13 Μαΐ 2017
0 σχόλια

Με εξαφάνιση απειλούνται τα πλατάνια της Ηλείας

Ηλεία Με εξαφάνιση απειλούνται τα πλατάνια
Εξαπλώνεται η ασθένεια του μεταχρωματιού έλκους

Με εξαφάνιση απειλούνται τα πλατάνια της Ηλείας καθώς διαπιστώνεται εξάπλωση του μύκητα που προκαλεί νέκρωση των δέντρων.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, προκαλείται από το μύκητα Ceratocystisplatani και έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές περιοχές του Νομού.

Αρκετά πλατάνια έχουν ήδη νεκρωθεί τόσο στην περιοχή της Νεράιδας, όσο και στην περιοχή της Νεμούτας αλλά και στο Βασιλάκι ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Χθες ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας- MSc Δασολόγος επισκέφτηκε την περιοχή της Νεράιδας προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο για την εξάπλωση του μύκητα που έχει ήδη «χτυπήσει» την περιοχή.

Στην θέση Μύλος Ψαρού δίπλα στον ποταμό Ενιπέα πολλά είναι τα πλατάνια τα οποία έχουν ήδη νεκρώσει, ενώ αρκετά είναι εκείνα τα οποία έχουν ήδη προσβληθεί από τον μύκητα. «Στην περιοχή μεγάλο μέρος της φυσικής βλάστησης καλύπτεται από πλατάνια.

Η εμφάνιση του μύκητα Ceratocystisplatanifibriata, προκαλεί την ολοκληρωτική νέκρωση του δέντρου. Είναι μία πολύ σημαντική ασθένεια και έχει παρατηρηθεί σε πολλά σημεία της περιοχής ευθύνης μας και ειδικότερα στο ρέμα Χαρατσάρι στην Νεμούτα, στο Βασιλάκι στον Άμπουλα, αλλά και στην περιοχή της Νεράϊδας.

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στην περιοχή μας.

Η Ήπειρος, η Μεσσηνία και η Δυτική Ελλάδα έχει προσβληθεί πολύ έντονα από τον μύκητα ο οποίος εμφανίστηκε το 2003 στην Πελοπόννησο από μολυσμένα δενδρύλλια τα οποία ήρθαν από Ιταλία.

Το πλατάνι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό είδος για την Ελληνική χλωρίδα καθώς είναι το μοναδικό δέντρο το οποίο συναντάμε από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι το δάσος των ψυχρόβιων κωνοφόρων.

Μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες και άρα η νέκρωση του αποτελεί οικολογική καταστροφή.

Έχουμε εκδώσει δασικές αστυνομικές διατάξεις και έχουμε απαγορεύσει την κοπή του πλατάνου, ενώ όταν είναι σε αγροκτήματα ή σε σημεία που εμποδίζει, η κοπή θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, δηλαδή τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται να είναι απολυμασμένα καιεντελώς καθαρά.

Η απολύμανση μπορεί να γίνει εύκολα είτε με κάψιμο του εργαλείου σε φλόγα είτε σε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού 1/5 έτσι ώστε να μπορέσει να απολυμανθεί» επισήμανε ο Π. Λάττας.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται κυρίως με μολυσμένα σκαπτικά μηχανήματα ή εργαλεία, με τα οποία έχουν εκτελεστεί εργασίες σε προσβεβλημένες περιοχές.

Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι με το νερό των ποταμών το οποίο μεταφέρει σπασμένα κλαδιά από μολυσμένα δέντρα και μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια κατά μήκος του ρου του ποταμού.

Επίσης ένα προσβεβλημένο δέντρο μπορεί εύκολα να μεταδώσει την ασθένεια σε διπλανό του υπογείως, μέσω του ριζικού συστήματος (αναστόμωση των ριζών).

Το χειρότερο σενάριο

Αναφερόμενος ο Π. Λάττας στο ενδεχόμενο αφανισμού των πλατανοδάσων, επισήμανε ότι η φύση είναι εκείνη που αναζητά «μηχανισμό» αντίδρασης προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον μύκητα.

«Δυστυχώς ο μύκητες επεκτείνεται ραγδαία, σύμφωνα και με παρατηρήσεις που έχουμε κάνει όπως στην Αρχαία Ολυμπία.

Θεωρούμε ότι ίσως κάποια στιγμή η ίδια η φύση να μπορέσει να σταματήσει την επέκταση του μύκητα αυτού.  Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι στην εστία που έχει νεκρωθεί το πλατάνι, είναι πολύ πιθανό να εγκατασταθεί ένα άλλο στον ίδιο χώρο.

Σίγουρα και τα νέα πλατάνια στο μέλλον θα προσβληθούν κάποια στιγμή από τον μύκητα, που είναι ήδη εδώ, απλά ευελπιστούμε ότι το ίδιο το δέντρο θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό τέτοιο που θα μπορέσει να αντισταθεί.

Γίνεται μεγάλη έρευνα από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προκειμένου να βρεθούν διάφορα αντιβιοτικά, αλλά ότι έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και τώρα δεν έχει καταφέρει να δώσει αποτελέσματα.

Στην Ολυμπία που έχουμε χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά στο πάρκο του ΟΣΕ δυστυχώς παρά τις ενέσεις δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την ασθένεια» δήλωσε ο Π. Λάττας.

Όσο αφορά τον χρόνο που μεσολαβεί από την προσβολή ενός πλατάνου έως την νέκρωση του, αυτός διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του δέντρου αλλά και το μέγεθος της προσβολής.

Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top