4/16/2017
0 σχόλια

Ηλεία: Το «Κολωνάκι» των Κρουνών στην Κρέστενα

4/16/2017 10:11:00 μ.μ.
Το «Κολωνάκι» των Κρουνώνστην Κρέστενα
Ελληνοαυστριακός βρίσκει στο σεισμόπληκτο χωριό εδώ και 22 χρόνια την αστείρευτη πηγή έμπνευσης – Δημιούργησε πολιτιστική γωνιά


Η αισθητική στη ζωή μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο… για όσους αντιλαμβάνονται φυσικά.

Ο Ανδρέας Κοπτερίδης, Ελληνοαυστριακός με ρίζες στον Πόντο, πριν από πολλά χρόνια γνώρισε και αγάπησε το χωριό Κρουνοί στην Κρέστενα και αποφάσισε να ζήσει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο ίδιος είναι γραφίστας – που διατηρούσε ατελιέ στην Ελβετία –  και με εξαιρετική αντίληψη της αισθητικής, καταφέρνει να δημιουργεί πράγματα σε αυτό το χωριό που αν και μισοερειπωμένο αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Τελευταίο του δημιούργημα το Κολωνάκι, μια πολιτιστική γωνιά.
Ο κ. Κοπτερίδης ταξίδευε στην Πελοπόννησο όταν «γνώρισε» τους Κρουνούς.

«Φτάνοντας σε ένα ψηλό σημείο του χωριού, αντίκρισα όλη αυτή την ομορφιά. Ένιωσα, σαν κάποιος αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων να έχει τοποθετήσει με εξαιρετική μαεστρία τα πάντα γύρω…» και από τότε οι Κρουνοί αποτέλεσε το σπίτι του.

Ήρθε παντρεμένος, χώρισε, ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε ξανά, χήρεψε, όμως οι Κρουνοί δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν για τον ίδιο πηγή ζωής και έμπνευσης.

Μιλώντας μαζί του καταλάβαμε πως το «μοτό» του είναι «κάνε εσύ αυτό που μπορείς για τον τόπο σου και μην περιμένεις τους άλλους».
Στην αρχή διατήρησε ένα καφενείο, για το οποίο τρία χρόνια μετά έχασε τον ενδιαφέρον του, αφού οι γερμανόφωνοι που περνούσαν από την περιοχή σταματούσαν όλοι εκεί.

«Αν ήθελα μόνο γερμανόφωνους πελάτες θα άνοιγα μαγαζί στη Στουτγάρδη» μας είπε με χιούμορ.

Συνέχισε έχοντας φτιάξει το σπίτι του στο χωριό, να αγοράζει άλλους χώρους, να τους ανακατασκευάζει και να τους πουλά.

Έτσι πολλοί Ευρωπαίοι έστρεψαν το βλέμμα τους προς τους Κρουνούς. Ένας από τους χώρους που είχε στην ιδιοκτησία του, είναι ένα μια στενή λωρίδα γης με ένα στενόμακρο μισογκρεμισμένο κτίριο…
Στις 30 Απριλίου 2017 τα εγκαίνια

Αυτό τον χώρο αποφάσισε να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη πνοή σε αυτό το πανέμορφο χωριό που πριν από πενήντα χρόνια ο Εγκέλαδος κατέστρεψε.

Αυτό το μικρό κομμάτι γης που δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά, σκέφτηκε να το κάνει έναν χώρο πολιτισμού. «Πολιτιστική Γωνιά Κολωνάκι» το όνομά του και τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 30 Απριλίου στις πέντε το απόγευμα.

Σε αυτό τον ανοιχτό χώρο θα φιλοξενήσει για μια ημέρα την έκθεση του Ελβετού καλλιτέχνη Hans – Rudolf Steininger, ενώ μουσικά θα ντύσει την εκδήλωση ο Άκης Κleko.
Ο χώρος ουσιαστικά είναι η είσοδος ενός κτιρίου μαζί με τη μαρκίζα που σήμερα έχει μετατραπεί σε μπαλκόνι, με την γαλανόλευκη να κυματίζει επάνω.

Ο υπόλοιπος χώρος του αλλοτινού κτιρίου είναι περιφραγμένος και έχει μεταλλικά τραπέζια και παγκάκια…

Δύο ξύλινες καρέκλες και ένα τραπεζάκι βρίσκονται στην είσοδο του χώρου για τους περαστικούς, συνήθως ηλικιωμένους κατοίκους των Κρουνών, για να ξαποσταίνουν εκεί, αφού το μοναδικό καφενείο του χωριού ανοίγει μόνο το βράδυ…

Γιάννης Σπυρούνης
Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top