24 Απρ 2017
0 σχόλια

Υπέρ αγροτών οι δασικοί χάρτες επιμένει ο Τσιρώνης

Υπέρ αγροτών οι δασικοί χάρτες λέει ο Τσιρώνης
Στα πρόδηλα λάθη δεν θα έχει κανένα κόστος ο παραγωγός ενώ στις περιπτώσεις καλλιεργήσιμης γης από εκχερσώσεις ή αναδασμούς το έχουμε ελαχιστοποιήσει, τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης, για την υπόθεση των δασικών χαρτών,
κάνοντας λόγο για τοξική βόμβα που κρυβόταν επί δεκαετίες κάτω από το χαλί, γιατί κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

«Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή, με πολλή καλή συνεργασία με τους φορείς και τους παραγωγούς να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος –και δεν αναφέρομαι σε πρόδηλα λάθη, για αυτά δεν θα έχουν κανένα κόστος- για τους ανθρώπους που έχουν εκχερσώσει γη εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμη και πριν το Σύνταγμα του 1975, να μπορέσουν να αγοράσουν ή να μισθώσουν αυτή τη γη, ώστε να έχουν νόμιμη μοίρα. Κανένας δεν ισχυρίζεται να πάρουμε τις ελιές και να τις κάνουμε πεύκα.

Δεν είναι αυτό το θέμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας πως η μεταρρύθμιση είναι σε όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και πως για κανέναν λόγο δεν θα χαθούν επιδοτήσεις.

Με δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή 21 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη με τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνη Παπά, ο κ. Τσιρώνης επισήμανε, πως «μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν εκείνοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Όσοι ημιερασιτεχνικά είχαν, για παράδειγμα, έναν ελαιώνα, που μπορεί να είναι προϊόν εκχέρσωσης ή παλιού αναδασμού και δεν είχαν πάρει ποτέ επιδότηση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτή τη στιγμή ότι δεν έχουν στοιχεία κι έγγραφα στα χέρια τους για να τεκμηριώσουν ότι όντως καλλιεργούν.

Αντίθετα αυτοί που έχουν τεκμήρια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παίρνουν επιδοτήσεις, είναι σε πολύ καθαρή κατάσταση, γιατί τα πολύγωνα τα έχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ κι έχουν την απόδειξη ότι έχει γίνει αυτή η εκχέρσωση κάποτε κι απλώς πρέπει να βρεθεί το τίμημα για να μπορέσει αυτή η έκταση να περάσει στα χέρια του παραγωγού.

Σε αυτό το θέμα το Σύνταγμα είναι ρητό και επιτρέπει τέτοιου είδους εκχερσώσεις για να γίνουν καλλιέργειες, αλλά όχι όμως να γίνει το δάσος σπιτάκια…».

Περαιτέρω ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ως μνημονιακή δέσμευση η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει ασφυκτικά πλαίσια υλοποίησης. «Μέχρι το 2018 θα πρέπει να έχει λήξει το θέμα των χαρτών.

Είναι πολύ αυστηρές οι ημερομηνίες και αυτές οι παρατάσεις που δώσαμε, τις δώσαμε με την ανοχή των θεσμών. Αναρτήσαμε το 37% των χαρτών, ενώ επί δεκαετίες είχε αναρτηθεί μόλις το 1%. Βλέπουν ότι όντως προχωράμε, δεν τους κοροϊδεύουμε και για αυτό είναι ελαστικοί».

Στα 8.500 στρέμματα οι εκχερσώσεις στη Θέρμη

Το θέμα των δασικών χαρτών απασχόλησε κι ανάλογη εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θέρμης, το βράδυ του Σαββάτου στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε πως στην περιοχή της Θέρμης, οι παράνομες εκχερσώσεις, σύμφωνα με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, αφορούν σε περίπου 8.500 στρέμματα εκ των οποίων περί τα 4.500 είναι δημοτικές εκτάσεις και άλλα σχεδόν 2.900 στρέμματα είναι οι αναδασωτέες εκτάσεις.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ανέφερε ότι το τελευταίο τρίμηνο η πολιτεία επιχειρεί με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες να λύσει βήμα–βήμα όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Κάλεσε επίσης τις δασικές υπηρεσίες να βοηθούν τους πολίτες, ζήτησε από διάφορους επαγγελματίες (δικηγόρους, τοπογράφους κ.ά.) να μην προσεγγίζουν το θέμα ως ευκαιρία για να βγάλουν εύκολο χρήμα και παρότρυνε τους Δήμους να στείλουν στην αρμόδια εταιρεία του Κτηματολογίου τα οικιστικά περιγράμματα και τις οικιστικές πυκνώσεις ώστε να εξαιρεθούν σε αυτή τη φάση από τους δασικούς χάρτες.

Τόνισε, μάλιστα, ότι έως τώρα μόνον το 27% των δήμων έχει στείλει αυτά τα στοιχεία και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδράνειας, το γεγονός ότι κανένας δήμος από τη Χαλκιδική όπου υπάρχουν πάρα πολλοί αυθαίρετοι οικισμοί (σ. σ. οικιστικές πυκνώσεις) δεν έστειλε τα περιγράμματα.

Ιδιαίτερη μνεία, εξάλλου, έκανε ο κ. Φάμελλος και στις νομοθετικές βελτιώσεις που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες και για να μειώσει σημαντικά το κόστος τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων, θυμίζοντας ότι με τους νόμους που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα επεκτάθηκε στους πέντε μήνες, από 45 ημέρες που ήταν, το χρονικό όριο υποβολής αντιρρήσεων και ταυτόχρονα μειώθηκε στα 10 ευρώ, από 50, το κατώτερο κόστος για την κατάθεση των αντιρρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε επίσης στις αλλαγές που σημειώθηκαν για τις περιπτώσεις των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, οι οποίες ήταν δασικές στο παρελθόν, αλλά στην πορεία των χρόνων μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες, ενώ σημείωσε και ότι απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες νομιμοποίησης της αλλαγής χρήσης, καθώς και ότι μειώθηκε ως και 80% το κόστος απόκτησης κυριότητας από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

Πηγή: agronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top