5/13/2017
0 σχόλια

Από τη Ζαχάρω στη Ζάκυνθο μέσω Κυπαρισσίας για να χειρουργηθεί από τον Υπουργό Υγείας!

5/13/2017 01:22:00 μ.μ.
Πρωτοφανής Ιατρικός Τουρισμός!
Πρωτοφανής Ιατρικός Τουρισμός!


Σαν μέλη ενός σύγχρονου θεατρικού μπουλουκιού, οι τρεις ασθενείς από την Ζαχάρω Ηλείας και την Κυπαρισσία Μεσσηνίας έκαναν τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, εν προκειμένω εκείνο της Κυπαρισσίας, αλλά επέλεξαν να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο της Ζακύνθου υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας...

Λήξη συναγερμού για τους «αγνοούμενους» χειρουργημένους ασθενείς του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Εχθές, επτά ημέρες μετά τη διενέργεια τριών  επεμβάσεων -κήλης και χολής- σε δύο Αλβανούς και έναν Έλληνα που μεταφέρθηκαν ειδικά για το χειρουργείο στη Ζάκυνθο από τη Ζαχάρω Ηλείας και την Κυπαρισσία Μεσσηνίας και έξι ημέρες μετά την «εξαφάνισή» τους από το νοσοκομείο του νησιού, οι ασθενείς εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας και έδωσαν…ψήφο εμπιστοσύνης στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο παρέμεινε κλειστό από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς, μία εκ των οποίων κατέληξε.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία εγχώρια εκδοχή του ιατρικού τουρισμού: τρεις ασθενείς από την Ζαχάρω Ηλείας και την Κυπαρισσία Μεσσηνίας που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις κάνουν τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, εν προκειμένω εκείνο της Κυπαρισσίας, αλλά επιλέγουν να χειρουργηθούν σε άλλο νοσοκομείο, σε εκείνο της Ζακύνθου.

Μεταβαίνουν στο νησί μαζί με τους χειρουργούς της δικής τους επιλογής όπου συναντούν τον αναισθησιολόγο και την εργαλειοδότρια επίσης της εμπιστοσύνης τους.

Υποβάλλονται στις χειρουργικές επεμβάσεις και την επομένη επιστρέφουν στα σπίτια τους, απευθυνόμενοι στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας για τον μετεγχειρητικό έλεγχο.

Στο χειρουργείο δε τον συντονισμό, ενδεχομένως και συμμετοχή στις επεμβάσεις, έχει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης - το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιώτη γιατρό του οποίου το νυστέρι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε δημόσια νοσοκομεία, εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια, αποτελεί για την ιατρική κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα, όπως τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ασήμαντη λεπτομέρεια…

Οι τρεις ασθενείς από την Κυπαρισσία με τον γιατρό τους

Κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η πρωτοφανής «μεταφορά» ασθενών και γιατρών σε άλλο νοσοκομείο θεωρήθηκε μια κακοστημένη παράσταση, ένα επικοινωνιακό σόου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Σαν μέλη ενός σύγχρονου θεατρικού μπουλουκιού, οι τρεις ασθενείς με τους τέσσερις επαγγελματίες υγείας πήγαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, για να πιστοποιήσουν την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων, οι μεν ασθενείς δεχόμενοι να υποβληθούν σε επέμβαση, οι δε γιατροί δεχόμενοι να τη διενεργήσουν.

«Είμαστε μια χαρά στην υγεία μας» δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους στην ΕΡΤ Ζακύνθου οι ασθενείς. Προφανώς αυτό ήταν το ζητούμενο των γιατρών που ανέλαβαν τις επεμβάσεις – όπως είναι το ζητούμενο και το ευκταίο σε κάθε ιατρική πράξη ή επέμβαση.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν ανορθόδοξες μέθοδοι και πρακτικές, που απέχουν πολύ από την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και τη νομοθεσία για τα δημόσια νοσοκομεία και μόνο ερωτήματα γεννούν.

