21 Μαρ 2017
0 σχόλια

Στα χέρια λίγων το ελαιόλαδο;

κατάργηση εκατοντάδων  ελαιοτριβείων
Το θέμα με την περιβόητη μελέτη McKinsey που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση εκατοντάδων  ελαιοτριβείων και την αντικατάστασή τους με 2-3 μέγα-ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα, δεν είναι καινούργιο.

Επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Προ διετίας και η «ΠΡΩΤΗ» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όλως παραδόξως (;) το τελευταίο διάστημα «ξεθάφτηκε» και κάποια ΜΜΕ την επαναφέρουν στην επικαιρότητα.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πριν δυόμιση χρόνια  είχαμε φιλοξενήσει στην «ΠΡΩΤΗ»  ερώτηση 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου) οι οποίοι ζητούσαν από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο που είχε υποβάλει ο τότε υπουργός οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας στο  Eurogroup.

Όπως υποστήριζαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι στην πορεία αποχώρησαν από το κόμμα) το σχέδιο αυτό «…βασίστηκε σε πρόταση της εταιρείας McKinsey, που χρηματοδοτήθηκε από τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα, και προβλέπει τα επόμενα χρόνια ολόκληρη η γεωργική παραγωγή να ελέγχεται από πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες. Συγκεκριμένα το σχέδιο αυτό προβλέπει:

Αντί των 1.700 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, να δημιουργηθούν μόνο δυο mega - ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100.000 - 150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου»

Αυτά τον Ιούνιο του 2014. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε το θέμα ξεχάστηκε. Όμως τελευταία επανέρχεται. Άραγε γιατί;  Μπορεί αλήθεια να έχουν βάση  όλα αυτά τα …τρομακτικά σενάρια που αν εφαρμοστούν στην πράξη θα ισοπεδώσουν τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια ελαιολάδου;

Πρόκειται άραγε για θεωρίες συνομωσίας ή μήπως για σχεδιαζόμενη πολιτική  που σχεδιάζεται για να  εφαρμοστεί στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων;

Ο Β. ΓΚΑΝΗΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η αρχή έγινε με το ενημερωτικό site “Νewx.gr”  το οποίο σε ανάρτησή του έκανε λόγο  για άμεση παρέμβαση Αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας, με τη βοήθεια μάλιστα Ελλήνων, που επιχειρεί να βάλει στο... χέρι, τον εθνικό «θησαυρό» της χώρας, που είναι το ελαιόλαδο.

Φιλοξένησε τις απόψεις αγροτοσυνδικαλιστή από τη Φθιώτιδα του κ. Βάιου Γκανή, ο οποίος αποκάλυψε στο “newx.gr” πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου προσθέτοντας ότι οι τρεις περιοχές, τις οποίες «στοχεύει» η Αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

«Θα σβήσουν σε μία νύχτα 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα mega factories.

Δηλαδή φανταστείτε ο πλούτος της ελιάς, το λάδι, θα συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική. Ένας μικρός ελαιοπαραγωγός με μικρό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους. Μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις. Φανταστείτε τι έχει να γίνει…» τόνισε.

Γνώστης του θέματος δήλωσε όμως και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος μίλησε  στο ίδιο σάιτ για την προσπάθεια που γίνεται να «σβηστούν από χάρτη» 2750 ελληνικά ελαιοτριβεία. Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, η Αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει μάλιστα και «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές!

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ μάλιστα  πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάρα πολλοί τριγύρω από το υπουργείο, όχι επίσημα στελέχη, αλλά φορείς ή πρόσωπα μεμονωμένα τα οποία ακριβώς προσδοκούν να στρέψουν την κυβέρνηση στο να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία με το πρόσχημα των οικονομιών κλίμακος και των μεγαλύτερων μεγεθών που θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση. Είναι Έλληνες και μάλιστα έχουν θέση σε πανεπιστήμια.

Εμείς προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, γιατί θεωρούμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού λαδιού είναι η χαμηλή οξύτητα η οποία επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά των ελιών στα ελαιοτριβεία, τα οποία αν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και περιμένουν οι ελιές για να γίνει η όλη διαδικασία μεταποίησης, προφανώς η οξύτητα θα είναι ανεβασμένη, όπως γίνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία. Αυτές οι προτάσεις έχουν άμεση σχέση με την Αμερικάνικη πολυεθνική» είπε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν… κοινό μυστικό, ασχέτως αν δεν «παίζουν» στα μεγάλα ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το όλο θέμα έχει φτάσει εκ νέου στη Βουλή, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Αχαΐας και Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκο Νικολόπουλο.

Ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί  από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής ανάπτυξης σε ποιο βαθμό αληθεύουν οι πληροφορίες για τα «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου;

Ακόμη, αν έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και ποιες είναι αυτές, και εάν η  Εθνική Τράπεζα έχει έρθει σε επαφή τέτοιες εταιρείες και αν ναι,  έχει εγκριθεί χρηματοδότηση επιχειρηματικών πλάνων στα πλαίσια της διαδικασίας του fast track;

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ευχή και ελπίδα των ελαιοπαραγωγών  στην Ηλεία όλα τα παραπάνω να ανήκουν στη… σφαίρα της φαντασίας.

Αν όμως δεν είναι έτσι; Τι περιθώρια αντίδρασης υπάρχουν; Τι ρόλο,  μπορούν να παίξουν στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες;

Όχι και μεγάλο, αν κρίνουμε από   την παρατήρηση του Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρου Μάμαλη ο οποίος επισημαίνει: «…είθισται οι όποιες επενδύσεις γίνονται να περνάνε και να ζητείται η έγκριση των Περιφερειακών Συμβούλιων.

Υπάρχει, όμως, ένα... παραθυράκι, που αυτές οι διαδικασίες μπορούν να παρακαμφθούν κι αυτό το «παραθυράκι» είναι το fast track.

Δηλαδή, αν είναι μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων παρακάμπτονται όλοι οι θεσμοί. Και αυτό το έχουμε καταγγείλει στη Βουλή»

Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε το παιχνίδι θα πρέπει να θεωρείται ήδη χαμένο…

Δημήτρης Ζιάκας
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top