4 Απρ 2017
0 σχόλια

Στο Μαξίμου για τον Καϊάφα

το θέμα της ανάδειξης της περιοχής Καϊάφα
Ευρεία σύσκεψη εντός των επόμενων εβδομάδων για το θέμα της ανάδειξης της περιοχής


Σε μείζον θέμα για την Κυβέρνηση φαίνεται ότι εξελίσσεται, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμαλιάδα, η ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» επειδή ο Πρωθυπουργός θεωρεί το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής του Καϊάφα ως ιδιαίτερα σημαντικό, έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ή αμέσως μετά το Πάσχα.

Το θέμα του Καϊάφα είχε θέσει κατά την διάρκεια της σύσκεψης στην  Αμαλιάδα ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, συνεπικουρούμενος και από τους τρείς Ηλείους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είχε επισημανθεί τότε θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της ανάδειξης της περιοχής, καθώς το έργο θεωρείταιπολύπλοκο ως προς τις παρεμβάσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. κρατικές ενισχύσεις).

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό είχε κριθεί σκόπιμο να υλοποιηθεί μία σύσκεψη, παρουσία κυβερνητικών παραγόντων πιθανά υπό την προεδρία του κ. Χαρίτσηο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει ότι θα προγραμματίσει άμεσα την συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη αναμένεται να κληθούν και να συμμετάσχουν η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου-ΕΤΑΔ  (ως ιδιοκτήτρια του χώρου του υδροθεραπευτηρίου), εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Τουρισμού και Περιβάλλοντος, οι Ηλείου Βουλευτές αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εκφράσει πολλές φορές την βούληση χρηματοδότησης μέρους του έργου ανάπτυξης- ανάδειξης του Καϊάφα και για τον λόγο αυτό έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις με την ΕΤΑΔ ενώ ο πρόεδρος της, είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Γ. Γεωργιόπουλος.

Παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις

Ειδικότερα το έργο της αξιοποίησης του Καϊάφα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τρία (3) διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ήδη ένα μέρος του έργου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» -ΕΠΑνΕΚ-  όπου έχει βγει πρόσκληση με τίτλο :«Παρεμβάσεις αποκατάστασης σπηλαίων και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών του συγκροτήματος ιαματικών πηγών Καϊάφα».

Μέσω του ΕΠΑΝΕΚ αναμένεται να υλοποιηθούν: α) παρεμβάσεις εξυγίανσης ιαματικών υδάτων και αποκατάσταση και ανάδειξη των σπηλαίων των Ανιγρίδων Νυμφών. (αρχαιολογικός χώρος).

β) παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υποδομών της λίμνης Καϊάφα (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Έργα βελτίωσης πρόσβασης, κυκλοφορίας και περιήγησης επισκεπτών.  Έργα εξυπηρέτησης επισκεπτών (παρκινγκ κ.α).

Το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΠΑΝΕΚ έχουν συνολικό προϋπολογισμό πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα στη παρούσα φάση τα έργα περιβαλλοντικής παρέμβασης τα οποία είναι αρμοδιότηταςΥποδομές Μεταφορών Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη–ΥΜΕΠΕΡΑΑ-, βρίσκονται στο στάδιο της εξειδίκευσης.

Σε λίγο καιρό, αναμένεται να γίνει γνωστό ποια θα είναι τα έργα τα οποία θα ενταχθούν αλλά και ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός τους.

Το τρίτο σκέλος των έργων εκείνα τα οποία δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν είτε μέσα του ΕΠΑΝΕΚ είτε μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση παρεμβάσεων μέσω του δικού της ΕΣΠΑ.

Άννα Αγγελίδου - protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top