31 Μαΐ 2017
0 σχόλια

ΜΑΪΟΣ 2017: Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ" ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ενημερώνει για τα νέα της Δίβρης Ηλείας

Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ" ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ενημερώνει για τα νέα της Δίβρης Ηλείας
ΜΑΪΟΣ  2017
Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
Γιάννης Τσετσέλης" ενημερώνει για  τα νέα της Δίβρης


Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 5ο - ΜΑΪΟΣ 2017 - Aρ. Φύλλου 52)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...

Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα θέματα της κωμόπολης

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
           
Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα.

Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη.

Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
           
Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ.

Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης.

Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές)

Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα.

Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»

Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...


Παραβολών αλήθειες
Γράφει η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Στα χωριά της Πελοποννήσου ιστορούν ότι κάποτε ένα ανδρόγυνο διαφώνησε στην απάντηση του ερωτήματος «με τι θερίζουμε;»

Ο παντογνώστης σύζυγος έλεγε «με το δρεπάνι» ενώ η γυναίκα του επέμενε «με το ψαλίδι».

Η λογομαχία γρήγορα εξελίχθηκε σε καυγά κι ο άνδρας για να την πείσει, αφού την καταχέριασε, απελπισμένος της βούτηξε το κεφάλι στο νερό για να κάμψει το πείσμα της.

-Με τι θερίζουν τη ρώτησε σ’ έκφραση ύστατης γενναιοψυχίας ενώ την έπνιγε κι η δύσμοιρη -ω του γυναικείου παραλογισμού!- αδύναμη ν’ αρθρώσει υποβρυχίως ύψωσε το χέρι και με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο ψαλίδισε τον αέρα σαν ύστατη απόκριση.

Η παραβολή πλάστηκε απ’ τη λαϊκή σοφία για να διδάσκει πού καταλήγουν οι πεισματάρες γυναίκες και να καταδικάσει την εμμονή σε παράλογες αντιλήψεις.

Σε προσεκτικότερη ανάγνωση καταγράφει την ανδρική έλλειψη πειθούς, την τάση του άνδρα να καταφεύγει στη βία ακόμη και για τη λύση ενός θεωρητικού ερωτήματος.

Η αφορμή του καυγά αφορά τα σύνεργα ταμπού των δυο φύλων, το δρεπάνι με το οποίο κυρίως ο άνδρας θερίζει και το ψαλίδι που χρησιμοποιείται βασικά σε γυναικείες ασχολίες από το ράψιμο ως το ψαλίδισμα του ομφάλιου λώρου.

Έτσι το λαϊκό παραμύθι αναδεικνύεται σε συμβολική αντιπαράθεση δυο κόσμων, η εμμονή της γυναίκας στον παραλογισμό κλείνει επαναστατικά σπέρματα, ενώ η βίαιη επιβολή του εμπειρικού ως αλάθητου καταγράφεται ως ύψιστος παραλογισμός. Η Αλήθεια δεν είναι αυτονόητη και το σωστό διαχέεται στο λάθος.

Ο θερισμός με ψαλίδι ανάγεται σε υπερρεαλιστική θεώρηση μιας θηλυκής αίρεσης, ενώ η πραγματικότητα του δρεπανιού θυμίζει την εικονογράφηση του θεριστή χάρου. Κι η γυναίκα πάντα πνίγεται στα ίδια λάθη.

v Τα δώρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» που ετοιμάσαμε να δώσουμε στον ΠτΔ κατά την επίσκεψή του εκεί, αλλά δόθηκε στην ταβέρνα της Δεξίωσης

(σ.σ. επειδή πολλοί συμπατριώτες και φίλοι ζήτησαν να μάθουν το δώρο που δώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παραθέτουμε τις εικόνες του ευπρεπούς τετρασέλιδου εντύπου με τα 3 σημαντικότερα ιστορικά ντοκουμέντα της Δίβρης.

Ο κ. ΠτΔ μας κάλεσε την τελευταία στιγμή, αφού μας ευχαρίστησε και εξέφρασε την ικανοποίηση του, ζήτησε συγνώμη για την μη επίσκεψή του στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ μας ΚΕΝΤΡΟ και μας κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο για επίσημη επίσκεψη και μια πιο άνετη συζήτηση)

Δείτε σε τίτλους τα νεα της Δίβρης:

v Τα δώρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» που ετοιμάσαμε να δώσουμε στον ΠτΔ κατά την επίσκεψή του εκεί, αλλά δόθηκε στην ταβέρνα της Δεξίωσης…


-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ
«Πάνω Γαβροβίκος – Λοζισσος»

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ


v Φωτογραφικά «…Παραλειπόμενα», από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δίβρη στις 22 Απριλίου 2017 (σοβαρά και …ασόβαρα)…


v Αδιανόητο!...., μια Κυριακή το θάμα και άλλη μια το παραθάμα!!!...


v Το θλιβερό "...πατριωτικό" αξίωμα: ΜΗ ΘΙΓΕΤΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ!!...., και γαία πυρί μιχθείτω για την υγεία των συμπολιτών μας!.


v Έγιναν τα εγκαίνια λειτουργίας του νέου  ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ, μετά 85 ολόκληρα χρόνια!...


v  Ιδού!, πως παρκάρουν στο "Αυτόνομον Κρατίδιον της Διβρης"...


v«ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»


vΚαι τέλος η διαβόητη "Ανάπλαση" της Δίβρης!...

"μην την είδατε, μην την απαντήσατε;;;"..... 
(9ος χρόνος αναμονής. Υπομονή, λίγο ακόμη)

Διαβάστε αναλυτικά το άρθο στοsotirissotiropoulos.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top