25 Απρ 2022
0 σχόλια

Όπου Γιώργος και μάλαμα: 10 πράγματα που δεν ξέρουμε για τους «Γιώργηδες»



 Στην Ελλάδα είναι ίσως το δεύτερο, αν όχι το πρώτο πλέον δημοφιλέστερο όνομα.

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν από πού προέρχεται και πώς απαντάται το όνομα στις άλλες χώρες του κόσμου.

Η ετυμολογία του ονόματος

Φυσικά και προφανέστατα οι ρίζες του είναι ελληνικές, δεν το συζητάμε. Η λέξη προέρχεται από το γεωργία με την έννοια της καλλιέργειας της γης. Αυτή με τη σειρά της προέρχεται από το γη + έργο.

Σύμφωνα με την αγγλική Wikipedia, το όνομα έχει δωδεκαθεΐστικές καταβολές, αφού η λέξη «γεωργός» αναφέρεται στον Αριστοφάνη και, σύμφωνα με τις αρχαιοελληνικές πηγές, αποτελούσε επιθετικό προσδιορισμό του Δία («Ζευς Γεωργός»), καθώς μέσα στα καθήκοντά του ήταν και η προστασία των σοδειών.

Ο Αἴλιος Ἡρωδιανός τον 2ο αιώνα μ.Χ. συμπεριέλαβε το «Γεώργιος» στα θεοφορικά ονόματα, ήτοι ονόματα που προήλθαν από αυτά των Θεών με την προσθήκη της κατάληξης «-ιος» (όπως για παράδειγμα και το «Δημήτριος».

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος

Ως ιστορικό πρόσωπο, ο Άγιος Γεώργιος (συγκεκριμένα ο Τροπαιοφόρος, γιατί υπήρξαν πολλοί ακόμη Γεώργιοι που ανακηρύχθηκαν Άγιοι) γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 280 μ.Χ. και ήταν γιος ενός έλληνα ευγενή από την Καππαδοκία. Μαρτύρησε το 303 και έκτοτε έγινε «δημοφιλής» φιγούρα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο Γεώργιος σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε για την τόλμη του, αλλά όταν ομολόγησε την χριστιανική του πίστη, προκάλεσε το μένος του Διοκλητιανού, ο οποίος τον υπέβαλε σε μια σειρά φριχτών βασανιστηρίων (λόγχισμα και ξέσχισμα της σάρκας του με ειδικό τροχό από μαχαίρια, λάκκος με βραστό ασβέστη και πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια, και εν τέλει, αποκεφαλισμός).

Αργότερα, δημιουργήθηκαν παραδόσεις γύρω από το όνομά του, με κυρίαρχη αυτή της νίκης εναντίον του δράκοντα που φυλούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη.

Το θηρίο, σύμφωνα με την παράδοση αυτή, άφηνε νερό να κυλήσει μόνο όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει, και οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα.

 Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας της περιοχής, την οποία και έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, σκοτώνοντας με τη λόγχη τον δράκο.

Το όνομα Γιώργος σε άλλες γλώσσες

Αγγλικά: George, Αραβικά: Girgis, Βασκικά: Gorka, Βουλγαρικά: Георги (Georgi), Γαλλικά: Georges, Γερμανικά: Georg, Jörg, Jürgen, Jörgen, Γεωργιανά: გიორგი (Giorgi), Δανέζικα: Jørgen, Εσθονικά: Jüri, Ιρλανδικά: Seoirse, Ισπανικά: Jorge, Ιταλικά: Giorgio, Καταλανικά: Jordi, Λιθουανικά: Jurgis, Νορβηγικά: Jørgen, Georg, Ολλανδικά: Joris, Sjors, Ούγγρικα: György, Πολωνικά: Jerzy, Πορτογαλλικά: Jorge, Ρώσσικα: Георгий (Georgij), Юрий (Yury), Егор (Yegor), Σλοβάκικα: Juraj, Σουηδικά: Göran, Jörgen, Örjan, Georg, Τσέχικα: Jiří, Φινλανδικά: Jyrki, Yrjö

Γιατί είναι κινητή εορτή;

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει οριστεί στις 23 Απριλίου, ημερομηνία του θανάτου του. Ωστόσο, όταν αυτή η ημερομηνία πέφτει μέσα στην Σαρακοστή, η γιορτή μεταφέρεται την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Είναι εξίσου δημοφιλές όνομα στο εξωτερικό;

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι στην Αγγλία, αφού ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί και προστάτη Άγιο της χώρας. Στις ΗΠΑ, είναι το 166ο δημοφιλέστερο όνομα, ενώ ήταν ανάμεσα στα 5 δημοφιλέστερα πριν έναν αιώνα.

