5/28/2017
0 σχόλια

Χαρίτσης: Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

5/28/2017 09:00:00 μ.μ.
Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για ένα αναπτυξιακό πακέτο που στόχο έχει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως οι μικρομεσαίοι θα στηριχθούν κυρίως σε κονδύλια από το ΕΣΠΑ, σε τέσσερα ειδικά ταμεία, στο «πακέτο Γιούνκερ» και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε διπλό άξονα: στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χρηματοδότησης και στη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (καθώς έρχεται σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων).

Με βάση τον σχεδιασμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το κονδύλι θα φτάσει τη φετινή χρονιά τα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικά αυξημένο το εθνικό σκέλος που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συνδυαστούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, οι δράσεις από τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και τα χρήματα από μία σειρά ταμείων που υλοποιούν εξειδικευμένες δράσεις. Το σχέδιο «τρέχει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, και έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων έντασης γνώσης (που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία).

Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων

Όπως ανέφερε, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει τα 6,7 δισ. ευρώ (που είναι το υψηλότερο ποσό μετά το 2010), με το εθνικό σκέλος να αυξάνεται από τα 750 εκατομμύρια στο ένα δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση έργων στις τοπικές κοινωνίες, που αφορούν στη συντήρηση και την επέκταση υποδομών, στην κάλυψη έκτακτων αναγκών (π.χ. αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές) αλλά και στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής (με προτεραιότητα στη στήριξη ευάλωτων ομάδων).

Θεσμικές παρεμβάσεις

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς που μεταξύ άλλων θα καθορίζει τις αρμοδιότητες και το προσωπικό ενώ για την ηλεκτρονική έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλους τους κλάδους της αγοράς και σε ότι αφορά στο άμεσο μέλλον το Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στη διαδικασία τα εξορυκτικά έργα και τα λατομεία.

koolnews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top