11 Απρ 2017
0 σχόλια

Και όμως, η Ηλεία υπάρχει, έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, 'έχει παρελθόν ,παρόν και μέλλον...εντυπωσιάζει…

Η Ηλεία υπάρχει, έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, 'έχει παρελθόν ,παρόν και μέλλον...εντυπωσιάζει…
Σε αντίθεση με την συχνά μίζερη καθημερινότητα, η Ηλεία μπορεί να συναρπάσει! μπορεί να πρωτοπορήσει !!

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην επιβλητική και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιο  για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα

που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και οργάνωσε για τέταρτη φορά εφέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν.Ηλείας, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων του Πολιτισμού ,της Τέχνης και της Διανόησης ,της Μουσικής και της Ποίησης,του Αθλητισμου ,με Ηλειακό χρώμα.. .

Το κοινό ήταν πυκνό και γέμισε ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης, για  να απολαύσει  μουσική, εικόνα, ποίηση  και ταυτόχρονα ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία για την Ίδρυση και το Νόημα ως ''Παιδείας Αρετή''των Ολυμπιακών Αγώνων  από τον πιο αρμόδιο για το θέμα καθηγητή της Φιλοσοφικής Πατρών συμπατριώτη κ.Αντωνιο Μαρκο,

που  στην εμπεριστατωμένη ομιλία του κατέδειξε την σημασία και την  αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα , μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία  τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον».

Ξεκίνησε εξ ίσου εντυπωσιακά με τις απαγγελίες του Ολυμπιακού Υμνου από την κα Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση και τον Νίκο Λαινόπουλο που απέδωσε ''Γκρεμιστής και κτίστης'' του κ.Παλαμά.

Χαιρετισμό απηύθυνε  κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων ,τραπεζικός,κ.Κώστας Βλάμης κάνοντας αξιόλογες προτάσεις για την Ορεινή Ηλεία που περιλαμβάνει και τον Επικούριο Απόλλωνα.

Τον συντονισμό είχε  ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου κ. Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, τονίζοντας :

''  Η σημερινή εκδήλωση... Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός    

Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την  αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
             
Η σημερινή εκδήλωση,,,  Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.  Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν...
         
Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας..
         
Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια..
         
Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..
         
Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει...
         
Για την σημερινή εκδήλωση εργάστηκε μια πλειάδα αξίων ανθρώπων  όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και εκτός αυτής, θαυμαστών της ,προσκυνητών του Μεγαλείου,των Ιδεών και των Αξιών που εκπέμπονται στη ροή του χρόνου..

Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές ,τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου ,το Σύλλογο Ξενοδόχων Πύργου για το εξαιρετικό βίντεο με που ευγενικά παραχωρήθηκε και αφορούσε περιήγηση στα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα και όλους τους συντελεστές   »

Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου  Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος , Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι στον Βέρντι του Ηλία Ανδριόπουλου.

Απήγγειλαν,επίσης ποίηση κορυφαίων ποιητών  οι Παύλος Αυγερινόπουλος[καιόμενος του Τ.Σινόπουλου], Επαμ.Κωνσταντακόπουλος,σε δική του ποίηση-αφιέρωμα,Μαρία Μπίρμπα [Κική Δημουλά, «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)

Πρώτος ομιλητής ο μουσικοσυνθέτης  Ηλίας Ανδριόπουλος που απήγγειλε Χ.Λεοντή και διάβασε αποσπάσματα από το εξαιρετικό  βιβλίο του ''Το αίνιγμα μιας γενιάς''Συγκίνησε πραγματικά.

Εντυπωσίασε ο ορειβάτης Μάριος Καρδαρης με δυο βιντεο από τις κατακτήσεις απάτητων κορυφών για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς  και το δράμα των παιδιών  των εμπόλεμων ζωνών του πλανήτη που έστειλε η ομάδα του το Πασχαλινό μήνυμα .

Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού και ο εκπ/πος του Μητροπολίτη πρωτοσύγκελος κ.Ηλίας Παπαγγελής μίλησε για το νόημα των ημερών και τα μηνύματα  της Χριστιανοσύνης.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της  Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της με τη συνοδεία κλαρίνου από τον Φ.Τζανέτο.

Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιώργο Γκιντζίρη στο πιάνο,  και Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι,για τέταρτη χρονιά,απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.

Μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής κ.Γ.Κουτσούκος  εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του  και την ευχή να ευοδωθούν οι σκοποί της εκδήλωσης.

Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν ,ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας  ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ.Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,η Περιφ.Σύμβουλος κα Βεργοπούλου ,ο επικ.της μειζωνος αντ/σης Πύργου κ.Τ.Αντωνακόπουλος,

ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου,ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ.Δημητρουλόπουλος

η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Λ.Τσίκας ,η πρώην αντ/ρχος κ.Α.Αγγελακοπούλου,ο πρωην αντ/ρχος κ.Κών.Μποσμής ,ο Δ/ντης αθμιας Εκπ/σης κ.Ζεύλας και ΔΒ/θμιας εκπ/σης κ.Δημητρέλλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου  κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,

ο πρόεδρος Εφέδρων Οπλιτών κ.Δ.Μιχόπουλος,ο δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ,προιστ.ΚΕΠ,ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη'' κ.Παπαγεωργίου,η πρόεδρος του ΕΕΣ κ.Τ.Τσεμπενέκα,ο αντ/δρος  της ΕΑΑΝ ,

το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,ο πρόεδρος για το Φως της Ολυμπίας  κ.Φάνης Παπαδόπουλος κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών κλ.

Πηγή: odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top