20 Μαρ 2017
0 σχόλια

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Τους ζητούν να αγοράσουν πάλι την ιδιοκτησία τους

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ενα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί ακόμα γύρω από το θέμα των δασικών χαρτών.


Από την ημέρα που έγινε η ανάρτησή τους και άρχισε να «τρέχει» η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, αρκετοί ιδιοκτήτες γης έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος περιπτώσεων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται ότι όλη η διαδικασία, αν και είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, δεν είχε την πρέπουσα προετοιμασία.

Ετσι, εκτός από τις περιπτώσεις των αγρών που «εγκλωβίστηκαν» μέσα στις αναδασωτέες εκτάσεις και τις κατοικημένες περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές, σήμερα αποκαλύπτεται μια ακόμα περίπτωση ιδιοκτητών γης, που έχουν πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες.

Πρόκειται για τα εκχερσωμένα αγροτεμάχια, δηλ. εκτάσεις που κάποτε ήταν δασικές αλλά εκχερσώθηκαν για αγροτική εκμετάλλευση και που στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας δεν είναι λίγες.

Μάλιστα, αν οι εν λόγω αγρότες δεν κινηθούν έγκαιρα για να ρυθμίσουν την εκκρεμότητα, τότε θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις στο μέλλον από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή και να τους ζητηθεί η επιστροφή ενισχύσεων που είχαν λάβει κατά το παρελθόν.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι που αγόρασαν κάποτε ένα αγρόκτημα στο χωριό, ανακαλύπτουν σήμερα με τους δασικούς χάρτες, ότι ήταν δασική έκταση και το κράτος τους αναγκάζει να την επαναγοράσουν, για να μην έχουν προβλήματα με τη χρήση της ή το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, για τα εκχερσωμένα αγροτεμάχια που εμφανίζονται ως δάση, αναμένεται να δοθεί μια παράταση διάρκειας 15 μηνών, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Oμως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα με ποιο τρόπο θα πρέπει να κινηθούν όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα για να το λύσουν οριστικά.

Αν δηλαδή θα πρέπει να κάνουν ένσταση στο πλαίσιο των δασικών χαρτών ή να προχωρήσουν στην εξαγορά της εκχερσωμένης γης, με βάση το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο για να τη νομιμοποιήσουν.

Στην περίπτωση των αγροτών που εκχέρσωσαν μια δασική έκταση για να αυξήσουν την καλλιεργούμενη γη τους, η λύση της εξαγοράς δείχνει να είναι μονόδρομος.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι δύσκολο να απαντηθεί, στις περιπτώσεις πολιτών που αγόρασαν κάποτε ένα αγρόκτημα στην ύπαιθρο και σήμερα ανακαλύπτουν ότι ήταν δασική έκταση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς των εκχερσωμένων αγροτεμαχίων που κάποτε ήταν δασικές εκτάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν δύο διακριτές κατηγορίες.

Τα αγροτεμάχια που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 και αυτά που εκχερσώθηκαν μετά το 1975.

Στην πρώτη περίπτωση η εξαγορά αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην δεύτερη περίπτωση η εξαγορά γίνεται ως προς την χρήση, με την προϋπόθεση ότι η έκταση συνεχίζει να είναι αγροτική.

Πηγή: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Εφημερίδα Πελοπόννησος

Το διαβάσαμε απο το: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top