19 Απρ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Μικρές βελτιώσεις για τους δασικούς χάρτες

Μικρές βελτιώσεις για τους δασικούς χάρτες
Στη Δ/νση Δασών Ηλείας κοινοποιήθηκε χθες το ΦΕΚ που περιλαμβάνει παράταση δύο μηνών


Μικρές βελτιώσεις περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τους δασικούς χάρτες που  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και κοινοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βελτιώσεις αφορούν στην παράταση δύο μηνών για την υλοποίηση της διαδικασίας,  από τις 13 Απρίλη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ενώ συγχρόνως υπάρχουν διευκολύνσεις για αποπληρωμή με 100 δόσεις, για τις  οποίες ωστόσο δεν θα είναι λιγότερο από 30 ευρώ η δόση.

Επίσης η εξαγορά για την περίοδο πριν από το 1975 από το 1/3 πάει στο 1/4 της αντικειμενικής αξίας, ενώ εφόσον δεν υπάρχει αντικειμενική αξία θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία.

Εξάλλου εκ μέρους δασικών παραγόντων στο νομό γίνεται λόγος για μικροβελτιώσεις οι οποίες δεν είναι στο βαθμό που ανέμεναν οι κάτοικοι, οι αγρότες καθώς και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τις επόμενες ημέρες ωστόσο θα γίνει αναλυτική εκτίμηση των αλλαγών που περιλαμβάνει ο νέος νόμος, προκειμένου να υπάρξει και η ανάλογη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τους δασικούς χάρτες.

«Παράνομα εκχερσωμένες»

Στο μεταξύ  σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Ηλεία βρίσκεται ανάμεσα στις περισσότερες παράνομα εκχερσωμένες και επιδοτούμενες εκτάσεις, όπως προκύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της χώρας.  

Ειδικότερα σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι περισσότερες παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις βρίσκονται στον Νομό Λαρίσης και είναι 554.952 στρέμματα, ενώ ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695 στρ., η Μεσσηνία με 139.683 στρ., η Χαλκιδική με 131.580 στρ., η Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υποδείχθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Στο σχέδιο νόμου που έφερε στη Βουλή προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι οι εκτάσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή εξαιρούνται τόσο της υποβολής αντίρρησης όσο και της ένταξής τους στον δασικό χάρτη ως δασικές.

Όλα αυτά ισχύουν όμως αν ο αγρότης που καταπάτησε και εκμεταλλεύεται την εκχερσωμένη δημόσια έκταση ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς της.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος υπογράμμισε στην «ΠΡΩΤΗ» πως οι εκτάσεις αυτές δεν είναι τόσες πολλές,  διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι όσες εκτάσεις άλλαξαν χρήση, άλλες τόσες δασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα σήμερα  να υπάρχει ένας ισοσκελισμός.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top