓΑ στους Δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, κατόπιν και της σχετικής προκήρυξης από την ΠΟΕ ΟΤΑ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους 4 μηνών αλλά και επίσημη ενημέρωση για το μέλλον της εργασίας τους.

Μάλιστα χθες, εκπρόσωποι των ανταποκριτών του ΟΓΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως κ. Χρήστο Γαρύφαλλο, ο οποίος και τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του συλλόγου και την παρέμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

«Με ενημέρωσαν για την απόφαση τους, να συμμετάσχουν στην προσωρινή αποχή από τα καθήκοντα τους έως ότου υπάρξει ενημέρωση για το μέλλον του θεσμού του ανταποκριτή στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και καταβολής των δεδουλευμένων τους» τόνισε ο κ. Γαρύφαλλος. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την αποχή, αφορούν κυρίως την ενημερότητα ΟΓΑ και τη θεώρηση βιβλιαρίων του ΟΓΑ.

Για το θέμα, μετά και τη σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως κ. Χρήστο Γαρύφαλλο, υπήρξε παρέμβαση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία και προκήρυξε αποχή για τους ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Παρέμβαση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  «Με το νόμο 4387/2016 (85 Α’) δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) στον οποίο εντάσσονται αυτοδίκαια όλοι οι υφιστάμενοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και μεταφέρθηκαν οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ.

Στο νέο αυτό νομικό πλαίσιο, προστέθηκε νέο άρθρο 69Γ με το άρθρο 42 του ν. 4445/2016 (236 Α’) σύμφωνα με την παράγραφο 4 του οποίου: «4. Οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 16 του ν. 4169/1961, όπως ισχύουν, συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους για θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης των προσώπων του άρθρου 40, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μέχρι την έκδοση του Οργανισμού του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του παρόντος.

Η αποζημίωση των εν λόγω Οργάνων βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Παρόλα αυτά όμως, στην πράξη έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα που αφορούν τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, που αφορούν τόσο στη λειτουργία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Ο.Γ.Α. για την λειτουργία των ανταποκριτών όσο και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, για το τελευταίο δίμηνο του 2016 το οποίο αφορά τον Ο.Γ.Α. σαν φορέα ασφάλισης, αλλά και για το έτος 2017 αφού στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α. δεν έχουν προϋπολογιστεί οι δαπάνες που αφορούν τις αποζημιώσεις των Ανταποκριτών του Ο.Γ.Α.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ εδώ και 4 μήνες περίπου να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να τους καταβάλλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση και χωρίς να γνωρίζουν ποιο το μέλλον του θεσμού του Ανταποκριτή του ΟΓΑ αφού και δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του νέου φορέα και ως εκ τούτου η απαραίτητη πίστωση για την αμοιβή τους για το έτος 2017.

Καμιά επίσης ενημέρωση δεν έχουμε το πότε θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές για το διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι και που αφορά τόσο τον ΟΓΑ όσο και τον Ε.Φ.Κ.Α.

Επισημαίνουμε ότι το προβλεπόμενο από την παράγραφο 1 του άρθρου 52 του Ν.4387/2016 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καταρτιστεί ο Οργανισμός του ΕΦΚΑ, δεν έχει εκδοθεί, ενώ στο σχέδιο του δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχετική ρύθμιση αναφορικά με τους σημερινούς ανταποκριτές Ο.Γ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 αποφάσισε να προκηρύξει ΑΠΟΧΗ από τα καθήκοντα των Ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. έως την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων αποδοχών αλλά και την αναλυτική ενημέρωσή μας για το μέλλον του θεσμού στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α.

Η ανοχή των ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. απέναντι στην αδιαφορία των αρμοδίων έχει φτάσει στα όριά της».

Κ. Κολοβέρου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή, ilialive.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top