25 Μαΐ 2017
0 σχόλια

Αναδρομικό «μαχαίρι» 60% στις συντάξεις του ΟΓΑ

«μαχαίρι» 60% στις συντάξεις του ΟΓΑ
Αναδρομικό «ψαλίδι» στις συντάξεις όσων εμφάνισαν για πρώτη φορά αγροτικό εισόδημα από 1ης Ιανουαρίου 2017 κρύβει η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Η εγκύκλιος σχετίζεται με την εφαρμογή του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016 και συγκεκριμένα με την απασχόληση συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ που συνεχίζουν ή αποκτούν αγροτικά εισοδήματα το τρέχον έτος.

Η εγκύκλιος δίνει μια μικρή περίοδο χάριτος σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος μέχρι και το 2024 να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να δεχτούν τον «κόφτη» του 60% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις όσων εργάζονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Ελευθερία του Τύπου»,  αυτό δεν ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν εμφάνιζαν αγροτικό εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια και θα εμφανίσουν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Και αυτό διότι οι συνταξιούχοι αυτοί, εφόσον η ιδιότητά τους είναι ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ, θα υποστούν βαθύ κούρεμα 60% στις συντάξεις τους, ενώ οι πιθανότητες για αναδρομικό ψαλίδι από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πλέον μεγάλες.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική ηγεσία ετοιμάζει νέα εγκύκλιο, η οποία θα ρυθμίζει το τοπίο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να λύσει αποσπασματικά το θέμα, δημιουργεί ασφαλισμένους τεσσάρων ταχυτήτων, που για το ίδιο ζήτημα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Και αυτό γιατί η εγκύκλιος κάνει τον διαχωρισμό στις εξής περιπτώσεις:

— Συνταξιούχος του ΟΓΑ που αποκτούσε αγροτικό εισόδημα μπορεί να συνεχίσει να το αποκτά (εντασσόμενος πια στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών, αφού δεν μπορεί ο αγρότης που έστω λαμβάνει μια μικρή επιδότηση πλέον να είναι ανένταχτος) χωρίς να κινδυνεύει με μείωση της σύνταξής του.

— Αυτό δεν ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν εμφάνιζαν αγροτικό εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια και θα εμφανίσουν για πρώτη φορά μετά την 1/1/17. Αυτοί θα υποστούν μείωση στη σύνταξη σε ποσοστό 60% εφόσον η ιδιότητά τους είναι ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ.

— Οσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/17 και μετά τον ΟΓΑ θα μπορούν να συνεχίσουν να δηλώνουν αγροτικό εισόδημα έως και 31/12/2024 χωρίς να επηρεάζεται η σύνταξή τους.

— Οσοι όμως συνταξιοδοτηθούν από 1/1/17 από άλλο ταμείο (Δημόσιο, ΙΚΑ,ΟΑΕΕ κ.λπ.) θα πρέπει να σταματήσουν την αγροτική τους δραστηριότητα προκειμένου να μη μειωθεί η σύνταξή τους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top