15 Μαΐ 2017
0 σχόλια

Προτεραιότητα το διυλιστήριο αφαλάτωσης Κρεστένων και Γρύλλου- Σκιλλουντίας

διυλιστήριο αφαλάτωσης Κρεστένων και Γρύλλου- Σκιλλουντίας
Δρομολογούνται σταδιακά όλα τα έργα του Δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Μολυβιάτη


Το έργο της αφαλάτωσης νερού στα διυλιστήρια, Κρεστένων και Γρύλλου- Σκιλλουντίας  είναι το πρώτο από τα έργα που θα υλοποιηθεί στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.

Πρόκειται για ένα από τα έργα του ταμείου Μολυβιάτη το οποίο θα υλοποιηθεί στον δήμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες δίνοντας την δυνατότητα σε εκατοντάδες πολίτες να έχουν νερό άριστης ποιότητας στη βρύση τους.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, μετά τις φωτιές του 2007 το νερό έχει επιβαρυνθεί κατά πολύ με άλατα με αποτέλεσμα ακόμα και καινούργιοι αγωγοί ύδρευσης αλλά και οικιακές συσκευές να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα.

Το έργο εγκατάστασης του συστήματος αφαλάτωσης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν από το ταμείο Μολυβιάτη ο Σ. Μπαλιούκος τόνισε:

«Ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι διαγωνιστικές διαδικασίες των έργων, που έχει εντάξει ο δήμος μας στο Ταμείο Μολυβιάτη.

Υπάρχουν ακόμα δύο έργα τα οποία έχουμε σε εκκρεμότητα και τα οποία θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι υπηρεσίες μας, ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους, προκειμένου να κληθεί η οικονομική επιτροπή για να αποφασίσει.

Τα έργα αυτά τα περιμέναμε καιρό και είμαστε έτοιμοι. Ελπίζουμε βέβαια ότι η πολιτεία θα είναι συνεπής, τούτη τη χρονική στιγμή και θα
τρέξει τις εκταμιεύσεις όταν οι ανάδοχοι προσκομίσουν τους λογαριασμούς.

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε ενστάσεις καθώς έχουν αποδεχτεί τον μειοδότη.

Ελπίζουμε ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν περισσότερα από τα έργα τα οποία έχουμε εντάξει.

Δυστυχώς η αναδιάρθρωση της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων δεν μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως.

Θέλουμε να επιβλέπουμε τα έργα και την εκτέλεση, να είμαστε πάνω από το κάθε ένα έργο.

Τα έργα θα υλοποιούνται με τον τρόπο που έχουν ιεραρχηθεί βάση της κατάταξης του δήμου. Αυτή τη στιγμή θα ξεκινήσουμε από την οδοποιία και τις αποκαταστάσεις.

Επειδή συμπίπτει να κάνουμε την προσπάθεια και για την πυροπροστασία, το οδικό μας δίκτυο θα είναι σε προτεραιότητα.

Αναμένουμε μία καλή χρονιά ελαιοπαραγωγής και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει να μας βάλει σε αυτή τη τροχιά.

Έχουμε και έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής που είναι μικρότερα και θα ξεκινήσουν άμεσα».

Το νερό
Ένα από τα σημαντικότερα ίσως έργα για την περιοχή είναι αυτό του διυλιστηρίου.

Ήδη ο δήμος έχει προτάξει το έργο ως πρώτη προτεραιότητα του προκειμένου να μπορέσει να επιλύσει οριστικά και το πρόβλημα της ύδρευσης.

«Τα προβλήματα στην ύδρευση είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα κυρίως βλαβών.

Οδηγούμαστε σε ένα έργο το οποίο θεωρούμε και καινοτόμο ενώ υλοποιείται από τα Πανεπιστήμια μας και αφορά την αφαλάτωση του γλυκού νερού.

Τα άλατα μας δημιουργούσαν προβλήματα καθώς καινούργιος αγωγός τον οποίο τοποθετούσαμε πέρσι, φέτος ήταν αχρηστεμένος. Τα προβλήματα όμως αυτά θα τακτοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

Βεβαίως υπάρχει και η άλλη περίπτωση, που αφορά την αλόγιστη χρήση.

Δεν είναι κατακριτέος ο  υπερήλικας που η σύνταξη του έχει φτάσει 300-400 ευρώ και έχει βάλει μία κολοκυθιά για να φάει ένα κολοκύθι. Δεν θα πάρω μέτρα για τον πολίτη αυτό.

Βεβαίως όμως θα πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση και από τον «μπαξέ» να μην οδηγηθεί στην λαϊκή. Η άσκοπη κατανάλωση μας αναγκάζει να πάρουμε μέτρα. Δεν είχαμε ούτως ή αλλιώς πολλά προβλήματα.

Τα προβλήματα προέκυπταν λόγω της μείωσης της διατομής των αγωγών λόγω των αλάτων. Είδαμε μετά τις φωτιές ότι άλλαξαν τα δεδομένα και τεράστιες ποσότητες άλατος επιβάρυναν το νερό που μπορεί να μην κάνει κακό στην υγεία αλλά δημιουργεί ζημιές στις οικοσκευές και στα δίκτυα.

Η αφαλάτωση παρά το ότι είναι καινοτόμο και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, είναι από τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν και σύντομα θα το έχουμε στην διάθεση μας, γιατί δεν θα διαρκέσει μεγάλο χρόνο η κατασκευή του, επειδή έρχεται έτοιμο και θα εγκατασταθεί.

Θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο και αυτό θα έχει πάρει το δρόμο του και θα δούμε και τα αποτελέσματα του» υπογράμμισε ο Σ. Μπαλιούκος.

Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top