7 Απρ 2017
One σχόλια

Ηλεία: Καρχαρία «σαπουνά» ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία Κουνουπελίου

Καρχαρία «σαπουνά» ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία Κουνουπελίου
Δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες κάτοικοι της Νέας Μανωλάδας οι οποίοι  διαπίστωσαν ότι στην παραλία του Κουνουπελίου  η θάλασσα είχε ξεβράσει μεγάλο καρχαριοειδές.


Πρόκειται για τον καρχαρία –προσκυνητή  η αλλιώς «σαπουνά», στη γλώσσα των ψαράδων, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατοίκων είχε πάνω από  3 μέτρα μήκος ενώ το βάρος του ξεπερνούσε τα 200 κιλά.

Αμέσως το νέο έκανε το γύρω του χωριού και αρκετοί κάτοικοι έσπευσαν στο Κουνουπέλι για να δουν από κοντά τον νεκρό καρχαρία.

Όπως δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Στάθης Γαϊτατζίδης , κάτοικος Νέας Μανωλάδας, το συμβάν είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής όπου κατά καιρούς η θάλασσα έχει ξεβράσει χελώνες ή άλλα είδη, ποτέ όμως ένα τόσο μεγάλο καρχαριοειδές.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι από κατοίκους ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα προκειμένου να παρέμβουν οι αρμόδιοι και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις  διαδικασία ( ταφή).
Να σημειωθεί  πάντως ότι ο καρχαρίας έφερε μεγάλες πληγές στην πλάτη  του  που σημαίνει ότι χτυπήθηκε από προπέλα πλοίου.

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ

Η επιστημονική του ονομασία  του «σαπουνά» είναι Cetorhinus maximus και ζει σε αρκετά βαθειά νερά. Ο «σαπουνάς» τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν και μικρά ψάρια και είναι ένα από τα απειλούμενα είδη στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Πρόκειται για το  δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία. Το  μήκος  του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 μέτρα και το βάρος του  τους 5 τόνους!

Συναντάται  σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος.

Ο καρχαρίας -προσκυνητής έχει συνήθως γκρίζο-καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου.

Οι καρχαρίες -προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους.

Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς τους σε σημείο που ορισμένοι έχουν εξαφανιστεί και άλλοι να χρειάζονται προστασία.


Δημήτρης Ζιάκας - protinews.gr

1 σχόλια:

 
Toggle Footer
Top