13 Απρ 2017
0 σχόλια

Ο Διονύσης Αδαμόπουλος από τον Πύργο την 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα!

Ο Διονύσης Αδαμόπουλος από τον Πύργο την 21η  Μαθηματική Ολυμπιάδα!
Ο Διονύσης Αδαμόπουλος, μαθητής της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Πύργου μπήκε τελικά στην Εθνική Ομάδα για την 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2017.


Το περασμένο Σάββατο συμμετείχε στον «Προκριματικό Διαγωνισμό» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία των Νέων (μαθητές Γυμνασίου) με επίδοση 20/20.

Στο διαγωνισμό, συμμετείχαν οι 29 μαθητές Γυμνασίου που είχαν διακριθεί πριν από περίπου ένα μήνα στην 34η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», όπου ο Διονύσης είχε καταλάβει την 3η θέση με επίδοση 19/20 και είχε πάρει χρυσό μετάλλιο.

Από το άθροισμα της επίδοσης σε αυτούς τους δύο διαγωνισμούς έγινε η επιλογή των 6 μαθητών που θα αποτελέσουν την Εθνική Ομάδα Νέων που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2017 (Junior Balkan Mathematical Olympiad – JBMO 2017) που θα γίνει το καλοκαίρι στη Βουλγαρία.

Ο Διονύσης στην τελική κατάταξη κατέλαβε τη 2η θέση με συνολική βαθμολογία 39/40 μπαίνοντας καθαρά στην Εθνική Ομάδα.

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, στον «Προκριματικό Διαγωνισμό», συμμετείχαν και οι 28 μαθητές Λυκείου που είχαν διακριθεί στον «Αρχιμήδη», με σκοπό την επιλογή των 6 μαθητών της Εθνικής Ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (BMO 2017) που θα γίνει τον Μάιο στο κράτος των Σκοπίων, αλλά και στη 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO 2017) που θα γίνει το καλοκαίρι στη Βραζιλία.

Ενθουσιασμένος

Ο Διονύσης είναι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα που κατάφερε.

Σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Χρειαζόταν πολλή δουλειά και θυσίασε μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του. Όμως η αγάπη του για τα Μαθηματικά ήταν μεγάλη και του έδινε δύναμη.

Επίσης, τον βοήθησε η εμπειρία που είχε αποκτήσει από την περσινή του συμμετοχή, όπου στην τελική κατάταξη είχε την 9η θέση με βαθμολογία 32/40, παρόλο που ήταν μαθητής της Β’ Γυμνασίου.

Τώρα βέβαια αισθάνεται ότι φέρει ένα μεγαλύτερο βάρος. Στη Βαλκανιάδα δεν θα εκπροσωπεί μόνο το σχολείο του ή την πόλη του ή τον νομό του, αλλά πλέον ολόκληρη τη χώρα. Θα πρέπει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης όσων τον επέλεξαν για να μπει στην Εθνική Ομάδα.

Έτσι, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα προσπαθήσει να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα των μαθηματικών από αυτά που απαιτούνται σε τέτοιους διαγωνισμούς και που ξεπερνούν κατά πολύ την σχολική ύλη.

Η συμμετοχή των Ηλείων στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς

Οι Πανελλήνιοι Μαθηματικοί Διαγωνισμοί που διοργανώνονται από την Ε.Μ.Ε. είναι μαθητικοί επιστημονικοί διαγωνισμοί στους οποίους λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούνται σε 4 φάσεις.

Φέτος, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε αρχικά στις 12 Νοεμβρίου 2016 ο διαγωνισμός «Θαλής», στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 14.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Στη συνέχεια, στις 28 Ιανουαρίου 2017 ο «Ευκλείδης» που διαγωνίσθηκαν 3.300 μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν από το διαγωνισμό της πρώτης φάσης.

Οι δυο αυτοί διαγωνισμοί πραγματοποιούνται ανά νομό και διοργανώνονται με την συνδρομή των τοπικών παραρτημάτων.

Στην Ηλεία, τις δυο αυτές φάσεις διοργανώνει το παράρτημα Ηλείας της Ε.Μ.Ε «Ιππίας ο Ηλείος» και η συμμετοχή των μαθητών από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού είναι μεγάλη.

Στις 4 Μαρτίου 2017 ο «Αρχιμήδης»  διεξήχθη στην Αθήνα – με τη συμμετοχή 430 μαθητών – όπως και ο «Προκριματικός Διαγωνισμός» με σκοπό την επιλογή των δύο εξαμελών Εθνικών Ομάδων (Γυμνασίου και Λυκείου) που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στους διεθνείς διαγωνισμούς.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Μ.Ε. διοργανώνει κάθε χρόνο και τον πανελλήνιο διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» με συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων μαθητών Δημοτικού Σχολείου.

Κίνητρο η διάκριση του Διονύση

Η διάκριση του Διονύση, όπως και όλων των υπολοίπων μαθητών, στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, πάντα αποτελούν κίνητρο για την συμμετοχή ολοένα και περισσότερων μαθητών στους μαθητικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, πράγμα που διαπιστώνεται στην πράξη σε κάθε νέα προκήρυξη, στις αρχές κάθε σχολικής χρονιάς.

Νάνσυ Σπυροπούλου
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top