5 Απρ 2017
0 σχόλια

7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς: Γνώρισαν τον πράσινο «χρυσό» της Ηλείας!

Γνώρισαν τον πράσινο «χρυσό» της Ηλείας!
Χιλιάδες επισκέπτες στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς


Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο και την ποιότητα των διαφορετικών ποιοτικών κατηγοριών επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου, είχαν χιλιάδες επισκέπτες στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που έγινε  στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο οποίο συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις και από την Ηλεία.

Ταυτόχρονα οι επισκέπτες, σε κοινό εκθεσιακό χώρο - ομαδικό περίπτερο προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση και την προβολή προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ξεναγήθηκε εκτός άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, πλήθος στελεχών και φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και παραγωγοί, επαγγελματίες και καταναλωτές από όλη τη χώρα.

Τις εντυπώσεις εξάλλου έκλεψε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας η οποία συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα ο πρόεδρος της λέσχης Θωμάς Λαζανάς με ομάδα έμπειρων σεφ με καταγωγή από την Περιφέρεια εγκατέστησαν μαγειρικό εξοπλισμό, ετοίμασαν διάφορα εδέσματα και κέρασαν τους επισκέπτες με προϊόντα-τρόφιμα που είχαν εξασφαλίσει από παραγωγούς της περιφέρειας μας. Στις δράσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Το «παρών» στην έκθεση έδωσαν επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.

Την οργάνωση του περιπτέρου της Περιφέρειας επιμελήθηκε το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ.

Δηλώσεις φορέων και παραγωγών για την προβολή τοπικών προϊόντων

Απόστολος Κατσιφάρας, 
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Στηρίζουμε κάθε οργανωμένη προσπάθεια που έχει ως στόχο την εξωστρέφεια των παραγόμενων προϊόντων της Περιφέρειάς μας. Σκοπός μας είναι η προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για εμάς και αποτελεί το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Κώστας Μητρόπουλος,
αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Σε μια ακόμα προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς.

Το ελαιόλαδο είναι το βασικότερο προϊόν της περιφέρειάς μας, διεθνώς αναγνωρισμένο για την ποιότητά του και την διατροφική του αξία.

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών του ελαιολάδου, έτσι ώστε να κερδίσουμε μια θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά».

Κώστας Αυγερινός,
(OLIVERINE-Φιγαλεία)

«Δεν σου ανοίγουν οι πόρτες αμέσως αλλά θα  πρέπει να συμμετέχεις σε εκθέσεις και  φεστιβάλ ,  να αλλάζεις λίγο την τακτική σου και να συμβουλεύεσαι.

Η κίνηση της Περιφέρειας ήταν πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερα του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μητρόπουλου, διότι μόνος σου  είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις.

Γίνεται μια μεγάλη έκθεση τροφίμων το χειμώνα στην Γερμανία και μακάρι εκεί να μπορούσαμε να έχουμε ένα δυνατό περίπτερο γιατί τα έξοδα είναι μεγάλα. Ειδικά το λάδι είναι το brad name  της Ελλάδας και εκεί είναι το μέλλον».

Κώστας Παναγιωτόπουλος
(ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΕ- Γεράκι)

«Ήταν  μια οργανωμένη έκθεση η οποία είχε επισκεψιμότητα, αλλά εγώ θεωρώ ότι η Περιφέρεια , το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και  το κράτος  θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν  στις Ευρωπαϊκές και στις ξένες γενικότερα αγορές.

Εδώ πέρα ο ένας πουλάει λάδι στον άλλον! Το βάρος πρέπει να το ρίξουμε στο εξωτερικό εάν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα!

Διαφορετικά δεν θα κάνουμε τίποτα, εκτός  από  αυτό που κάνουμε χρόνια με τον τενεκέ  για τον οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη χύμα διακίνηση, αφού χάνουμε τις υπεραξίες από το ελαιόλαδο και δεν παίρνουμε ούτε το 10% .

Πράγματι ο η Περιφέρεια και ο κ. Μητρόπουλος έχει δείξει μια ζωντάνια, αλλά δεν αρκεί αυτό και πρέπει να βγούμε στο εξωτερικό.».

Χρήστος Τάγαρης 
(OLYMPIA GREEN-Ζαχάρω)

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας ήταν πολύ καλή και γενικότερα το να βγαίνουμε σε εκθέσεις συμμετέχοντας σε περίπτερα είναι κάτι πολύ σωστό, γιατί εκτός από το να υπάρχουν χαμηλά κοστολόγια για να συμμετέχουν οι μικρές εταιρείες, γίνεται και μια κοινωνία μεταξύ των παραγωγών και των ανά την Ελλάδα επιχειρήσεων που ασχολούνται τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα.

Πρέπει να συνεχίζει η Περιφέρεια και οι εμπλεκόμενοι φορείς γενικότερα να ασχολούνται με την προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές μέσω μεγάλων εμπορικών εκθέσεων στο εξωτερικό».

Δημ. Πολιτόπουλος
(776 DELUXE FOOD A.E)

«Θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες προσπάθειες είναι σημαντικές και εκ μέρους της Περιφέρειας αλλά και του Επιμελητηρίου όταν γίνονται και βοηθούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων όταν αυτές οργανώνονται σωστά.

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσ΄τοερο είναι οι εξωστρεφείς κινήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει με συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, σε εμπορικές αποστολές.

Έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν αυτά τα ενδεχόμενα. Από την πλευρά της προώθησης μπορούμε να πούμε ότι για τα προϊόντα μας ανεβαίνει η αναγνωρισιμότητά τους σε χώρες του εξωτερικού και εμείς καλούμαστε ν’ ανταποκριθούμε σε επίπεδο παραγωγής, ποιότητας και αξιοπιστίας και αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για τις Ελληνικές επιχειρήσεις όταν βγαίνουν στο εξωτερικό».

Βασίλης Τσαούσης    
(ΗΛΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΘΑΡΙ -Επιτάλιο)

«Οι εκθέσεις σίγουρα βοηθούν αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα.

Χρειάζονται πολλές προσπάθειες οι οποίες κοστίζουν και πρέπει να τις βλέπουμε μακροπρόθεσμα. Πρέπει να υπάρχουν προσπάθειες για να μάθει ο καταναλωτής το προϊόν και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι οι εκθέσεις και τα φεστιβάλ».


Αθανασία Λαμπροπούλου
(βιολογικά προϊόντα Μυρτιά)

«Καλό είναι να συμμετέχουμε και να βοηθάει η Περιφέρεια όπως τώρα, γιατί οι εκθέσεις είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για εμάς, αλλά πολύ δαπανηρό.

Τώρα τελευταία  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια βοηθάει η Περιφέρεια περισσότερο. Είμαι 20 χρόνια στο χώρο με λάδι, σπαράγγι, ξύδι βαλσάμικο και διάφορα φρούτα.

Στο εξωτερικό διαθέτω  λίγα πράγματα γιατί είναι καθαρά οικονομικό το θέμα και εδώ κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να κρατηθούμε».

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top