20 Μαΐ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Το άγρυπνο βλέμμα της Πυροσβεστικής

Το άγρυπνο βλέμμα της Πυροσβεστικής
Στελεχώθηκαν τα πυροφυλάκια της Νότιας Ηλείας


Εδώ και χρόνια αποτελούν το άγρυπνο βλέμμα της Πυροσβεστικής και είναι οι άνθρωποι οι οποίοι καλούνται πρώτοι να ενημερώσουν για συμβάν πυρκαγιάς.

Ο λόγος για τους πυροφύλακες.

Άνθρωποι οι οποίοι καλούνται από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ να ελέγχουν από τα πυροφυλάκια τους, για την ύπαρξη φωτιάς και να ενημερώνουν άμεσα το κέντρο της Πυροσβεστικής.

Χθες στο πυροφυλάκιο της Αγ. Παρασκευής στην περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας  βρέθηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου - Πύραρχος Γιάννης Πετρούτσος.

Ο κ. Πετρούτσος αναφέρθηκε στη στελέχωση των οκτώ πυροφυλακίων επισημαίνοντας: «Στον τομέα ευθύνης της Π.Υ. Πύργου υπάρχουν οκτώ πυροφυλάκια, τα οποία επανδρώνονται από την 1η Μαΐου που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος έως περίπου τις 20 Οκτωβρίου.

Σκοπός των πυροφυλάκων είναι η επιτήρηση του τομέα ευθύνης τους, η άμεση εντόπιση πυρκαγιάς και η ενημέρωση στα περιπολικά οχήματά μας για άμεση επέμβαση.

Είναι τα «μάτια» της υπηρεσίας ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε πάρα πολύ γρήγορα τις πυρκαγιές και να μπορούν να επέμβουν τα οχήματά μας».

Υπάρχουν όμως πυροφυλάκια όπως αυτό της Μίνθης που η πρόσβαση των πυροφυλάκων γίνεται με ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία καθώς αναγκάζονται να περπατούν για περίπου σαράντα λεπτά έως ότου φτάσουν στο σημείο.

«Οι συνθήκες πρόσβασης δεν έχουν βελτιωθεί όπως για παράδειγμα στην Μίνθη. Έχω μιλήσει με τον υπεύθυνο Δασάρχη της περιοχής.

Χρειάζεται μελέτη για το συγκεκριμένο σημείο και είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Ευελπιστούμε στο μέλλον η μετακίνηση στο συγκεκριμένο σημείο, να γίνεται με όχηματα και όχι με τα πόδια όπως τώρα».
 Οι φρουροί

Στο Νότιο τμήμα του Νομού Ηλείας πυροφυλάκια υπάρχουν στην Μίνθη, στη Σμέρνα, στο Ζαχοβούνι και στην Φιγαλεία και ανήκουν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων.

Στην Ολυμπία και στο Κρυονέρι που ανήκουν στο Κλιμάκιο Ολυμπίας, καθώς επίσης και στην Αγ. Παρασκευή και στην Κορυφή που ανήκουν στην Υπηρεσία του Πύργου.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια ο Διονύσης Ηλιόπουλος -πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης αποτελεί τα «μάτια» της πυροσβεστικής υπηρεσίας. «Δουλειά μου είναι να παρατηρώ, την γύρω περιοχή και να ελέγχω κάθε καπνό που βλέπω για να ενημερώσω την υπηρεσία και το πλησιέστερο όχημα. Είμαι από το πρωί έως το βράδυ στο σημείο.

Τόσα χρόνια γνωρίζω την περιοχή, γνωρίζω ποιος είναι ο επικίνδυνος καπνός στο δάσος, στην αυλή, οπουδήποτε. Έχω μεγάλη παρατηρητικότητα και όλη τη μέρα είμαι σε προσοχή για μην μας ξεφύγει κάτι.

Είναι πολύ δύσκολη δουλειά, έχω μεγάλη ευθύνη στον τομέα μου. Πρέπει να είμαι άγρυπνος, να παρακολουθώ,  να μην χαζέψω, να μην αφαιρεθώ. Τόσα χρόνια υπάρχει εμπειρία και δόξα το Θεό έως τώρα τα πάω καλά».

Ο κ. Ηλιόπουλος θυμάται και τις στιγμές που έζησε πριν από δέκα χρόνια, στις φωτιές του 2007. «Το 2007 ήμουν στο ίδιο πόστο. Ήταν κάτι το τραγικό. Είχε καεί η περιοχή εδώ. Στεναχωρήθηκα, έκλαψα. Με έπιασε κατάθλιψη. Μου στοίχισε. Εδώ ζω, σε αυτό το εκκλησάκι» επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πυροφυλάκιο της Αγ. Παρασκευής βλέπει τις περιοχές, Μακρίσια, Αλφειούσα, Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη, ποτάμι Αλφειού, εκβολές Αλφειού, Καταράχι έως Κατάκολο ενώ από την πίσω πλευρά τις περιοχές Λάνθι, Αρβανίτη, Χαριά, Χειμαδιό, Κουτσοχέρα, Λαντζόι, ΜουζάκιΚαράτουλα, Μαγούλα, Πουρνάρι, μέχρι Πλάτανο και Ολύμπια.

Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top