Στην Βρετανία, το όνομα έγινε ακόμη πιο δημοφιλές από τον 18ο αιώνα και εξής, όταν στέφθηκε βασιλιάς ο Γεώργιος Α’.

Σημειώστε πάντως πως το αγγλικό όνομα «George» δίνεται (λιγότερο συχνά, ασφαλώς) και σε γυναίκες. Δείτε εδώ ένα γράφημα με την δημοτικότητα του ονόματος ανά τις δεκαετίες.

Τι σχέση έχει με την αρχαιοελληνική μυθολογία ο Άγιος Γέωργιος;

Η παράδοση του ιππέα Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον δράκοντα έχει εξόφθαλμες ομοιότητες με την ιστορία του μυθικού Βελλεροφόντη, γιου του Ποσειδώνα και της βασίλισσας της Κορίνθου, ο οποίος δάμασε τον Πήγασο και ανέλαβε να σκοτώσει την Χίμαιρα, το τέρας που ξερνούσε φλόγες και ταλαιπωρούσε τους κατοίκους του βασιλείου της Λυκίας.

Ο νεαρός Βελλεροφόντης κατάφερε να σκοτώσει το θηρίο με το δόρυ του.

Υπάρχει μία άντε, δύο παροιμίες το όνομα Γιώργος

Παρότι δημοφιλέστερο όνομα από το «Γιάννης», το οποίο φιγουράρει σε δεκάδες παροιμίες, το «Γιώργος» αναφέρεται σε μία άντε δύο παροιμίες: «Όπου Γιώργος και μάλαμα», η οποία φέρεται να προέρχεται από πρόσφατη παραλλαγή, του τραγουδιού του Γιώργου Μητσάκη. και μία τοπική «Γιώργο είχα, Γιώργο Πήρα και αν ξανά χηρέψω πάλι Γιώργο θα γυρέψω»

Τι λέει η αριθμολογία για τον Γιώργο

Από πλευράς αριθμολογίας, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, κάτι που φανερώνει άνδρα-ηγέτη, επιβλητικό και αξέχαστο, που παίρνει πρωτοβουλίες και ξεχωρίζει με την αποφασιστικότητά του, αλλά διαθέτει το ελάττωμα του εγωισμού. Πάντως, η λέξη γεωργία, πέρα από την καλλιέργεια της γης, αναφέρεται και στην καλλιέργεια του πνεύματος, που οι Γιωργάδες καλούνται να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο.

Τι σημαίνει το όνομά σου Γιώργο, Γεωργία;

Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις επί αναλύσεων χαρακτηριστικών ένας Γιώργος είναι ιδεαλιστής κι ενθουσιώδης, αναζητάει περιπέτειες και πνευματικές συγκινήσεις.

Μοιάζει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά δειλός. Πιο αισιόδοξος χαρακτήρας, η Γεωργία αναζητάει πάντα την ευτυχία.

Είναι εφευρετική, θαρραλέα και φιλόδοξη. Τώρα πώς έχει φτάσει κανείς σε αυτό το συμπέρασαμα ε ίναι άλλου παπά ευαγγέλιο, αλλά αν συμφωνείτε οι απανταχού Γιώργηδες, ουδείς λόγος!

Χιλιοτραγουδισμένοι Γιώργηδες

Μπορεί από παροιμίες να μην υπάρχουν πολλές, αλλα από τραγούδια για τους Γιώργηδες, άλλο τίποτα... Χιλιοτραγουδισμένοι στην κυριολεξία σαν τις Μαρίες.

Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

Όπου Γιώργος και μάλαμα (Γιώργου Μητσάκη),
To Γιωργάκη σου ξεχνάς (Δεν είμαι ο Γιώργος σου) (Γιώργου Μητσάκη) ,
Γιώργο μου ποια σε χαίρεται (Γιώργου Μητσάκη),
Ο Γιωργάκης (Μανώλη Χιώτη),
η θρυλική Κυρά Γιώργαινα (Ο Γιώργος είναι πονηρός των Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα)
Με λένε Γιώργο (Γιώργου Χατζηνάσιου - Γιώργου Κανελλόπουλου)  
Γιώργο που ξέρεις τα πολλά (Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα),
Ο μπάρμπα Γιώργος (Μίμης Πλέσσα - Κώστα Βίρβου)
Και μια «Γεωργία» (Δήμου Μούτση - Γιώργου Σκούρτη),
Ο Γιώργος ο αλήτης η κορμάρα – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Λουκιανός Κηλαηδόνης – Ο Γιώργος και πολλά άλλα...


Χρόνια σας πολλά!

Το διαβάσαμε απο το: newsonly.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top