Με ποιο τρόπο νομιμοποιήθηκε η είσοδος δύο γιατρών από την Κυπαρισσία στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου; Ποιος ήταν ο λόγος – και πώς αποτυπώνεται αυτός σε επίσημο δημόσιο έγγραφο- για τον οποίο κλήθηκαν δύο γιατροί να χειρουργήσουν σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει Χειρουργικό Τομέα με πέντε χειρουργούς και το οποίο διενεργεί ετησίως περί τις 1.500 επεμβάσεις;

Ποιος ήταν ο λόγος που οι δύο Αλβανοί και ο Έλληνας ενώ έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, έφυγαν τελικά για το νοσοκομείο Ζακύνθου; Ποιος έδωσε την άδεια στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, γιατρό χειρουργό, να χειρουργήσει στο νοσοκομείο Ζακύνθου; Η διοικήτρια, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, οι ασθενείς, ή μήπως ο ίδιος στον…εαυτό του;

«Είμαι μια χαρά και σήμερα (ΣΣ την Πέμπτη 11 Μαϊου) έβγαλα και τα ράμματα» δήλωσε ο αλβανικής καταγωγής επαγγελματίας ψαράς από την περιοχή της Κυπαρισσίας, Arian Hazizi, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση βουβωνοκήλης όπως και ο 69χρονος πατέρας του.

Ο 35χρονος ανέφερε επίσης πως η μετεχγειρητική παρακολούθηση έγινε στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας όπου και χειρουργεί ο κ. Παναγιώτης Καλοφωλιάς, ο γιατρός που ταξίδεψε ως τη Ζάκυνθο για να τον χειρουργήσει.

Όπως είπε ο Arian Hazizi,  έλαβε την απόφαση εμπιστευόμενος τον χειρουργό κ. Καλοφωλιά, ο οποίος του έκανε τη σχετική πρόταση. Σε ό,τι αφορά τον πατέρα του που επίσης χειρουργήθηκε για κήλη στη Ζάκυνθο, ανέφερε ότι βρέθηκε στη χώρα μας για λίγες ημέρες και ότι, παρόλο που είναι ανασφάλιστος και δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, θα καταβάλλει το νοσήλιο για την επέμβαση.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο κ. Γιάννης Ρούμπουλας, αγρότης από την περιοχή της Ζαχάρως, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση χολοκυστεκτομής, δήλωσε ότι είναι «μια χαρά».

Επιχειρώντας να εξηγήσει πως δέχτηκε να κάνει επέμβαση στα χειρουργεία του νοσοκομείου της Ζακύνθου, δεν είχε απάντηση επί της ουσίας για τον…ιατρικό τουρισμό όπου συμμετείχε, αλλά πρόταξε την εμπιστοσύνη στον γιατρό του, κ. Καλοφωλιά. Κάλεσε, μάλιστα, τους κατοίκους της Ζακύνθου να μη φοβούνται το νοσοκομείο του νησιού.

Από την πλευρά του, ο χειρουργός του νοσοκομείου Κυπαρισσίας επανέλαβε πως «οι ασθενείς την 2η μετεγχειρητική ημέρα ήταν σε άριστη κατάσταση», για να εξηγήσει γιατί έφυγαν από το νοσοκομείο Ζακύνθου, αιτιολόγησε τις εξετάσεις που έγιναν και στο νοσοκομείο Ζακύνθου και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, λέγοντας πως «τους κάναμε μια αλλαγή και πήραμε νέες εξετάσεις», απάντησε στις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ για εξαφανισμένους ασθενείς λέγοντας πως  «οι ασθενείς είναι υγιέστατοι, στέκονται δίπλα μου και είναι ακέραιοι και υγιείς και όχι εξαφανισμένοι».

Για τη δική του συμμετοχή σε αυτό το συμβάν, για το αν είχε αρμοδιότητα, αν ήταν νόμιμο ή/και  ηθικό να τους προτείνει και να τους περιφέρει σε άλλο νοσοκομείο εκτός του νομού κατοικίας τους, σε νοσοκομείο «επιβαρυμένο» με ΕΔΕ και πορίσματα για τις θολές συνθήκες λειτουργίας των χειρουργείων του, για τη συμπεριφορά του ως γιατρού του ΕΣΥ να εκτοπίσει τους συναδέλφους του στα χειρουργεία Ζακύνθου και να χειρουργεί παρουσία του κ. Πολάκη, ο κ. Καλοφωλιάς επέλεξε να μη μιλήσει…

Πηγή: protothema.gr
Το διαβάσαμε απο το: odigos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top