3 Μαΐ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Χωρίς δρόμο… τα χωριά του μαρτυρίου Αρτέμιδα, Μάκιστος

Χωρίς δρόμο… τα χωριά του μαρτυρίου Αρτέμιδα, Μάκιστος
Αναζητείται χρηματοδότηση ύψους 14.850.00 ευρώ για την υλοποίηση του έργου Ζαχάρω - Αρτέμιδα- Μάκιστος


Πριν από δέκα περίπου χρόνια το μαρτυρικό τέλος των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση και τελικά έχασαν την ζωή τους στο δρόμο από Αρτέμιδα προς Ζαχάρω συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Δέκα χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών από απλούς ανθρώπους που δημιούργησαν το ταμείο Μολυβιάτη, ο δρόμος προς τα χωρία του μαρτυρίου παραμένει σε μαύρα χάλια.

Δεκάδες είναι όλα αυτά τα χρόνια τα αιτήματα για αποκατάσταση του δρόμου, προκειμένου να συνδεθεί η Μάκιστος και η Αρτέμιδα με τηΖαχάρω, αφού στην παρούσα φάση η κατάσταση του δρόμου είναι πραγματικά δραματική.

Μία πινακίδα ενημερώνει ότι η επιτρεπτή ταχύτητα διέλευσης του δρόμου είναι τα 30χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ αρκετά τροχαία ατυχήματα έχουν σημειωθεί στον συγκεκριμένο χωματόδρομο.

Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φαίνεται ότι έχει στην διάθεση της μία ώριμη μελέτη για το δρόμο Ζαχάρω- Αρτέμιδα- Μάκιστο ωστόσο η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 14.850.000 ευρώ, χρήματα τα οποία είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από τα έργα του Ταμείου Μολυβιάτη στην Ηλεία.

Χθες τα μέλη του συλλόγου Μακισταίων είχαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας προκειμένου να θέσουν για μία ακόμα φορά την ανάγκη κατασκευής του δρόμου που συνδέει Μάκιστο και Αρτέμιδα με τη πόλη της Ζαχάρως.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου Μακισταίων Φώτης Βλάχος ο δρόμος αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για τα χωριά αυτά. «Η μελέτη για τον δρόμο καθυστέρησε σημαντικά με αποτέλεσμα να έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια.

Αυτό το οποίο φοβόμαστε είναι ότι δεν θα βρεθεί η χρηματοδότηση η οποία απαιτείται για την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας δεσμεύτηκε ότι σε συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα, στην Πάτρα με τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημόσιων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή, θα θέσει το ζήτημα της χρηματοδότηση του έργου είτε από τα αδιάθετα ποσά του Ταμείου Μολυβιάτη είτε από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο Μολυβιάτη από τους πολίτες ήταν χρήματα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών τα οποία έδωσαν απλοί άνθρωποι.

Η Μάκιστος (τα σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές) ανακατασκευάστηκαν από τη Μαριάνα Βαρδινογιάννη που βλέποντας τη καταστροφή αποφάσισε να βοηθήσει το τόπο.

Η Αρτέμιδα φτιάχτηκε από τους Κύπριους.

Τα χωριά αυτά που καταστράφηκαν από τις φωτιές –και θρήνησαν για τα θύματα- δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από το ταμείο Μολυβιάτη.

Το μόνο το οποίο ζητάμε είναι να υλοποιηθεί ο δρόμος που συνδέει τα χωριά αυτά με τη Ζαχάρω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος Μποκαρίνος-Αρτέμιδα-Μάκιστος-Πλατιάνα είναι επαρχιακός με βάση το Β.Δ. 6-2-1956.

 Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top