5/20/2017
0 σχόλια

Περίπου 40.000 νοικοκυριά θα καλύψει το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

5/20/2017 03:24:00 μ.μ.
40.000 νοικοκυριά θα καλύψει το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»
Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»,
όπως ανακοίνωσε ο γγ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Παν. Κορκολής.

Μιλώντας στη ημερίδα με τίτλο: «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία» ο κ. Κορκολής αποκάλυψε πως το πρόγραμμα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα "τρέξει" το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και θα καλύψει περί τα 40.000 νοικοκυριά.

Από εκεί και πέρα, για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κορκολή, θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια γι’ αυτό ανέρχονται σε 100-200 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, ετησίως, από το 2019.

Οσο, δε, αφορά στα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), θα υπάρξουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η συμβολή της οποίας έχει εξασφαλιστεί, κατά το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπεται ο συνδυασμός επιχορήγησης-άτοκου δανείου, ενώ η υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα, οι επιλέξιμες δαπάνες (αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος των κτιρίων, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού κ.λπ.) θα επιδοτηθούν σε ποσοστό που αγγίζει το 70% του κόστους.

Ωστόσο, το χρηματοδοτούμενο ποσό ανά κατοικία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, όπως και το ύψος της δανειοδότησης.

Σημειώνεται πως το επιτόκιο του δανείου καλύπτεται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα «τρέξει» τη δράση. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με μέγιστο όριο τις 25.000 ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση κατοικιών, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας κ.λπ. ώστε να μειωθεί η κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας.

Στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης.

Αν και το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης, προστίθεται η παράμετρος των προστατευόμενων μελών, δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης με μέγιστο το 70%.

Επίσης ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία είναι 25.000 ευρώ.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι πως αυτή τη φορά η δανειοδότησ από τράπεζες δεν θα είανι υποχρεωτική.

Με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με την επιχορήγηση προκειμένου να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών.

Το διαβάσαμε απο το: newmoney.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top